|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ukradena deca
10.4.2010 22:52:48   
ljubičica
Ja sam se sva naježila... Pa je*o im pas mater! Imaju i oni decu, majku im j**em. Ja ne mogu ni da zamislim kako su se te žene osećale i njihove porodice. Ne želim ni da ulazim u tu temu duboko, samo ću da se iznerviram...

_____________________________

The day I will stop lovin you is the day I will close my eyes 4 ever!

(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Ukradena deca
17.8.2010 8:47:02   
Jele
Izvor: Blic

Specijalnim zakonom do istine o nestalim bebama
Ni posle 40 godina ne mogu da nađu svoju decu Dragica Pušonjić | 16. 08. 2010. - 00:02h | Komentara: 96
Negde u Srbiji živi osoba rođena 1965. godine za koju bračni par, sada staraca, ima razlog da sumnja da je - kao njihovo novorođenče - ukradena u porodilištu i data na usvojenje. Celih 45 godina razne vlasti ne daju dokaz da je otmice bilo, ni dokaz da zločina nema. Građani od države potražuju više od 300 kćeri i sinova, uvereni da su oni kidnapovani u porođajnim salama. Najmlađe dete ima 15 godina.
Saša Janković, zaštitnik građana, pre tri nedelje je parlamentu i Vladi predočio poražavajući ishod kontrole organa javne vlasti Vršioci raznih vrsta vlasti - od medicinske do političke, za pola veka nisu konkretno odgovorili da li su deca, inače rođena živa i zdrava, proglašena mrtvorođenom, pa prodata kupcima koji su, zauzvrat, u državne papire upisani kao biološki roditelji.
Zbog toga, ali i radi "otklanjanja mogućnosti da se u Srbiji dese novi neizvesni slučajevi ''nestalih beba''", Saša Janković, zaštitnik građana, pre tri nedelje je parlamentu i Vladi predočio poražavajući ishod kontrole organa javne vlasti, nakon ispitivanja tri predstavke, odabrane kao karakteristične za veliki broj slučajeva.
- Stanje je takvo da sam i ja predložio Skupštini da donese poseban zakon koji bi omogućio utvrđivanje nepobitne istine u svim ovim slučajevima. Taj zakon nam treba zbog poštovanja prava članova porodica tzv. nestalih beba i radi dostojanstva društva koje ne bi trebalo da dozvoli da na ovako potresno ljudsko pitanje izostane autoritativan konačni odgovor. Razlozi za sumnju roditelja nisu iracionalni - kaže Janković za "Blic".
Istrage ombudsmana, dve u Beogradu, pokazuju da sumnje roditelja imaju logične i razumljive razloge. Rezultat istrage je takav da ne mogu biti odbačene tvrdnje roditelja da je njihovo živo rođeno dete dato drugoj ženi koja je istog dana rodila mrtvo. To važi i za bojazan majke da joj je, u polunesvesnom stanju od porođaja, "potureno" da potpiše odricanje od deteta radi davanja na usvojenje. Neke žene kažu da su neposredno posle porođajnih napona možda stavile potpis "ne znajući šta tačno potpisuju", a taj papir ne mogu da dobiju.
- Kako da ne sumnjaju kad im u bolnici kažu da dokument ne postoji jer je poplava uništila arhivu, a taj isti dokument dobiju kad potplate nekog u arhivi? Ili, ako u jednom dokumentu stoji da je dete dobilo najviše ocene na porođaju, a u drugom da je rođeno sa teškim poremećajima? Nisu valjano dokumentovani porođaj, obdukcija, prenos tela, gotovo ništa. Duga je lista propusta u radu javnih organa vlasti, za njihovo utvrđivanje nije potreban specijalni zakon, administrativne propuste smo utvrdili. Potreban je zakon koji omogućava istragu u kojoj se dolazi do odgovora: da li je dete sa konkretnim imenom i prezimenom biološki potomak osoba koje tvrde da su mu roditelji, a kojima je zvanično saopšteno da im je dete umrlo - ističe Janković.
