|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:06:40   
Anoniman
Ovo sam nasla na jednom portalu...Ono sto mene sada muci je:
KAKO JE MOGUCE DA NIJEDAN PORTAL NIJE OVU VEST POSTAVIO NITI ISTRAZIO NA VREME odnosno...Tek kad je pre neko vece na RTS dosao gost koji je ovo rekao, odjednom bruje svi o tome da AVENT flasice imaju taj bisfenol...Pa da li je moguce da ovakve vesti i vec postojeca istrazivanja nisu bila u medijima i pre nego sto je neko skupio herca da to kaze javno?????


"Šest najvećih proizvođača flašica za bebe prestali su da prodaju svoje proizvode Americi, jer sadrže štetni Bisfenol A (BPA), hemikaliju koja se koristi za proizvodnju plastike i za koju su istraživanja pokazala da može ozbiljno ugroziti zdravlje dece.

Proizvođači Avent, Disney First Years, Gerber, Dr. Brown, Playtex i Evenflow su doneli odluku da dobrovoljno povuku iz prodaje bebi flašice sa štetnim bisfenolom A na preporuku državnog tužioca iz Konektikata, koji je svoju odluku obrazložio nizom istraživanja koja su potvrdila štetni uticaj Bisfenola A na reproduktivno zdravlje dece, kao i na njihov neurološki i imuni sistem.
Naime, u poslednjih deset godina, obavljeno je više od 130 studija koje su dovele u vezu BPA (Bisfenol A) sa kancerom dojke i prostate, dijabetesom, pojavom hiperaktivnosti, ranog puberteta, gojaznosti, i drugih poremećaja.

U septembru prošle godine rađena je studija, u kojoj su učestvovale odrasle osobe koje su imale povišen nivo bisfenola A u organizmu, i koja je pokazala da je kod ovih ljudi veća verovatnoća za pojavu srčanih oboljenja, dijabetesa i anomalija jetre.

Međutim, ono što je daleko opasnije je da su mnoga istraživanja pokazala da BPA ima negativnog uticaja čak i u malim dozama – manjim nego što je trenutni bezbednosni standard (prema studijama iz 80-tih godina evropske norme dopuštaju unos od 50 mikrograma po kilogramu telesne mase, dok su severnoameričke norme upola manje), a najvažnije otkriće američkog nacionalnog instituta za zdravlje, koje je objavljeno prošle godine, pokazuje da BPA može da ima uticaj na razvoj mozga i ponašanje fetusa, beba, i male dece.

Kanada zvanično proglasila BPA štetnim

Kanada je prva zemlja koja je i zvanično zabranila prisustvo Bisfenol A u flašicama za bebe proglasivši je otrovnom hemikalijom. Kanađani su otišli čak i korak dalje te su zabranili i reklamiranje spornih bebi flašica.

Oni su prema rečima svog ministra zdravlja pošli od teze da trenutne bezbednosne granice moraju biti više, jer je bolje posvetiti pažnju sigurnosti, a ne nastaloj šteti. Kanadski ministar zdravlja je takođe upozorio proizvođače mlečnih formula za bebe, da iz svojih proizvodnih linija izbace konzerve, za čije se premazivanje često koristi upravo sporni Bisfenol A.

Ovim potezom kanadska Vlada povukla je sve sporne proizvode sa tržista sve dok se ne isporuče nove. Svi koji poseduju flašice koje sadrže BPA pozvani su da mogu slobodno da ih vrate i da dobiju pare nazad ili da dobiju flašice koje na sebi imaju oznaku BPA FREE (Bez Bisfenola A) bez obzira da li su koristili prozvode i to bez računa. Takođe, prilikom povraćaja flašica neće se uzimati u obzir njihova starost.

Sporne bebi flašice se prodaju u Srbiji

Iako su pored Kanade i nekih američkih država, koje su zabranile prodaju bebi flašica sa spornim Bisfenolom A, čak i najveći proizvođači odlučili da ih povuku iz prodaje one se u Srbiji potpuno slobodno i legalno prodaju.

Prema informacijama iz nadležnih institucija  norma za bisfenol A uopšte ne postoji.

Upravo zbog zastarelih Pravilnika koji datiraju i iz 1983. godine svim uvoznicima i prodavcima omogućen je potpuno legalan uvoz i dalja prodaja štetnih flašica za bebe koje su povučene sa inostranih tržišta, što zbog zakona, što zbog odluke proizvođača

Šta je Bisfenol A?

Bisfenol A - ili BPA je hemikalija koja se veoma često koristi u proizvodnji čvrste plastike da bi se sprečilo lomljenje. Bisfenol A je u komercijalnoj upotrebi od 50-tih godina prošlog veka i nalazi se u mnogim predmetima koji su u svakodnevnoj upotrebi, kao što su plastične flaše, posude za podgrevanje u mikrotalasnim pećnicama, konzerve i limenke, naočare za sunce i CD-i. Na osnovu sprovedenih istraživanja smatra se da Bisfenol deluje na isti način kao ženski hormoni što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje.

Zašto je BPA štetan u flašicama za bebe?

