|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   CT arteriografija
14.6.2011 16:30:55   
Capa
Koliko vidim, nema ovakve teme. Ako sam previdela, sorry, nadam se da će u tom slučaju moderatori prebaciti gde treba user posted image

Mojoj mami je rađen kolor dopler krvnih sudova gde je dijagnostikovano prilično suženje (više od 70%) krvnih sudova jedne noge. U zaključku piše da je indikovana CT arteriografija. Može li neko da nam objasni šta je to i da li po ovome što sam napisala može da se protumaći ozbiljnost situacije.

Hvala unapred, mnogo bi nam značila pomoć...
Direktna veza do poruke: 1
   RE: CT arteriografija
14.6.2011 17:38:15   
Daca88
Arteriografija je rendgensko snimanje arterija, nakon ubrizgavanja kontrastnih sredstava u arteriju.
Moj deda je išao na to.Imao je tri infarkta,tri moždana udara,operaciju glavne aorte,karotida(vena)na vratu,ugrađen mu je dupli bajpas,operisao žuč,čir...pored toga ima još i dijabetis i HOBP,uvećanje prostate...
Išao je na sva moguća ispitivanja što već ne mogu ni popamtiti...imao je takođe zakrečenje krvnih sudova 70%...znam da su mu i vadili neku venu iz noge pa ugrađivali na srce da bi mu proširili ta zakrečenja...lekovima i operacijama su smanjili problem na pola-pola,i sad sa svojih 72 god normalno i samostalno funkcioniše,sem što nesme po hladnoći i toploti napolje,pod stalnom je terapijom,morao je regulisati ishranu,i nije mu preporučljivo da šeta bez pratnje,a vozačku su mu odavno oduzeli.Ima nešto da te konkretno zanima,pitaću dedu

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: CT arteriografija
14.6.2011 17:51:00   
Daca88
Ovo sam pronašla na jednom sajtu
PREGLED KRVNIH SUDOVA ARTERIOGRAFOM
REVOLUCIONARNA NOVOST U PREVENCIJI SRČANOG INFARKTA!

U Srbiji godišnje 70 hiljada ljudi umire usled bolesti srca i krvnih sudiova. Prepoznavanjem novih svojstava arterija u proteklih deset godina je došlo do proboja kada je u pitanju prevencija bolesti srca i krvnih sudova. Procena rizika po Framingham -u i Score- u je prevaziđena. CT, magnetna rezonanca, ultrazvuk i koronariografija su skupi, složeni i u nekim slučajevima bolni pregledi koji nisu pogodni za široku primenu u svrhu prevencije.

Neophodnost merenja arterijskih funkcija predstavlja novinu na ovom polju. Dijagnoza i lečenje arterioskleroze u početnom stadijumu predstavlja objektivnu mogućnost za prevenciju srčanog infarkta i/ ili moždanog udara.

Pregledom koji liči na merenje krvnog pritiska i traje svega nekoliko minuta, dobijamo sliku o stanju unutrašnjeg zida perifernih arterija, elastičnosti arterija i o vrednosti krvnog pritiska u aorti. Ovi parametri nam pokazuju da li je arterioskleroza već prisutna u krvnim sudovima.

U svetu je razvijeno više uređaja za merenje gore pomenutih parametara. ARTERIOGRAF je od svih najpogodniji za masovnu primenu u prevenciji. Bezbolan je, brz i objektivan. U slučaju patološkog nalaza indikovana je promena načina života, promena ishrane i dodatno ispitivanje bolesti kroz dalje preglede. To se u najvećem broju slučajeva čini na teret zdravstvenog osiguranja.