DNK analiza je nemoguća bez saglasnosti deteta, odnosno roditelja ili staratelja, pred čim su nemoćni oni koji tvrde da su čak našli svoje dete.
- Oni su pošli od toga ko je u bolnici zaista imao mrtvorođenče, saznali da ta majka danas ima dete odgovarajućeg uzrasta. Kad se to spoji sa činjenicom da su, zbog problema što u propisima, što u ljudima, bebe ponekad prvo upisivane u evidencije umrlih, a potom u knjige rođenih; da su postojale bebe sa matičnim brojem bez ijednog drugog podatka u MUP, za koje roditelji nisu mogli dobiti izvod; da roditeljima nije dozvoljavano da vide telo preminulog deteta niti da ga sahrane, nemoguće je garantovati da nije bilo zloupotreba - navodi Janković.
Da li je bilo krađe beba u porođajnim salama? Janković odgovara da je teško poverovati da se to desilo u nekoliko stotina slučajeva, pojedinačni slučajevi ne mogu biti isključeni bez posebne istrage.
Republički parlament razvlači problem već šest godina. Za društvo i državu kompromitujući izveštaj Anketnog odbora usvojen je pre pola decenije, tek proletos formirana je radna grupa čiji posao, naravno, nije utvrđivanje sudbine svake bebe ponaosob. Maja Videnović, predsednica radne grupe, veli da je zastara krivičnog gonjenja nastupila "u 99 odsto slučajeva".
- Zaduženi smo da, ako Ustav dozvoljava, predložimo izmene zakona iz oblasti zdravstva, krivičnog, upravnog i porodičnog prava, da bi nadležni organi postupali po prijavama roditelja. Ili da predložimo donošenje specijalnog zakona. Još ne znamo šta ćemo, sada gledamo kako je u zemljama bivše SFRJ i EU regulisano ono što se odnosi na nestanak dece iz porodilišta - kaže Videnovićeva.
Državna sekretarka Ministarstva pravde Gordana Pualić kaže da će oni ispoštovati svaku odluku radne grupe.
- Mogli bismo podržati i predlog zaštitnika građana za donošenje specijalnog zakona ako bi to bilo pravno moguće. Takvi zakoni se u principu izbegavaju: rešavaju jedan problem, ali često suspenduju postojeće zakonske norme. Problem je kompleksan i zbog načela krivičnog prava da se na izvršioce primenjuje zakon koji je važio u vreme izvršenja ili blaži zakon, a imamo i pitanje zastarelosti krivičnog gonjenja - kaže državna sekretarka.
  Kome su se sve obraćali roditelji
- zdravstvene ustanove
- opštinske uprave
- predsednici opština
- MUP
- Ministarstvo pravde
- Ministarstvo zdravlja
- Republički zavod za statistiku
- arhivi
- pogrebna preduzeća
- poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu
- podataka i ličnosti
- zaštitnik građana
- javna tužilaštva
- sudovi
- Narodna skupština
- mediji   Izveštaj ombudsmana
Izveštaj ombudsmana na 21 stranici daje kroki višedecenijske pravne anarhija i odsustva svesti mnogih šta znači raditi bilo šta u ime države, od porađanja do sahranjivanja: dokumentaciju o tome, naime, zakon uvrštava u kulturno dobro Srbije.
Samo u ovom jednom postupku, ombudsman je našao čak 11 ozbiljnih nedostataka u radu organa uprave i državnih ustanova koji stoje i danas.

