|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
17.12.2014 14:38:38   
wivern
Pa iskreno meni je isto lezala dva dana ili mesec. Ako mi se odbija od plate zdravstveno trazim minimum uslova, ako to ne moze da se ispostuje neka nas puste da sami odlucimo gde i kako cemo uplacivati zdravstveno. Ja sam oduvek bila mrsava ali jesna za dvoje. I nisu mi dovoljna dva parceta jer se posle toga tresem od gladi. I ako sam zbog toga sto trazim da barem porcije budu vece razmazena onda neka bude tako.

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
17.12.2014 15:06:04   
mama krava
Ovako ..BG Narodni front

Prvi put 2009. God, prirodni porodjaj, primljena oko 7 ujutru, u 8 bila u porodilistu, priprema, manje vise rutinski odradila ona sestra, ali nista spec. Da napomenem moja dr je rodjaka mojoj sestri sa muzevljeve strane, znaci sestra od ujaka mom zetu . Ona me je samo sacekala kad smo stigli i pregledala, pa odvela u salu i rekla dezurnom dr da je zove kad krene porodjaj. Nisam sigurna da je to da sam njen pacijent znalo celo osoblje u porodilistu, vec samo mozda jos neki lekar. Elem, moja dr radi na sterilitetu i realno je u porodilistu samo kad je dezurna, pa je morala da se vrati na posao. Ja sam ostala u boksu u porodilistu i ono radila sve sto bi mi rekli. Ukljucili su indukciju, ja sam se brzo otvarala, ali kad su krenuli naponi nista. Beba u nosu, odnosno pod nosem. Nista nije pomagalo – pustali su me da stojim, tj da sidjem sa stola i da stojim pored, da cucim, da klecim na stolu... To se sve desavalo tek oko 12h i tad je dezurni dr, koji je bio jako neprijatan, ali jbg...pozvao moju dr. Ona je dosla, probusili vodenjak, ali i dalje nista... Na kraju posle svih mogucih poza babica mi je izgura bebu i to je bilo to.
Poradjala sam se bez epidurala. Dobila lokalnu za usivanje i sve je to odradila moj dr. Moram da kazem das u svi koji su tada prodefilovali kroz porodiliste i prema meni i prema one 3 porodilje koje su prosle kroz moj boks bili stvarno super. POcev od nekih mladih dr, pa sestre i cistacice na kraju. Stvarno ne mogu da kazem da sam imala poseban tretman, jer mislim da nisu svi znali da sam ja kao pacijent od dr XY . Ja sam stvarno ocekivala neku torturu, ali bas naprotiv svi su se trudili maximalno da pomognu, posebno u toku porodjaja. I napominjem da su se u toku porodjaja smenile sestre, tj dosla je druga smena, ali svi su bili stvarno tu da pomognu. Lepo i stalozeno su mi pokazivali sta i kako da radim, i kao sto sam rekla, dozvoljavali id a sidjem sa kreveta, tj nisam bila vezana. Posle sam bila u 3krevetnoj sobi, manje vise, srednjezalosni uslovi, ali to sam i ocekivala. Sestra me po dolasku, podigla, odvela do toaleta, pomogla da se istusiram, sve super i fino.
Beba na neonatologiji 7 dana, a ja na porodjanom. Najvise mi je smetalo to sto su pedijatri jako sturi na informacijama, a ja u haosu i imala sam utisak da me niko ne razume. Jedna opaska vezano za neonatologiju – jedne noci ja u 2h nosim svoje mleko, koje samo ostavis obelezeno na jednu policu, a tamo jedan med brat koji je razvali radio ili sta vec, a na radiju Sinan Sakic (veoma mi je poznat opus, jer je mm veliki fan ). Mislim toliko buke kod malih beba???
Na odeljenju za porodilje si uvek mogao da dobijes cistu posteljinu i spavacicu ako trazis, jer nece sestre same da to nude. Klasika - nocna smena pusi sto je po meni SKANDALOZNO! Uvek ima finih i nadrndanih sestara, ali to nije nista neocekivano. Hrana, najavno nikakva, kao i toilet i kupatilo, ali naravno ni pojedine pacijentkinje kao da ne umeju da koriste WC solju! Ne znam mozda sam nesto zaboravila, ali to je to. Moju dr sam castila finom bombonjerom, a kad sam odlazila posto smo lezali 11 dana i sestrama na porodiljskom sam ostavila 200gr kafe. Novac nisam nikom dala.

