|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Bez sistemskog rešenja za onlajn nastavu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.12.2020
Prosvetni radnici, đaci i njihovi roditelji su prepušteni sami sebi da se snalaze kako znaju i umeju, zajednička je ocena predstavnika dva sindikata obrazovanja, koji zameraju državi što nije učinila ništa kako bi se poboljšao kvalitet onlajn nastave.

image
/11



Iako su i resorni ministar i premijerka više puta isticali da je obrazovni sistem spreman da se u svakom trenutku pređe na onlajn rad, uputstva koje je Ministarstvo prosvete u petak poslalo osnovnim i srednjim školama pokazuje da sistemskog rešenja za rad na daljinu nema.

Ova uputstva izazvala su brojne nedoumice među zaposlenima u školama, od toga koliko treba da traje čas, kako se ocenjuju učenici u osnovnoj školi, kako uskladiti raspored časova, posebno za nastavnike stranih jezika koji predaju i učenicima nižih i viših razreda osmoletke, s obzirom da mlađi osnovci nastavu pohađaju u školi, da li deca treba da prate TV časove…

– Kada čitate te dopise izgleda vam da se nastavnicima daje autonomija i sloboda, ali da biste valjano radili svoj posao potrebni su vam i alati i podrška. Ne samo da su nastavnici prepušteni sami sebi da koriste svoje resurse već nisu podržani ni učenici i njihovi roditelji makar u plaćanju interneta, a da ne govorim da ne možemo tražiti od učenika da imaju kameru kako bismo bili sigurni da prate ono što se dešava na onlajn času. Ne znači nužno da su učenici koji ne pristupe onlajn platformi neodgovorni, već ih je sramota da kažu da nemaju ni telefon – kaže za Danas Vesna Vojvodić Mitrović, iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“.

Ona ocenjuje da prosvetni radnici u istim okolnostima kao proletos dočekuju prelazak na onlajn nastavu, osim što imaju iskustvo iz prethodnog perioda.

– Ali kad naiđete na istu prepreku, pitate se šta je učinjeno da se to prevaziđe. Kad vam napišu da postoje različiti modeli to znači da nastavnicima nije obezbeđen  koordinatni sistem u kome će raditi nego kako se ko snađe. To šarenilo je dokaz nepostojanja sistemskog rešenja, a ne stvar njihovog senzibiliteta za našu slobodu – kaže sagovornica Danasa.

Naš list je još prošle nedelje pitao Ministarstvo da obrazloži tvrdnju da je obrazovni sistem spreman za onlajn rad i šta su konkretno preduzeli sem što su snimljeni TV časovi unapred za tri nedelje, ali odgovor nismo dobili.

U uputstvu za osnovne škole Ministarstvo konstatuje da „u školama postoje kapaciteti da uspešnu realizaciju nastave na daljinu“, a da prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku „u okviru samih domaćinstava postoje kapaciteti da se nastava na daljinu uspešno realizuje“.

Da o pravoj onlajn nastavi nema ni govora svedoči podatak iz uputstva da zanemarljiv broj osnovnih škola koristi neki od sistema za upravljanje učenjem, kao što su Mudl i Edmodo, a gro škola nije obezbedilo nastavu na daljinu putem nekog od konferencijskih alata, kako bi se uspostavila „živa“ komunikacija između đaka i nastavnika.

Iskustvo kombinovane nastave od septembra do kraja novembra svedoči da su mnogi đaci u nedelji kada su časove pratili od svojih kuća praktično bili na mini raspustu pošto su im nastavnici samo slali materijale ili ih upućivali na TV časove.

Podrazumevalo se da učenici sami nauče „isporučene“ i neobjašnjene lekcije.

– To je rađeno po uputstvu bivšeg ministra prosvete. Mi smo ukazivali da će nastavnici morati dva puta da predaju iste lekcije, ali je ministar rekao da nećemo morati već da treba učenicima da šaljemo materijal i da će oni sami to naučiti. Ta zamisao nije realizovana u praksi pa smo imali situaciju da ispredajemo gradivo grupi koja je školi, postavimo materijal na neku platformu za decu koja su te nedelje kod kuće, a onda oni dođu u školu i kažu da im ništa nije jasno. I šta je trebalo da rade prosvetni radnici osim da ponovo predaju isto – kaže za Danas Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnik Srbije.

Unija je ukazivala i na problem da će se onlajn nastava opet svesti na to da nastavnici i roditelji koriste sopstvene tehničke resurse, dodaje Jović i napominje da prethodni ministar nije uradio ništa da se poboljša kvalitet onlajn nastave.

Država je, kako kaže, mogla bar da nabavi tablete za đake i organizuje seminare za nastavnike za korišćenje onlajn platformi.

Na naš komentar da je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja takve obuke organizovao za veliki broj nastavnika, Vesna Vojvodić Mitrović odgovara:

– Ne verujem da sam istisnuta iz te grupe koja je bila na raznim obukama, što onlajn, što neposredno. A to što su organizovali nije dovoljno. Ministarstvo je najpre trebalo da obezbedi da se sve škole u Srbiji umreže i dobiju domen edu.rs, a ne da mi sa svojih ličnih naloga pravimo gugl učionice i da nam se neretko dešava da nemamo dovoljno prostora za skladištenje podataka. To bi bio početak prave digitalizacije. Nakon toga je trebalo obezbediti tehničke uređaje i obuke nastavnika – smatra Vojvodić Mitrović.


Izvor: Danas.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

TRInejdžeri – Trogodišnji diktatori!
Kada ste shvatili da živite sa TRInejdžerom?
7
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Kraj bubanju, stižu tableti umesto knjiga
Tableti umesto knjiga, digitalizacija, novi predmeti... Samo je deo promena koje očekuju đake od septembra!
6
Želja za detetom jača od potrage za „savrš...
Danas nije retkost da dete odrasta u jednoroditeljskoj porodici, uglavnom s majkom. Osim slučajeva gde zbog smrti partne...
5





Kako pritisak vršnjaka deluje na vaše dete
Način na koji vršnjaci utiču jedni na druge je vrlo suptilan – putem osobnih preferencija, stvari koje vole, stvari koje...
Udar na novčanike: Koliko koštaju udžbenic...
Okvirne cene udžbenika za niže razrede osnovne škole određene su na osnovu spiskova OŠ „Desanka Maksimović“ iz Čokota ko...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here