(odgovor članu ljubičica)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Ukradena deca
8.10.2010 2:44:40   
vukosava
Ma samo uvesti stroge zakone, sluzbu specijalnu za to da se bavi i da daje besplatnu i obaveznu DNK analizu svakom ko sumnja... A otmicare i kriminalce udariti po dzepu i trpati u zatvor...

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Ukradena deca
8.10.2010 7:49:32   
Anoniman
100 puta mi je moja mama pričala priču o njeno dvoje dece koje je rodila pre mene a nikad ih nije videla... dečaka je rodila 1980. god i rekli su joj da je mrtvo rođeno dete a devojčicu je rodila 1982. takođe rečeno da je mrtvo rođena u Zemunskom porodilištu... moja mama se udala sa 16 godina tako da su se doktori pozivali na njene godine i na njenu nezrelost te da je to razlog gubitka beba.

Ne znam šta bih rekla... ponekad se toga setim kad vidim nekog ko liči na mene ili na mog brata i sestru... na momenat mi prozuji kroz glavu mamina priča, ko zna možda u budućnosti počnem malo dublje da kopam po tome...

(odgovor članu vukosava)
  Direktna veza do poruke: 29
   RE: Ukradena deca
8.10.2010 11:21:54   
Shishica
Au je**** bi im mater! Takve bi gadosti smislila da im radim!
Nadam se samo da ce ih stici Bozija pravda..samo je ona najgora!!!!!!

Uh! Kako pobesnim! Zamislite! Pa to je najgora nocna mora!

_____________________________

":)) Blesava mama...stavila bebu u stomak :))) .."
-Pazi Ema da ne padnes, budi pazljiva!
-Ne brini mama. Budicu pazljiva!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Ukradena deca
8.10.2010 13:16:27   
liliana
IZVORNA PORUKA: liliana

Nije mi jasno kako neko ko tako nešto uradi može da živi sam sa sobom i saznanjem o sebi?!?
Meni je bila strašna frka posle porođaja jer mi bebu nisu doneli 3 dana (porodila sam se carskim), pri tom su joj upisali da se rodila sa 2kg i 200gr, a rodila se sa 2kg i 400gr i upisali su joj da se rodila u 35., a rodila se u 38.nedelji. Kada su je doneli, samo sam gledala ima li ogrebotinu na nosiću, jer mi je suprug rekao da je ogrebala nosić. To je strašan osećaj.



I dan danas MM , kad se pokrene neka priča,  zna da kaže kak misli da su nju  "spremali za transport". Mislim-toliko pogrešnih podataka...


_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Ukradena deca
8.10.2010 14:57:44   
bojanica7
jbte, ne smem ni da pomislim kako se osecaju ti roditelji... ja sad kad pomislim na tako nesto... toliko se vezes za bebu za tih devet meseci da... jezivo. nemam reci za te ljude

_____________________________

Panta rei

(odgovor članu liliana)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Ukradena deca
11.7.2011 23:54:07   
KOPRIVICA
citam sve ovo i ne mogu da verujem.moja baka koje sada nazalost vise nema mi je uvek pricala kako sumlja da su joj ukrali decu na porodjaju.kada se porodila sigurna je da ih je cula kako su deca plakala a doktori su rekli da deca nisu ziva a nisu joj dali ni da vidi tela a kamoli sahrani.uvek je sumljala da su ukradena i da ja to maslo novosadske bolnice.probala je sve ali nazalost nista nije pomoglo.nije htela puno ni da prica o tome.sada kada citam sve vase poruke i razne sajtove sa sigurnoscu mogu da potvrdim da je ona bila u pravu.nazalost nikada nije dokazano.

< Poruku je uredio Ana RR -- 11.7.2011 23:56:16 >

(odgovor članu ljubičica)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Ukradena deca
12.7.2011 8:38:42   
bokicans
Mama od  mog kuma je gluvonema,i njoj su na porođaju reklii da jedna beba nije prezivala a jedna jeste,druga je moj kum.Ona nije mogla ,cuti plac niti bilo sta drugo,kaze da misli da su joj drugu bebu ukrali.Uzas,kaze ima osecaj da je i devojcica ziva,dan danasuser posted image To je bilo 79 u N.Sadu.