Drugi put 2013, prvo lezala na patologiji 4 dana pre porodjaja, kao zbog secera na dijeti, ali dijeta je da umres od gladi…Naravno zakacili vikend, a tada sam mogla da odem kuci u petak uvece id a se vratim u nedelju uvece, jer nas niko nije ni obisao, a kamo li pregledao oba dana. Ok, meni nije nista ni falilo, ali bile su tu zene sa problemima, pa smo morali da urgiramo, jer nismo lezale bas na spratu patologije jer nije bilo mesta nego na strilitetu?!? Porodjaj krenuo prirodno, iako je bio karlicno bebac, ali ubrzo podavanju epidurala, dezurni u porodilisti kaze da nije ok da me muce i odemo na CR. Posle na odeljenju, manje- vise ok. Sestre isto kako koja – neke super, a neke jedva cekas da odu iz mene. Opet se nocu PUSI na odeljenju!!! SVe sto smam trazila dobila sam, ali to je FORA da moras da trazis, a mislim da ne bi trebalo da je tako. Ja sam znala za caku, pa je sve bilo ok. Jela nisam, jer nam nisu dali prva dva dana, pa sam 'tela d'umrem, jer ja vooolim da jedem, ali eto tek drugog dana uvece smo grickali Plazmu. Imale smo bedek srecu da se tada renovirala neonatologija, pa su bebe od pocetka stalno bile sa nama, ali su se one pedijatrijske setre stvarno trudile da pomognu. NIje bas lako kad si secen da se vazda dizes, ali tako me zadesilo inace kazu da na posoperativnom bebe nose na odeljenje nocu.

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 0:14:45   
PoisonEve
Zene izvinite sto se nisam javljala, bila sam u guzvi ovih dana. Hvala vam na pricama, mnogo mi znace. Da li je neka od vas platila izabranog lekara ili uzela apartman? Sta biste najpre promenile u porodilistima? Hranu, odnos prema pacijentima ili nesto trece?

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

(odgovor članu mama krava)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 0:21:42   
wivern
Uf najpre bih promenila zastarelu opremu sa kojom rade. Predamnom u boxu su dva lekara i dve babice komentarisali za neke makaze kako ne kostaju mnogo a oni sa njima rade godinama iako su to makaze za jednokratnu upotrebu?!? Ali eto, moze se sterilisati i vise puta. I usivanje razgradivim koncima koji se razgrade na sveti nikad, nego moras da ides na cupanje konaca (ako si srecnica to ce ti reci jos u porodilistu, a ako nisi let the force be with you.

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu PoisonEve)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 10:00:55   
bubulence
da, prvo opremu a onda i odnos prema porodiljama, i da porodilje mogu same da biraju kakav porodjaj zele.
svuda u svetu je to omoguceno samo je kod nas jos uvek kao da smo u 1948. godini ...

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 11:25:26   
Trcosava

IZVORNA PORUKA: bubulence

da, prvo opremu a onda i odnos prema porodiljama, i da porodilje mogu same da biraju kakav porodjaj zele.
svuda u svetu je to omoguceno samo je kod nas jos uvek kao da smo u 1948. godini ...



Pa dobor nije baš svuda da možeš da biraš. Ovde zavisi od porodilišta do porodilišta. Po najnovijem trendu je najbolje bez ičega. PRIRODNO!
A opcije, kao što rekoh - tipa u vodi, na stolici zavise od porodilišta. Vrsta anestezije isto tako. Mahom ovde ima svuda epi, spinal - CR nema teorije ako nema indikacija. Čak i kad ima, trude se da iste otklone (moj slučaj). Ne znam kakva je oprema u Srb ali vidim da i ovde max smanjuju sredstva.

Primera radi, ovde ne postoje apartmani, te tako nema šanse da budeš sam, imaš TV i sl. Čak ti ni ne daju da gledaš, da ne zamaraš oči.

Da mene neko pita, ja bi ukinula baby-friendly. Ok ko želi može, ali nisu bre sve sposobne da se non stop dižu.

Eh da, ovde je sad i mama-friendly (čini mi se da sam negde pročitala) u smislu da te ne klistiraju, brijaju i sl....

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 11:35:08   
Olga75

IZVORNA PORUKA: PoisonEve
Sta biste najpre promenile u porodilistima? Hranu, odnos prema pacijentima ili nesto trece?

pa krevete i duseke i odnos i hranu user posted image
znam da se oni susrecu sa porodjajem svaki dan ali porodilje se ne susrecu i to jeste ogroman bol i strah i da mi je samo jedna rekla : znam da boli ali procice , cini mi se da bi mi bilo lakse