Iako se Bisfenol A nalazi i u drugim plastičnim proizvodima on nije tako opasan kao u flašicama za bebe koje trpe izlaganje visokim temperaturama, mikrotalasnim zracima, ali i česta oštećenja. Takođe, za razliku od običnih plastičnih flaša koje se koriste jednokratno flašice za bebe se koriste duži vremenski period.

Na Univerzitetu u Misuriju testirana su po tri modela bočica šest najpopularnijih marki flašica za bebe na severnoameričkom tržištu: Avent, Gerber, Playtex, Evenfo, Disney i Dr. Brown.

Sprovedena su dva testiranja.

Prvo su flašice bile testirane na sobnoj temperaturi, a zatim na temperaturi od 80°C. Test na temperaturi od 80°C je simulirao ponavljanje pranja flašica (simulirano je oko 60-100 pranja) i pokazao je koliko se Bisfenol A ispušta iz flašice koja je dugo korišćena. Iako je temperatura od 80°C viša od temperature na kojoj pere mašina za pranje posuđa, pokazan je efekat stalnog pranja i izlaganja raznim deterdžentima i vrućoj vodi.

Flašice koje su stajale na sobnoj temperaturi nisu pokazale primetne vrednosti ispuštanja Bisfenola, dok su zagrevane pokazale ispuštanje od 5 do 8 ng/ml.

Dakle, vremenom se bisfenol otapa, a to se naročito ubrzava zagrevanjem u mikrotalasnim pećnicama i sterilizatorima, kao i oštećenjima, te ova hemikalija može da pređe u tečnost koju beba pije.

Kako da znam koje bočice sadrže BPA?

Okrenite flašicu naopačke i proverite koja se oznaka nalazi u trouglu. Neke flašice izrađene od plastike sa polikarbonatom - one koje sadrže BPA - imaju oznaku za recikliranje #7 ili PC oznaku. Ipak to što ovih oznaka na nekim flašicama nema, ne garantuje nikakvu sigurnost, ako je bočica čvrsta i providna, ipak proverite ko je proizvođač, da biste bili potpuno sigurni. Najbolje flašice su one koje sadrže oznaku BPA FREE ili BPA 0%.

Kako da smanjim opasnost od BPA?

Da biste smanjili opasnost od Bisefenola A, najbolje bi bilo da koristite ili flašice koje ga ne sadrže (BPA FREE oznaka) ili da koristite staklene flašice, kao što su to činili naši roditelji, s tim što je kod staklenih flašica veća mogućnost od ozbiljnog povređivanja dece.

Ukoliko koristite plastične flašice pratite sledeće instrukcije:

1. Izbacite iz upotrebe i odmah zamenite plastične bebi flašice koje na sebi imaju ogrebotine ili su manje prozirne (zamućene) što nastaje kao posledica čestog korišćenja i starosti proizvoda.

2. Ne stavljajte plastične bebi flašice u mikrotalasnu pećnicu radi zagrevanja hrane i tečnosti ili sterilizacije.

3. Ne perite plastične bebi flašice u mašini za pranje sudova.

4. Ne zagrevajte hranu ili tečnost u plastičnim bebi flašicama, već to činite u odvojenim posudama.

5. Hranu i tečnost stavljajte u plastične bebi flašice tek kada se dovoljno ohlade da bi ih dete moglo konzumirati.

Avent i BPA


Imajući u vidu da veliki broj roditelja koristi upravo AVENT flašice neophodno je znati da ne sadrže sve avent flašice opasni Bisfenol-a.

Prema informacijama iz svetskih medija, jedan od najvećih proizvođa flašica za bebe Philips (AVENT) među prvima je prestao da prodaje  flašice sa spornim Bisfenolom-a i tržištu ponudio novu liniju proizvoda AVENT BPA free, koje su proizvedene upravo bez Bisfenola.
Da biste ustanovili da li su vaše AVENT flašice bez Bisfenola A,  trebalo bi da na ambalaži postoji odgovarajući zeleni znak BPA 0%.

(odgovor članu Anitaaa)
  Direktna veza do poruke: 101
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:25:43   
Anoniman
I da li je moguce da mozda taj lik radi protivkampanju protiv Aventa???


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 102
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:29:13   
buhla
e i meni je ovo sad stiglo na mail sa jednog portala o bebama!!! i bas citam i ne verujem! c c c

_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 103
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:30:33   
minavb
Da pogadjam, kupicete NUK flasice?user posted image

(odgovor članu buhla)
Direktna veza do poruke: 104
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:33:08   
Anoniman
naravno, minavb. user posted image user posted image user posted image
mozda je to i cilj...ovog lika!

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 105
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:34:51   
buhla
IZVORNA PORUKA: minavb

Da pogadjam, kupicete NUK flasice?user posted image


nemam pojma jos sta cu! joj bolje kad nista ne znas!


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 106
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:37:53   
minavb
IZVORNA PORUKA: OTI

naravno, minavb. user posted image user posted image user posted image
mozda je to i cilj...ovog lika!