< Poruku je uredio bokicans -- 12.7.2011 8:40:38 >

(odgovor članu KOPRIVICA)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Ukradena deca
12.7.2011 8:40:52   
Anoniman
O,Boze!user posted image

(odgovor članu bokicans)
  Direktna veza do poruke: 35
   RE: Ukradena deca
19.8.2011 22:52:08   
meyo
MOzda ce nekom biti cudno al najveci strahovi koje sam imala u trudnoci na porodjaju su bili da mi ne ukradu diete ili zamijene nesto slicno boze ne mozete vjerovati koji je to strah bio ne znam nije bilo takvih slucajeva kod nas ali mene je taj strah proganjao da je to nenormalno .. srecom bio je jedini djecak rodjen toga dana
meni su jeziva ovakva saznanjja i priceuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Ukradena deca
19.8.2011 23:00:40   
AndreaK
Toga sam se i ja plasila najvise! bez sale... u ovoj zemlji me nista vise ne moze iznenaditi! al je sva sreca oba moja decaka su tu samnom, i moji su, bez sumnje! user posted image

moram malo da udarim na salu...

(odgovor članu meyo)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 11:42:52   
Svetlana BAcka P.
Ja sam takodje prevarena imam takodje tako situaciju. Rekli su da je beba preminula,a nisam dobila ni da je vidim,ni nista, dobila sam otpusnu listu a ne i umrlicu. beba je navodno kremirana i pepeo bacen u ruze. A babica je rekla " pa sta i ako ne ostane zivo,mlada si rodices" da li jedna babica ima pravo tako da kaze majci? ja mislim da su to sve monstrumi...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 11:51:19   
Svetlana BAcka P.
http://www.facebook.com/groups/529774510422403/ Sve majke koje imaju ovaku situaciju neka se uclane u grupu

(odgovor članu ljubičica)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 11:58:06   
Olga75
ja ne mogu nista pametno da kazem na ovu temu jer da bi se ukralo dete is porodilista i dalo na usvaljanje jako , jako puno ljudi mora da bude ukljuceno , malte ne cela bolnica i sluzba za socijalno ili kogod vec user posted image
i nekako mi se vrti po glavi zakon da se te bebe ne kremiraju ( one nisu organski otpad , amputirani udovi ili tako nesto to su bebe i roditelji imaju pravo da ih sahrane i taj neki papir moraju da dobiju , nema saglasnosti da ih bolnica sahrani i to je ono sto mene u celoj prici buni
znaci broj ukljucenih osoba
i sta je sa ostatcima , koliko god da je majka potresena gubitkom toliko je neko iz porodice svesan da je potrebno ostatke sahraniti

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Svetlana BAcka P.)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:01:05   
Svetlana BAcka P.
To je strasno mi nista nismo dobili sem otpusne liste,cak mi nisu ni dali da vidim kad sam je rodila :(

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:03:29   
Sanja90
Moja baba isto tvrdi da su joj ukrali blizance koji su se zvali Zeljko i Zarko. Nista se ne poklapa u onim papirima i kada je videla na Velikom Bratu blizance sa istim imenom tvrdila je da su to mozda oni,a mi je uveravamo da je to slucajnost. Ali ona ne popusta ubedjena da su to mozda oni. I mojoj mami su pre 10god.hteli da ukradu sina mog brata svasta joj napricali,kako ce biti invalid,kako je pri samrti,kako ima ostecenje mozga,ali posto u porodici imamo lekare njihove kolege i policajce nisu smeli nista jer su odmah intervenisali. Eno ga moj brat ziv i zdrav,normalan decko,odlican djak u skoli. Mislim sta reci...

_____________________________

Nije srecan onaj koji puno ima,vec je srecan onaj kome malo treba.

(odgovor članu Svetlana BAcka P.)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:06:47   
Svetlana BAcka P.
Ako znas ljude kojima se to desava udjite u grupu http://www.facebook.com/groups/529774510422403/. Ja ni sama ne znam odakle da krenem svih ovih godina, Narucila sam neki dan izvod iz knjige rodjenih i stigao je...javila sam se novinama "kurir" i videcemo sta ce biti dalje..