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu PoisonEve)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 11:39:59   
Tiziana
Evo ja cu kratko da se javim, vec sam u porodjajnim pricama pisala svoaj iskustva.
Obe trudnoce sam vodila privatno kod dr kod koga idem vec dugo. Kada sam se prvi put poradjala on je upravo bio otisao na kraci odmor,meni je porodjaj krenuo u pola noci,covek m i se javio na tel,javio u Front da dolazim,tamo su zaista svi bili jako jako ljubazni pocevsi od anesteziloga i anestezioloske sestre kad su mi davali epidural,sve su mi objasnile sta me ceka,koliko ce da traje,anesteziolog mi ej rekla dobicete jednu dozu koja traje 2h i do tad cete se poroditi.tako je i bilo. do dezurnog koji me poradjao i glavnog dezurnog koji je pripomogao na kraju jer je beba isla karlicno.Jako sam se brzo porodila, svi su se salili,dr koji me porodio je cak i pevao dok me je usivao.Kasnije sam bila 3 dana u apratmanu.Tamo su naravno svi ljubazni,cisto je jako,spavacice stoje u ormanu u hodniku,mozes da se presvlacis do besvesti,hrana je bila ok.PO meni to ne bi trebao da bude nikakav luksuz vec standard za celo porodiliste,ali ovo je zemlja Srbija. Jedino sto je svaka pedijatrijska sestra imala svoju verziju kako beba treba da sisa pa su me sludele.Sve u svemu sve je bilo ok.
Drugi put sam dosla na dogovoren porodjaj,ali vec potpuno spremna i fino otvorena, ujutru me primili,moj dr bio dezuran,jedino sto sam dobila 'preko veze' je epidural PRE nego sto mi ukljuce indukciju,medjutim indukciju su ubrzo iskljucili jer bebi nije prijala i za 2,5h bez indukcije i bez mnogo muke sam se porodila.dr me obilazio na 10min,caskao samnom i mojom cimerkom iz boksa,babice koje su dolazile su bile lljubazne,stvarno nemam nikakve zamerke.i drugi put sam 3 dana bila u apartmanu.opet potpuno isti tretman.ovoga put je beba odmah pocela da sisa tako da nisam puno obracala paznju na to sta pricaju pedijatriske sestre,a i valjda durga beba pa je sve lakse.

Ja sam imala dva laka porodjaja,i srecom sve je proslo ok, niko mi nikada nije trazio nikakve pare.oba puta sam epidural platila pri izslasku iz porodilista.
Mogu da zakljucim da od svog osoblja,najneljubaznije su bile cistacice bas na odeljenju porodilista. Oba puta su bile neke koje su se pravile pametne i zavodile red.

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 11:41:09   
bubulence
Trco na to sam i mislila, a ne da me uvedu u pretporodjajnu salu, ture da legnem na krevet, skopcaju indukciju i gotovo. nego da me puste da setam ukoliko zelim, da dobijem loptu itd...
ne bih pustala na CR svaku zenu kojoj se cefne ali onda ne bi zene ni trazile CR ako vec mogu da dobiju epidural, da setaju...

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 11:53:20   
Tiziana
Mislim da kada bi epidural bio standard u svim porodilistima u Srbiji da zene ne bi toliko trazile CR.

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 12:19:01   
Trcosava

IZVORNA PORUKA: bubulence

Trco na to sam i mislila, a ne da me uvedu u pretporodjajnu salu, ture da legnem na krevet, skopcaju indukciju i gotovo. nego da me puste da setam ukoliko zelim, da dobijem loptu itd...
ne bih pustala na CR svaku zenu kojoj se cefne ali onda ne bi zene ni trazile CR ako vec mogu da dobiju epidural, da setaju...


Bubi nije mene niko pustio da šetam user posted image oni su meni krknuli one vaginalete i niko me obišao nije (12-13) Od 2 do 6 sam bila sa mužem i šetala po hodniku uz kontrakcije dok me sestra nije spazila user posted image . Kad su me postavili u box nije bilo skidanja sa istog. Mislim da mi noge nisu vezivali do pred sam izlazak bebe. Tako da, tada nije bilo šetanja.

Sad je kao renoviran porođajni box, postoje 3 porođajne sobe. Jedna je za one koji bi 'prirodno' uz loptu, one merdevine koje smo imali na fizičkom (što stoje na zidu) i te fore. Kao, eto imate i svoje kupatilo.
Druga je za 'nas princeze' koje bi epidural i neki spejs šatl porođajni sto (ništa spec, porađala se na njemu) i treća neka mini sobica.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 13:02:00   
bubulence

IZVORNA PORUKA: Tiziana

Mislim da kada bi epidural bio standard u svim porodilistima u Srbiji da zene ne bi toliko trazile CR.


naravno ali kako bi onda dr uzimali pare!? ovako se zena uplasi pa plati CR i dr lepo za dve-tri godine ima nekoliko stanova... drugarica kojoj sam prosle god pomogla da ugovori CR je dala doktoru 250e i to jer je preko veze, a on je taj dan imao nekoliko ugovorenih operacija... pa neka su samo 3 zene toliko platile a nisu jer je ovo bilo sa ‘popustom‘ ... nama to sada deluje kao nemoguca misija ali je u stvarnosti na zalost istina...
Trco vi se na zalost ne razlikujete mnogo od nas user posted image

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 14:55:20   
Sanjalica1980

IZVORNA PORUKA: bubulence


IZVORNA PORUKA: Tiziana

Mislim da kada bi epidural bio standard u svim porodilistima u Srbiji da zene ne bi toliko trazile CR.


