|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

9 stvari za uraditi pre nego što zatrudnite

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.2.2022
Vi i vaš partner ste odlučili da postanete roditelji? Čeka vas jedan od najuzbudljivijih perioda u životu, pa bi prethodno bilo dobro da se uverite da ste spremni za sve to.

image
Mnoge od lekova moraćete da promenite kada ostanete trudni, ili još bolje – promenite ih već sada. Couple home photo created by prostooleh - www.freepik.com
/11


1) IZMERITE TEŽINU

Ako ste previše mršave, to može uticati na ovulaciju, pa bi zato najbolje bilo da nabacite nekoliko kilograma. U slučaju da imate nekoliko kilograam viška, pokušajte da dostignete svoju idealnu težinu pre nego što zatrudnite. Ne samo da ćete se osećati bolje tokom trudnoće, nego ćete i smanjiti rizik od pojave visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Još jedan razlog zbog kojeg biste trebali da smršate pre jeste taj što je opasno da to radite u toku trudnoće (nemojte se uzrujavati ako u prva tri meseca izgubite nekoliko kilograma, jer je to sasvim normalno zbog jutarnje mučnine i averzije prema određenoj hrani).

 

PROČITAJ JOŠ: Imate li šanse da rodite blizance?


2) ZABORAVITE NA ALKOHOL I CIGARETE

Nije potrebno da vam mi govorimo da su alkohol i cigarete nešto što tokom trudnoće ne bi trebalo da koristite.

I jedno i drugo mogu da štetite vašoj bebi – počevši od srčanih problema do mentalnih poremećaja.

Bilo bi lepo kada biste ostavili i cigarete i alkohol pre nego što ostanete trudni, jer se može desiti da ste neko vreme trudni, a da toga niste svesni i da još uvek konzumirate alkohol i cigarete.

I vaš partner bi trebalo da prestane sa njihovom konzumacijom, zato što smanjuju broj spermatozoida.


3) OTPUTUJTE

Ako volite da putujete, otputujte sada, jer kada dobijete dete, sve će biti komplikovanije.

Duga putovanja nisu preporučljiva u toku trudnoće, pa bi najbolje bilo da odete na put pre nego što ostanete trudni.


4) PROVERITE SVOJE LEKOVE

Neki lekovi se mogu uzimati tokom tudnoće, a neki ne, dok za neke još uvek nije istraženo smeju li da se koristite tokom trudnoće.

Mnoge od lekova moraćete da promenite kada ostanete trudni, ili još bolje – promenite ih već sada. U nekim slučajevima je bolje da ne uzimate lekove.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako da začnete devojčicu?


5) IDITE KOD ZUBARA

Nedovoljna higijena zubi povećava rizik od bakterijske infekcije, koja može dovesti do prevremenog porođaja, pa se zato treba uveriti da je sve u redu što se tiče higijene usta.

 

6) URADITE GENETSKI TEST

Ako u vašoj porodici postoje neke nasledne bolesti, kao na primer cistična fibroza, test krvi može proveriti da li ste njen njihov nosilac.


7) POVEĆAJTE UNOS FOLNE KISELINE

Vitamin B smanjuje rizik od urođenih mana.

Ove mane se formiraju veoma rano u toku razvoja bebe, pre nego što većina žena uopšte i shvati da je trudna, pa doktori predlažu da povećate unos folne kiseline pre nego što zatrudnite.

 

 8) SMANJITE UNOS KOFEINA

Ako svaki dan započnete velikom šoljom kafe, a pri tom svakog dana popijete čašu ili dve Koka-kole, trebalo bi sa tim odmah da prekinete. Ne postoji tačno ograničenje, ali doktori kažu da treba unositi što manje stimulansa tokom trudnoće, pa da se ne biste u toku trudnoće borili sa smanjenjem količine stimulansa koje unosite, izborite se sa tim odmah.


9) SABERITE I ODUZMITE

Podizanje deteta nije jeftino. Ne samo da će vam trebati novac za odeću koju ćete vi nositi, kolevka i razne druge stvari za bebu, nego ćete možda morati i da uštedite za vreme kada ćete biti na porodiljskom bolovanju (u slučaju da nije plaćeno) ili za čuvanje deteta (u slučaju da se vraćate na posao). Pitajte poslodavca kako stoje stvari u vezi sa porodiljskim bolovanjem. Pričajte sa drugim mladim roditeljima kako biste stekli predstavu koliki će vam otprilike biti troškovi.


Izvor: zena.blic.rs

 

PROČITAJ JOŠ: Da li ležanje posle seksa pomaže da zatrudnite?

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
4
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?
3
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
3
Imate li šanse da rodite blizance?
Da bi otkrili koji tačno geni povećavaju šanse da buduća mama rodi blizance, naučnici su analizirali genome 1.980 žena k...
3





Koja vakcina je najbolja za žene koje bi d...
Da li je pametno primiti vakcinu kad planirate bebu? I koju? Koliko je najbolje čekati od vakcinacije do začeća? Epidemi...
Seks zimi: veća verovatnoća da ćete imati ...
Želite da vaša beba, kada odraste, bude prirodno mršava? Naučnici predlažu da zatrudnite tokom hladnijih meseci.



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here