(odgovor članu Sanja90)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:11:17   
lanajelena
Ja bih zapalila bolnicu da mi ne daju da vidim svoje dete bilo ovakvo ili onakvo,Svetlana jer porodjaj bio carski,pretpostavljam da si se u NS poradjalauser posted image

(odgovor članu Svetlana BAcka P.)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:17:43   
Olga75
Svetlana ,draga ako postoji i malo sumnje to treba istraziti
ali kazem da bi se dete odnelo iz bolnice ima tu kojekakvih papira a to jedino moze da sugerise da "drzava "zna za to user posted image
e sad , da se to ne daj Boze meni desilo krenula bih od otpusnica i maticnih knjiga jer svako rodjeno dete mora biti zavedeno
znaci ti papiri koje imate ( ovo je moje neko razmisljanje ) u njim mora biti i neki papir o telu bebe , sta je bilo sa njim ? Mogli ste da potpisete ( ovo ce zvucati gadno , zao mi je zbog toga da dozvoljavate da se koriti u neke medicinske svrhe ( ima ljudi koji svije telo zavestaju medicini ) ali onda mora da postoji papir da dozvoljavate da bolnica raspolaze telom
u nekoj od emisija koe su , mislim isla na nekoj od TV stanica , jednom je pricao neko nacelnik patologije koji je tvrdio da su im neki frizideri zauzeti telima beba koje niko nije preuzeo a oni ne smeju da ih kremiraju
ina tu puno nekih , stajaznam , zakonskih rupa
ali ako postoji sumnja to se mora istraziti
svako dobro Vam zelim draga Svetlana

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Svetlana BAcka P.)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:20:10   
Svetlana BAcka P.
Da u novom sadu jesi se ti poradjala carski? ja sam se normalnim putem poradjala i to sam jako secena...a beba kada se rodila nije plakala tek posle kad su nesto radili oko nje pitala sam da li je u redu rekli su da jeste samo da je mala kilaza jer se rodila u 7 mesecu :(

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:22:16   
Svetlana BAcka P.
Alo strasno je to sam dobila izvod iz knjige rodjenih kao da je ziva pod imenom i prezimenom tatjana fabri a tako smo je i prijavi... ne znam vise sta da radim moracu polako da istrazujem o svemu tome

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 12:54:17   
Olga75
Svetlana , meni je jako zao zbog toga i ako imate i malu sumnju morate da istrazite , mislim neko je morao da vidi telo pre sahrane i ako je to uskraceno roditeljim to mora da se istrazi
da me ne razumete pogresno , ja sam majka i ne zelim ni dam islim sta bi bilo kad bi bilo user posted image
morate istrajati u potrazi to je sveze koliko sam shvatila , znaci to se i dalje desava
ali u to mora bititi umesano jako puno ljudi
nadam se samo da ce sve biti onako kako vi zelite
ovo je jako teska i komplikovana tema i sigurna sam da je puno nas ne moze ni pojmiti
ja kazem , sve ih treba pretresti jer nemozes samo tako dete izneti iz porodilista
slazem se ja da je nasa drzava totalno u rasulu ali neki papiri moraju da postoje , bar oni odakle bi krenuli potragu

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Svetlana BAcka P.)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Ukradena deca
10.4.2013 16:02:52   
Janncica
Kad sam se ja porodila ,neka zena je tu noc rodila mrtvo dete... Doktori i sestre su saputali celo pre podne o tome. Cak je neka sestra doktoru citala nesto...Tamo se izmedju ostalog kaze da(koliko sam razumela) je majka videla bebu i potvrdila da je mrtvorodjeno.Da je potpisala da se telo daje na obdukciju. Tako da su morali da ti pokazu bebu i daju da ispotpisujes gomilu papira.
Jako je strasno sta se sve desava. Ovo ne smem ni da pomislim koliko je tesko.user posted image

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Ukradena deca
13.9.2014 14:45:41   
Anoniman
klik

(odgovor članu Janncica)
  Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Zašto morate skinuti lak sa noktiju pre po...
Jedno od najvažnijih pravila za trudnice koje dolaze na porođaj je da ne smeju da imaju lakirane nokte, gel ili trajne n...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image
Click Here