naravno ali kako bi onda dr uzimali pare!? ovako se zena uplasi pa plati CR i dr lepo za dve-tri godine ima nekoliko stanova... drugarica kojoj sam prosle god pomogla da ugovori CR je dala doktoru 250e i to jer je preko veze, a on je taj dan imao nekoliko ugovorenih operacija... pa neka su samo 3 zene toliko platile a nisu jer je ovo bilo sa ‘popustom‘ ... nama to sada deluje kao nemoguca misija ali je u stvarnosti na zalost istina...
Trco vi se na zalost ne razlikujete mnogo od nas user posted image


Ja tek treba da se porodim ali provela sam nekih 20 dana na patalogiji pa bi mogla da zakljucim i sledece: u principu u nasoj zemlji standard je za sve jako mali. Kada bi i dr,sestre i svi zaposleni dobijali normalne plate mozda bi se nesto i popravilo. Naravno da ne odobravam neljubaznost i nezainteresovanost.
Kada pogledate ti dr su se skolovali ceo zivot kako bi sada radili za to sto rade. Nije ni cudno sto svi rade privatno u nekoliko ordinacija i sto se neke usluge placaju kada ne treba.
Ja sam samo pratila kako oni uopste mogu da izdrze taj tempo. Ti ljudi su tamo po ceo dan. Isti dr radi na patalogiji pa trci da poradja pa jos i cr ako ima hitni.
Opet nije opravdanje ali sve je kod nas naopako i trebace godina i godina da se bilo sto promeni. Kad pogledati koliko godina svi tako zivimo pa i svi mi smo se promenili. Tolerancija nula gde god se okrenes.




(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 15:12:21   
Tiziana
Upravo.Ja o tome cesto raymisljam.Svi smo puni i prepuni kritike prema dr,i ne kazem ima ih raznih.Ali kad pomislis koliko pojedini od njih rade i koliko su uvek dostupni i uvek profi, onda nije ok trpati ih sve u isti kos.

(odgovor članu Sanjalica1980)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 15:20:55   
wivern

IZVORNA PORUKA: bubulence
IZVORNA PORUKA: Tiziana
Mislim da kada bi epidural bio standard u svim porodilistima u Srbiji da zene ne bi toliko trazile CR.

naravno ali kako bi onda dr uzimali pare!?

Ja se slazem sa tizianom, a bubi i to je moguce. Neka se ugledaju svi na bolnicu narodni front. Tamo se epidural placa, dobijes i fiskalni racun. A pare su podeljene na ravne casti pdv za drzavu, deo za bolnicu i deo za anesteziologa koji ti daje. Platis manje nego da potplacujes doktora a opet svi srecni

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 16:51:30   
PoisonEve
@Trcosava, kako je kod vas?

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 18:03:03   
bubulence

IZVORNA PORUKA: Sanjalica1980

Kada pogledate ti dr su se skolovali ceo zivot kako bi sada radili za to sto rade. Nije ni cudno sto svi rade privatno u nekoliko ordinacija i sto se neke usluge placaju kada ne treba.
Ja sam samo pratila kako oni uopste mogu da izdrze taj tempo. Ti ljudi su tamo po ceo dan. Isti dr radi na patalogiji pa trci da poradja pa jos i cr ako ima hitni.
Opet nije opravdanje ali sve je kod nas naopako i trebace godina i godina da se bilo sto promeni. Kad pogledati koliko godina svi tako zivimo pa i svi mi smo se promenili. Tolerancija nula gde god se okrenes.




slazem se, ALI, nisu im ove godine smanjili plate nego je takvo stanje kod nas decenijama unazad, znali su kada su upisivali skolu da ce se skolovati godinama, da polazu zakletvu i da u drzavnoj ustanovi nece imati platu 5000e...
mnogi ljudi imaju fakultete, rade po 12 do 15 sati dnevno za 300e...

(odgovor članu Sanjalica1980)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 18:04:17   
Trcosava
PE u kom smislu kako je kod nas?

Mislim delimično sam ispisala. Ako treba odnos lekara/sestara reci.