Vecita srpsa ideja o zaveri! Napisah ti na blebetanju. Nase trziste je suvise malo da bi neko nekome placao za blacenje konkurencije.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 107
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:41:18   
Anoniman
ja ti kazem da sam ja balkanski spijun user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 108
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:41:25   
indy_25
Ovo je strasno a bas sam mislila da kupim cijelu kolekciju avent. Kada sam rodila sina njemu sam davala iz staklenih flasica jer je moja mama to preporucivala zato sto se i bolje peru i mogu se lijepo otkuhati itd. pa cu sada razmisliti hocu li opet koristiti staklene flasice.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 109
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:42:40   
Anoniman
indy,
da li to znaci da mi plasticne ne trebaju?
da kupim odmah dve staklene?

(odgovor članu indy_25)
  Direktna veza do poruke: 110
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:44:24   
minavb
Pa eto, uzmite AVENTove ali staklene. Kad porastu da mogu sami da ih drze, uzmite plasticne NUK i problem resen.user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 111
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:47:31   
indy_25
Pa ne znam to zavisi od tebe sta ces. Ja ti kazem imala sam i sa prvim djetetom i plasticne ali ih nisam nikad koristila samo staklene zivjela sam s mamom pa ona nije dala kao ne valja iz plasticnih ne operu se dobro navlace se bakterije i poslusala sam je. A sada sam iskreno htjela da kupim te aventove ,ovdje ih ima u prodaji i niko ih nije povukao ali eto sada me strah da kupim bilo koje plasticne pa cu opet ici na staklene.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 112
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:48:44   
indy_25

IZVORNA PORUKA: minavb

Pa eto, uzmite AVENTove ali staklene. Kad porastu da mogu sami da ih drze, uzmite plasticne NUK i problem resen.user posted image


Bravo mina bas sam o tome sada i mislila ja cu definitivno tako uraditi.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 113
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:51:46   
minavb
Mislim da cu i ja tako. I moja sestra je u pocetku koristila staklene i bila vrlo zadovoljna.

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 114
   RE: Flasica..
26.1.2010 8:53:18   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: minavb

Mislim da cu i ja tako. I moja sestra je u pocetku koristila staklene i bila vrlo zadovoljna.


i ja cu tako onda.user posted image user posted image

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 115
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:02:17   
minavb
Jednom i ja nesto pametno da kazem.user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 116
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:04:38   
gagins
Ne znam mozda gresim,ali mi se cini da je na Aventovim kutijama bio taj zeleni znak o kom pricate,ja jos nisam kupila aventove,ali sigurno hocu jer imam njihovu pumpicu za izmuzavanje pa mi nije opet poenta da kupujem ceo set od drugog proizvodjaca!Neko nam bese sliko aventove flasice kad je bilo reci o cucli pa moze da proveri za taj znak!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 117
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:08:18   
Anoniman
gagins, mislim da se ovaj clanak odnosi samo na flasice a ne i na ostale avent proizvode...
valjda user posted image
vise ni u sta nisam sigurna...
sem u to da cu sigurno kupiti NUK pa sta bude

(odgovor članu gagins)
  Direktna veza do poruke: 118
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:10:45   
gagins
Mislim da je sve kod aventa napravljeno od iste plastike,samim tim i pumpica!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 119
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:22:00   
Lu
IZVORNA PORUKA: minavb

Pa eto, uzmite AVENTove ali staklene. Kad porastu da mogu sami da ih drze, uzmite plasticne NUK i problem resen.user posted image


Avent ne prizvodi staklene,samo plastične.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 120
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:22:38   
Anck Su Nmaun
IZVORNA PORUKA: OTI

gagins, mislim da se ovaj clanak odnosi samo na flasice a ne i na ostale avent proizvode...
valjda user posted image
vise ni u sta nisam sigurna...
sem u to da cu sigurno kupiti NUK pa sta bude



>Pored flašica potrebno je obratiti pažnju i na cucle, sterilizatore, kao i na pumpice za izmlazanje.<

 A jel postoje uopste NUK ove plasticne flasice.... i ja sma lepo isplanirala sve da uzemm ali ...jedino ako bude znak tu....


Nesto ne volim stakleneuser posted image


< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 26.1.2010 9:23:32 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 121
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:24:04   
Anck Su Nmaun
user posted image



(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 122
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:24:17   
Anoniman
jao ne znam vise...
a sta ce nam plasticne?
je l su neophodne?

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
  Direktna veza do poruke: 123
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:25:14   
minavb
IZVORNA PORUKA: Lu RR

IZVORNA PORUKA: minavb

Pa eto, uzmite AVENTove ali staklene. Kad porastu da mogu sami da ih drze, uzmite plasticne NUK i problem resen.user posted image


Avent ne prizvodi staklene,samo plastične.

Ma jel moguce da ne proizvode nista od stakla? Svasta, onda definitivno NUK.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 124
   RE: Flasica..
26.1.2010 9:26:05   
Lu
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

user posted image




Eto riješen problemuser posted image
Ko i dalje želi koristiti Avent,naravnouser posted image

Ja bi opet i uvijek koristila sve od Aventauser posted image

< Poruku je uredio Lu RR -- 26.1.2010 9:27:31 >

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here