|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

1000 evra kazna ako dete nije vezano u kolima!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 11.10.2016
Neodogovorni roditelji, koji svoju decu ne vezuju u automobilu, ili ne koriste auto-sedište, ubuduće će plaćati kazne koje su i do četiri puta više od sadašnjih. To, naime predviđaju izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju

image
/11


Trenutno je, u pitanju samo nacrt zakona, koji prolazi proveru usaglašenosti sa standardaima Evropske unije.

U svakom slučaju, ukoliko bude usvojen kao što se sada predlaže, kazna za vozača koji vozi dete koje nije vezano, dostizaće čak 120.000 dinara, što je oko 1.000 evra, umesto sadašnjih 30.000 dinara.

To znači da će kaznu plaćati svako ko ne vozi dete u auto-sedištu, na busteru ili ako dete, koje je dovoljno veliko da se vozi bez ovih pomagala, nije vezano.

U sedištu će morati da se vozi svako dete dok ne dostigne visinu od 135 centimetara, a taj uzrast oni dostižu do 12 godina.

To za “Blic” potvrđuje i Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, i jedan od učesnika u izradi nacrta ovih zakonskih izmena. Osnovni razloga da se predloži ovako drastično povećanje kazni jesu poražavajući statistički podaci kada je reč o odnosu roditelja prema bezbednosti njihove dece u saobraćaju.

- Svega 35,9 odsto roditelja dece starosti do tri godine vezuje svoju decu u autommobilu. Svaki treći roditelj, praktično, dovodi svoje dete u životnu opasnost. Da ne govori o tome da ima onih koji decu stavljaju u krilo dok su za volanom, ili kao suvozači, stavljau ih na klupu iza zadnjeg sedišta... Znate li šta se dešava ako er-beg, koji se otvara brzinom od 320 do 350 kilometara na sat, otvori dok vam je dete u krilu - upozorava Okanović.

On dodaje da je statitika još poraznija, kada je reč o deci starosti od tri do 12 godine, gde tek svaki deseti roditelj obraća pažnju na bezbednost podmlatka u vožnji.


Najčešći izgovori za nekorišćenje auto-sedišta


Cilj koji je naveden u Strategiji bezbednosti saobraćaja 2015-2020. godine, jeste da Srbija do 2020. godine postane zemlja u kojoj nijedno dete neće poginuti u saobraćaju, što je standard koji su pojedine skandinavske zemlje ostarile prošle godine.

- U Srbiji je u 2015. godini u saobraćajnim nesrećama poginulo 14 dece. Od toga je njih 10 bilo na mestu putnika u vozilu - iznosi Okanović poražavajuće podatke.

On dodaje i da je “tužno da roditelje kaznama terate da brinu o sopstvenoj deci”.

- Voleo bih kada nijedan roditelj u Srbiji ne bi morao da plati ovu kaznu - kaže Okanović.

On ističe i da je jedan od predloga bio da se u zakon uvede odredba po kojoj bi, u slučaju da roditelj bude “uhvaćen” sa nevezanim detetom u vozilu, u čitav proces potom bio uključen i centar za socijalni rad..


10 najčešćih grešaka prilikom vožnje deteta


Prema sadašnjim odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu a bez auto-sedišta, je od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda.

Bezbednosna dečija auto-sedišta, upravo, smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata.

Izvor: blic.rs


Pročitajte još >>> Iz porodilišta u auto-sedište

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
18
Zašto su muževi učiteljica najsrećniji lju...
Što se tiče porodice, učiteljica će biti slična kao i u učionici. Uvek će dati sve od sebe. Uvek će pokušati da donese p...
6
Ivin voz
Peva: Dragan Laković
6
Slon lepotan Dondolan
Autor: Minja Subota, Peva: Minja Subota
6





PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here