Za lovu ovde nikog nisam pitala. Ne znam ni da li može da se plati.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu PoisonEve)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 18:15:18   
Anarunika
Moje iskustvo i sa prvim i sa drugim porođajem je sasvim ok, oba puta u Dragiše Mišović. Porađala sam se prvi put ceo dan i na kraju završila na carskom rezu. Dok sam ležala na onom stolu, sestre su bile ljubazne, pune podrške, jedna me je čak na kraju držala i za ruku, a sutradan je došla u moju sobu da me vidi kako sam. Ne poznajemo se ali kada sam se drugi put porađala videla sam je i prepoznala. Ona mene nije ali sam joj zahvalna na takvom tretmanu. Doktor koji me je porađao isto je bio sasvim ok, ništa nije silio sve je išlo postepeno i kada nije išlo prirodno posle ne znam koliko vremena, predeložio je carski i ja sam se složila. Rez je odličan , vrlo lepo odrađen, posle nekog vremena se smanjio na minimum. I doktor je sutra došao da me obiđe , i kaže dasam se držala dobro i da smo i on i ja dali sve od sebe da bude prirodan porođaj ali da jednostavno nije išlo. Sestre su isto tako savim ok, po zahtevu su dolazile da daju inekciju protiv bolova, komunikativne, raspoložene za razgovor,pomagale oko bebe, pokazivale kako se ručno izdaja,proveravale dotok mleka u dojke,pomagale oko nameštanja bebe za sisanje, dolazile da daju dohranu nekim bebama...ne znam koji stepen posvećenosti je očekivan za takav događaj ali ja imam samo reči hvale. Isto je i sa drugim detetom. Doduše, tu je bio planirani carski rez pa sam se obratila doktoru koji me jei prvi put porađao, i on me je porodio i drugi put. Ordinirajući lekari isto su svoj posao radili kako treba. Što se tiče hrane , ona je kao i u svim bolnicama siromašna ali takva nam je i država i ne vidim poentu u kritikovanju kuhinje u našim bolnicama. Što se tiče higijene, 2009. porodilište je bilo tek renovirano pa je sve bilo novo. Sa drugim detetom oprema je već imala malo duži vek ali je i dalje sve bilo solidno, čisto. Sobe su male, po dva kreveta pa je i u tom smislu atmosfera intimnija. Nikada nikome nisam ništa platila niti mi je iko to tražio, ali mi je žao što nisam ni prvi ni drugi put poslala makar korpu slatkiša čitavom osoblju u znak zahvalnosti. Nadam se da ću isto proći i treći put.

(odgovor članu PoisonEve)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 19:13:00   
PoisonEve
Da, na odnos sam i mislila.

_____________________________

"Svi smo mi deca. Jedina razlika je u nasim igrackama"
Ajrton Sena

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 20:25:35   
Ana RR
Ja sam trudnoću vodila privatno a porodila sam se u D.Mišoviću kod doktorke na koju me uputila moja privatna dr. Upoznale smo se još ranije jer sam kod nje bila na 4D UZ (ima privatnu ordinaciju) i tu smo se dogovorile kada da dođem u Mišović da mi otvori karton. Kada sam ulaskom u 9. mesec prestala da pijem gynipral, i otišla na kontrolu u Mišović, rekla mi je da se beba skroz spustila u porođajni kanal i da sam dva prsta otvorena i da veruje da ću se u naredna dva dana poroditi. Rekla mi je da dođem sutradan oet na pregled. Sutradan smo mm i ja čekali celo poslepodne jer je bila ogromna gužva i dr je bila u operacionoj sali, kada sam konačno došla na red bila sam 2,5 prsta otvorena i posle pregleda mi je ispao sluzni čep. Rekla mi je da malo prošetam napolju jer da bi me primila da ležim moram se još otvoriti. MM i ja smo šetali, svratili u maxi, počela je neka kiša da pada pa nismo mogli puno da šetamo. Da napomenem da čitavo vreme imam samo blage menstrualne bolove, znači ništa specijalno. Oset_ila bih povremeno stezanje stomaka ali čitavu trudnoću sam imala kontrakcije tako da mi je sve to bilo normalno.
Kad smo se vratili kod dr već je bilo oko 7 uveče, pregledala me još jednom i rekla da se otvaram i da idem brzo da me spreme za porodilište. Mm mi donosi stvari, nas dvoje lagano šetamo do prijema i pričamo, a sestra čita moje papire i kaže Gospođo, ako ne požurite porodićete se ovde na prijemu. Ja joj glupavo kažem Ali mene ništa ne boli...user posted image
Najtužniji momenat mi je bio kada smo nas dve ušle u lift a mm-u je rekla Vi ne možete dalje. Njemu oči pune suza, meni takođe. Tek posle smo shvatili da je opušteno mogao da se popne gore, samo da je malo sačekao doktorku. Ali dobro.