NAUČNU SENZACIJU DAKLE PREDSTAVLJA ČINJENICA DA KOMPJUTERSKI PREGLED ARTERIJA ARTERIOGRAFOM OMOGUĆAVA MASOVNU PRIMENU U SPROVOĐENJU PREVENTIVNIH PREGLEDA BEZ POTREBE ZA POSEBNOM INFRASTRUKTUROM I STRUČNIM OSOBLJEM!
I.C.C.-Dr. Pohl d.o.o. od 2005. godine u Mađarskoj (i mnogim drugim državama Evrope) pruža mogućnost da bilo ko, uz asistenciju dobro obučenog i konstantno edukovanog stručnog osoblja i nadzor lekara specijalista, obavi ovaj značajan pregled koji u mnogim slučajevima može da spase život.

Kompjuterski pregled arteriografom je na raspolaganju i svim članovima našeg kluba tokom kompleksnih specijalističkih pregleda. Značaj preventivnog pregleda se dakle, zasniva na dijagnostikovanju arterioskleroze još u prekliničkom stadijumu (kada još nema simptoma) kada je bolest još moguće izlečiti i na taj način preduprediti srčani infarkt i/ ili moždani udar. Arteriografski pregled krvnih sudova vršimo na čitavoj teritoriji zemlje. U proteklih nekoliko godina uradili smo više desetina hiljada pregleda, posredstvom čega smo doprineli poboljšanju kvaliteta života velikog broja pregledanih pacijenata. Pregledi se mogu zakazati u svakom mestu u zemlji, na osnovu prethodnog dogovora. Preventivni pregledi se vrše u saradnji sa lekarom kardiologom uz potrebnu stručnost.

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: CT arteriografija
14.6.2011 21:04:26   
Capa
Pre svega da ti zahvalim na vrlo iscrpnom objašnjenju.
Samo da proverim da li sam te dobro shvatila- ubrizgava se nešto intravenski (šta, kao neka injekcija ?) i onda se radi rendgensko snimanje ? Koliko to dugo traje ?
Izvini što te pitam, jel tvoj deda sve to što si navela imao pa su mu zato radili arteriografiju ili šta? Jel ovaj pregled ne podrazumeva sondu kroz krvni sud, nadam se da to nije to?
P.S. Molim te, izvini na gomili pitanja, očekujem tvoj odgovor kada budeš uhvatila vremena...

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: CT arteriografija
15.6.2011 9:17:05   
Daca88
Deda je dva puta išao na arteriografiju.Prvi put za krvne sudove(kada su mu trebali operisati karotide na vratu).Tada su mu ubrizgali neku tečnost,pa su ga rentgenski snimili,a snimak je pokazivao kako"putuje"tečnost tj da li ima zakrečenja i kolika su ona,ili tečnost slobodno nesmetano otiče tamo gde treba.Tada su mu otkrili velika suženja pa je operisan.A kada su mu radili arteriografiju za operaciju na otvorenom srcu u Kamenici onda su obavljali na drugačiji način.Zasekli su mu nogu od članka,i kroz nogu su do srca radili snimanje sa minijaturnom kamerom(verovatno je to"sonda"koju spominješ,mada nije sonda nego tanana cevčica u koju je sneštena kamerica koja na monitoru pokazuje radnju stanje i zbivanje samog toka.Na kraju otštampaju par sličica iz raznih uglova kao npr.ultrazvuk pa onda očitavaju rezultate...tada je u njegovom slučaju zasedao konzilijum koji je odlučio hitno ga operisati.Što se tiče prve arteriografije mislim da ne zahteva posebne pripreme,sem toga da se 8 sati pre nesme jesti i piti,i traže labarotorijske nalaze pre snimanja.A ova druga arteriografija je zahtevala smeštanje u bolnicu,pregled kod kardiologa,u njegovom slučaju i pulmologa jer ima HOBP,pa kod interniste i anesteziologa.Dobija se lokalna anestezija da zahvat nebi boleo.Išao je i na klistiranje.Takođe nije smeo jesti 8 sati pre zahvata,a posle je ostao 1 dan na posmatranju.Draga možda ti neće biti prijatno da gledaš ali ukucaj na you tube arteriografija,imaš nekoliko snimaka za razne probleme,pogledaj da bi bila malo upućena(naravno ako možeš da gledaš),ali mami ih nikako ne pokazuj,ne treba joj ulivati strah sada kad treba biti smirena.Ljubim te,i nadam se najboljem,i nadam se ovoj "običnijoj"arteriografiji koja ne zahteva anesteziju i komplikovanije snimanje.