Uglavnom, sestra me odvela gore, nosila moje stvari, ćaskala sa mnom. Preuzela me druga sestra koja me uvela u sobu da mi uradi klistir (koji me najviše plašio a nisam ništa oset_ila), pokazala mi gde je wc i tuš, dala mi spavaćicu i ostavila me da obavim šta imam. Kad sam završila i istširala se, pozvala sam je i odvela me u sobu preko puta porođajne sale, tako da sam bila sama. Soba je staklom odvojena od druge prostorije u kojoj je bio tv pa sam ležala i gledala. Stavili su mi aparat za pritisak na jednu ruku, nakačili ctg i šta već sve, i svakih par minuta me obilazila sestra i proveravala. Baš je bila fina, svaki put bi me zabrinuto pitala kako sam i govorila da imam baš jake kontrakcije a mene je već bilo sramota da joj odgovaram da sam super jer ništa od toga ne osećam. Čak sam se dvoumila da li da primim epidural ali kad je došla dr da mi da nisam ništa rekla. Nisam oset_ila nikakv ubod, ništa me nije bolelo i od epidurala sam se konačno ugrejala, pre njega mi je bilo jako hladno, i onda sam se uspavala. U jednom momentu sam čula Anči, nema spavanja, otvorim oči a dr došla da me pregleda. Rekla je da će uskoro krenuti, i stvarno, nakon nekih 10ak minuta sam počela da osećam napone (a prva pomisal je bila O bože, ukakiću se user posted image ) utom je došla dr sa babicom i još nekom sestrom i rekla Ajmo, vreme je. Namestile su mi krevet i podigle me, stavile mi noge sa strane (ne vezuju) i rekle da guram kad oset_im napon. U momentu se stvorila gomila ljudi u mojoj sobi, neki muškarac, dr anesteziolog, čak je i čistačica zastala da pogleda user posted image prvi napon mi je nekako bio kratak tj nisam imala dovoljno vazduha, drugi takođe, iz trećeg se rodio Marko. Babica ga je uzela i obrisala pa mi ga stavila na grudi, prestao je da plače čim sam ga uzela i čula sam kako neko kaže Šta je majka, čim je oset_io prestao je da plače! Čula sam i onog muškarca kako govori Vidi kako je lepa i debela pupčana vrpca, kao iz knjige! i kako kaže sestri da mi dobro pregleda posteljicu da li je cela. Svi su mi čestitali, dr je uzela da me ušiva i tek tu sam oset_ila bol. Pošto sam bila pod ogromnim adrenalinom od uzbuđenja meni anestezija uopšte nije delovala (tek posle nekoliko sati je počela da deluje i nisam osećala butine) tako da sam oset_ila svako provlačenje igle i konca user posted image Ali preživeh. Dr je odmah javila mojoj privatnoj dr da sam se porodila (tek onda sam videla da nju poznaje cela bolnica i koliko je poštuju) i prebacili su me u sobu pored porođajne sale jer nije bilo mesta dole u sobama. Tu smo nas tri cimerke provele noć, bebice su nam jednom doneli da se malo pomazimo i rekli nam da odmaramo, da ih neće više donositi dok ne pređemo dole. I hvala im na tome jer sam ja posle imala nesvesticu i nisam mogla da ustanem, a kada me ujutru sestra vodila u kupatilo srušila sam se pod tušem.
Sutradan smo prešle dole u sobu, sve sestre su bile ok, ali najbolji je bio tehničar Marko, sve žene su slavile kada je njegova smena, divan, divan momak. Ja sam nažalost već počela da soećam neki čudan bol u stomaku i uskoro nisam mogla da piškim pa su mi stalno praznili bešiku. Nekako sam zaradila ešerihiju i krenuo mi je pesak (tek peti dan su stigli rezultati urina i dežurni doktor se uhvatio za glavu, rekao je da je porođaj bio pesma za ovo što sad osećam) i nisam mogla da se pomerim. Marko je dobio žuticu pa mi ga nisu često donosili, a jednom kada ga je sestra donela i kada me pogledala samo je rekla Vama je baš loše, ne brinite vratiću ga ja tamo i paziću ga. Tu sam se rasplakala. Doktor je rekao da meni obavezno daju injekcije diklofenaka, ostalim ženama po potrebi ali tu nastupa jedna koza zvana Danijela koja je iz nekog samo njoj znanog razloga mene stalno preskakala i nije me ni obilazila, pa sam čula kako drugim sestrama priča svašta o meni.. cimerke i ja smo bile u šoku. Jedna cimerka je skočila i otišla kod njih i pitala da li e neko da dođe da mi pomogne ili će me pustiti da umrem tamo? Nisam mogla da verujem da neko može da te zamrzi a da reč sa tobom nije progovorio. Druge sestre su stvarno bile divne, sve su mlade i sve su ok. Ova koza i jedna laktacijska sestra sa čudnim imenom, Javorka, Jorgovanka ili tako nešto, su čisto zlo. Svi ostali zaista divni.
Pet dana sam bila tamo, hrana manje više ok, ja nisam imala apetit pa sam jela jer moram. Doručak najčešće džem i puter, čaj i mleko, ali uvek smo mogli da uzmemo repete, nekad bude kačamak ali uz mleko, koje ja ne volim pa nisam ni jela. Imala sam so kod sebe pa posolim onaj kačamak i pojedem koliko mogu onako suv. Ručak supica, đuveč, pilav, pire krompir, paprikaš... sve je to bljutavi naravno ali ja sam jela koliko god sam mogla. Naravno da bi to moglo i bolje, barem količinski ako ništa drugo, ali meni je ona količina bila sasvim dovoljna, najčešće ne bih sve ni pojela.
Na otpustu je mm doneo poklon za sestru koja je spremala bebe, ako se dobro sećam doneo je viski, kafu, veliku čokoladu... ne znam da li je bilo još nešto. Nikom drugom nisam ništa dala niti sam imala utisak da se od mene očekuje da nekome nešto platim.
Posteljinu su nam menjali i po nekoliko puta dnevno ako se isprlja. Spavaćice smo mogle same da uzmemo kad god nam treba čista. Bilo je nas 5 u sobi i sve ženice su bile ok, pazile su na higijenu tak oda nam je kupatilo uvek bilo čisto, dva puta dnevno je dolazila čistačica da opere.

Sve u svemu, porođaj odličan, odnos prema meni kao pacijentu bez zamerke (i takvi su bili prema svima, ja jesam bila preko veze ali nije bilo razlike) i da nije bilo ove dve koze mogla bih čistu peticu da dam.

< Poruku je uredio Ana RR -- 20.12.2014 20:28:39 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu PoisonEve)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 20:52:27   
Sanjalica1980

IZVORNA PORUKA: bubulence


IZVORNA PORUKA: Sanjalica1980

Kada pogledate ti dr su se skolovali ceo zivot kako bi sada radili za to sto rade. Nije ni cudno sto svi rade privatno u nekoliko ordinacija i sto se neke usluge placaju kada ne treba.
Ja sam samo pratila kako oni uopste mogu da izdrze taj tempo. Ti ljudi su tamo po ceo dan. Isti dr radi na patalogiji pa trci da poradja pa jos i cr ako ima hitni.
Opet nije opravdanje ali sve je kod nas naopako i trebace godina i godina da se bilo sto promeni. Kad pogledati koliko godina svi tako zivimo pa i svi mi smo se promenili. Tolerancija nula gde god se okrenes.




slazem se, ALI, nisu im ove godine smanjili plate nego je takvo stanje kod nas decenijama unazad, znali su kada su upisivali skolu da ce se skolovati godinama, da polazu zakletvu i da u drzavnoj ustanovi nece imati platu 5000e...
mnogi ljudi imaju fakultete, rade po 12 do 15 sati dnevno za 300e...


Bubi, slazem se. Nije ova situacija od jucer. Isto tako i svi ostali koji su zavrsavali druge fakultete su znali da situacija nije sjajna i da nece ni oni raditi za 1000e pa su opet upisivali fakultet sa nadom da ce se nesto promeniti dok ga ne zavrse.
Nada poslednja umire user posted image

Opet kazem da nikoga ne branim ali nije uvek sve i do njih. Sve je naopako ali uvek se nadamo da ce biti bolje.

Ne smem vise van teme, neko ce me kritikovati user posted image

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
20.12.2014 21:10:16   
Maslacak15
Ja stvarno ne mislim da to ima veze sa platama nego sa stavom. Ocigledno kod nasih medicinskih radnika nije razvijena svest da je ljubaznost prema pacijentima podjednako sastavni deo njihovog posla kao samo lecenje. Cast izuzecima. Narocito mi na ganglije idu arogantne sestre. Umeju da se ponasaju cesto kao da su u najmanju ruku neurohiruzi i da pametuju i na poslu i van njega. Po meni nema opravdanja za sikaniranje trudnica. Taj stav valjda trudnoca nije bolest (i nije) pa onda mogu da budu grube " ajde sta se prenemazes" " cuti to nije tvoj posao sta se mesas kao odgovor na pitanje kako je proslo merenje promera karlice itd". Ja mislim da bi u nemackoj takvo ponasanje odmah bilo razlog za otkaz. Zena koja je dosla da se porodi ima pravo da bude i uplasena i nesigurna i zbunjena i da trazi podrsku i pomoc i za sebe i za bebu. I ta nega treba bez pogovora da joj se pruzi a ne da slavimo kad naidje neki izuzetak. Jako me to ljuti i ko sto rekoh mislim da nema veze sa primanjima. Uostalom i ucitelji imaju male plate pa im je duznost da budu korektni pedagozi a ne da sikaniraju ucenike svojim losim raspolozenjem.

(odgovor članu Sanjalica1980)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
23.12.2014 9:26:20   
Trcosava
PE što se tiče odnosa - ispisah delimično. KAko sam na prvom porođaju bila zacementirana, dali su mi vaginalete za otvaranje (ili mekšanje grlića), jedno sat vremena sam čekala u krevetu da se pojave i od tad nigde nikog. Niko da dođe, obiđe. Srećom muž je vrlo brzo se vratio i onda sam sa njim krenula da šetam po hodniku. Sestra me videla na hodniku i brže bolje prikačila na CTG. Dok je ona stigla do vrata, pukao vodenjak. Tad me prebacili u box i opet manje više nigde nikog. Dođe po nekad dr da vidi da li se otvaram i to je to. Pred kraj su videli da opdaju tonovi Ani (ili srčana rdnja, ako to nije isto) i hteli na Cr da me vode. No kako sam se koliko toliko otvorila - legoše na mene i izbaciše mi dete user posted image
Tad su bile dve doktorke.
Zamerku imam što su previdele da je ostao delić posteljice.
Posle porođaja, sestre manje više ok. Noćna je naravno nadrndana bila. Ana prvu noć nije bila samnom jer nije odmah zaplakala (nagutala se plodove vode) i bila na posmatranju tu noć. Sledeću je već bila samnom i dernjala se, a ja sa epiziotomijom i krevet previsok. Svako penjanje na krevet i spuštanje muka.
Preko dana je bila diiiivna starija sestra, sve je htela i pokazivala šta i kako. Sa dojenjem nisam imala problema, ali su htele i da nameste.