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: CT arteriografija
15.6.2011 9:52:58   
Capa
Hvala ti, Daco na informacijama ... user posted image

I ja se nadam najboljem svakako, baš mi i nije svejedno user posted image

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: CT arteriografija
15.6.2011 10:08:52   
Daca88
Draga,sada sam razgovarala sa dedom i moram da se ispravim.Ne postoje dve vrste arteriografijeuser posted image
Nego,ovo na šta ide tvoja mama je arteriografija(prvi opis),a ono drugo što zahteva veće mere i ostanak u bolnici je arterioskopija.
Znači arteriografija je kontrast+snimanje(nije strašno i ne boli,možda je malo neprijatno dok ubrizgavaju u venu.
A arterioskopija je ono sa cevčicama i kamericama.Deda je išao na oba snimanja.Izvini ako sam te zbunila,evo ispravila sam se u rokuuser posted image

_____________________________

ovom prolaznom svetu,mi smo samo osobe vise,
a jedno drugom,mi smo citav svet!

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: CT arteriografija
15.6.2011 10:21:00   
Capa
Uf, sad mi je lakše.... user posted image

Hvala ti, divna si ali STVARNO... Sad, izvini ako ću zvučati patetično, ali stvarno me dirnu neke situacije kada osobe koje ni ne poznajem lično, pomognu i nekako su tu za mene user posted image

(odgovor članu Daca88)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: CT arteriografija
9.7.2011 14:20:17   
Capa
Konačno je urađena ta famozna CT arteriografija. Nažalost, utvrđeno je da postoji potpuno začepljenje (ako sam dobro shvatila) od glavne stomačne aorte do račve (šta god to značilo).
Sve u svemu mora da se uradi operacija premošćavanja tog dela (opet, ako sam razumela, jer su moji razgovarali sa radiologom, a tek u utorak treba da se vide sa kardio-vaskularnim hirurgom).

Hajde sad, opet, ako neko zna da mi objasni kakva je to operacija neka piše, please... 

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: CT arteriografija
21.7.2011 11:39:59   
Capa
Dakle, ispade da je ovo tema o bolesti moje mame... Nadam se da niko neće zameriti, ali jednostavno nemam koga da pitam, pa se sve nadam da ću ovde čuti nešto utešno. Znate kako, nada umire poslednja.
Na ovom CT skeneru su prikazane i neke slivene, ovalne hipodenzne promene na jetri. Vaskularni hirurg traži mišljenje opšteg hirurga zbog toga, a radiolog tvrdi da su to ciste.
Zna li neko ?

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: CT arteriografija
31.8.2011 12:57:37   
Capa
OPET ja ...

Jel zna neko da li se negde u Beogradu može privatno uraditi operacija premošćavanja arterije ?

(odgovor članu Capa)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: CT arteriografija
31.8.2011 13:07:31   
Anoniman
Nemoj nikako to da radite na privatnim klinikama. Nesto one meni ne ulivaju poverenje.
Mislim da ce tvojoj majci ugraditi stent, i bice sve ok ako se bude pridrzavala ishrane i terapije (morace da pije aspirin do kraja zivota i jos neke lekove). Jedna moja rodjaka (baba) je operisana davno na VMA i 10 godina je sve bilo ok, a sad je imala jos jednu operaciju. Vec je matora, pritisak, jela je sve zivo, pa joj se pojavilo jos jedno suzenje. Inace, uz pravilno postupanje i izbegavanje stresa, majka ce ti super f-cionisati sa tim.

(odgovor članu Capa)
  Direktna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Дуда.
пеперутка16

До када је ваше дете имало цуцлу?

Click Here