Indukovani pobačaj - moja dr bila tad u smeni, obilazila me, rekla da ni pod razno ne trpim nikakve bolove i da tražim 'droge' da me ne boli. Mm je opet bio donekle pored mene, a onda je morao po ćerku u vrtić. Opet nigde nikog. Osim čini mi se iste one divne sestrice koja je bila i posle prvog porođaja. Svaki put kad sam pozvonila je došla, malo popričala i koliko toliko tešila i umirivala. Znam da sam je pitala i za UZ zbog ostajanja posteljice prvi put. Rekla je da će reći dr. Kad je plod izašao, čekali su još malo da izađe i posteljica (ako se tako može nazvati) i onda me prebaciše opet na neki sto da mi dr izvuče. Izvlačio on to, izvlačio. Napomenem ja opet da bi UZ da se proveri, kaže 0''mislim da sam sve izvukao' i sestra na putu do sobe mu opet napomene, no on se oglušio. Naravno ostao je deo...
Reviziju je radila moja dr i za nju imam samo reči hvale. Brižna je i obilazila. Bila je i dežurna taj dan.

Samo stanje bolnice nije najsjajnije, ali se ni ne raspada. Mislim da sobe za porodilje skoro sve imaju svoje kupatilo, jes da malo rđa i to pojelo tuš kabine, ali ok. Nije tako strašno. Za hranu ja nisam merodavna jer meso ne jedem, a ono je poprilično zastupljeno. Ne mogu da budem objektivna po tom pitanju, ali mislim da niko ne bi gladan bio. Barem ne tih par dana.
Sveže spavaćice su uvek bile dostupne, barem onda. Šta god da je trebalo pozove se sestra.
Generalno sve sestre, osim noćne su bile ok. Nikom ništa platila nisam, niti ću sada. Dr sam videla samo ujutru na viziti.
Rekla sam samo mužu da donese neku bombonjeru za sestre jer me je ona oduševila.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Odnos prema porodiljama (trudnicama) u po...
1.1.2015 17:16:25   
Kata90
Ja sam veoma lose iskustvo imala u opstoj bolnici Subotica!!!!!
Trudnocu sam vodila kod Dr Luka Andjelica.....posto je on otisao na godisnji odmor presla sam kod dr Natase Vukadinovic.....koja me uputila da udjem u bolnicu 16 tog dec,posto sam vec bila otvorena 4 prsta i sto mi vodejak moze puci svakog casa,pa da budem na sigurnom......
Naravno taj dan nista se nije desilo,drugi dan kad je bila vizita kaze ipak cemo sacekati jos jedan dan nece da mi pokrene porodjaj......e kad je vec treci dan dosla vizita trazila sam da mi pokrenu jer sam vec pocela imati blage kontrakcije ali dzabe receno mi je da ne moze,nego tek 19 tog ujutro u 6 sati da idem u predporodjajnu salu.....e tu sam vec bila pukla pocela sam da placem sve mi se bilo skupilo,a sa jedne strane olaksanje sto ce ubrzo doci kraj mukama.....
18 tog celu noc nisam spavala jer sam imala kontrakcije,jedva sam docekala to jutro presla sam u predporodjajnu salu,odradili kristril legla i bolove sam imala svaki sat sve jace i jace,i nisu hteli da mi probuse vodenjak babice vec sam urlala od bolova mislila sam da se taj dan nikad nece zavrsiti a nisu uopste gledale na mene.....a naravno ta doktorka Natasa je otisla kuci u 14h a ceo dan me nije ni pogledala..... i nikom nista a ona je trebala da preuzme stvari u ruke jer je tako rekao Luka Andjelic.....Na kraju su se babice smilovale jer sam vec skroz bila otvorena ko zna koliko sati,pa mi na kraju probusila vodenjak.....i tako sam ja od 6h do 16h se mucila u bolovima....Ne daj Boze nikom te muke......znaci u 16h su me odvele,snage vec nisam imala koliko sam bila iscrpljena..... i u 16.20 se porodila.....jedva,a i beba je bila velika zato....trebalo je zato 4 kile izgurati,kad su sredili bebu nisu mi je ni dali nego tek kad sam usla u sobu......malo sam secena pa je Hami dr zasio ranu....
A da je bio moj lekar tu,do svega ovoga nebi doslo,ali kad budem isla na ginegoloski pregled kod njega recu mu kakvu dobru koleginicu ima......
Ovo vam je ukratko moja prica.....sto se tice druge trudnoce dobro cu da razmislim jer ovo ne mogu da zaboravim......
Sad naravno uzivam sa svojom bebicom.....

_____________________________

*****Svako dete je neprocenjivo vredno*****
*****Svako je Božije stvorenje*****


(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



Click Here