|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sprovedeno istraživanje o bezbednosti dece na internetu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.5.2018
Beograd, 8. maj 2018. godine – Internet danas čini veliki deo svakodnevnice korisnika svih uzrasta, a značajno je okupirao i slobodno vreme najmlađih. Takva situacija tera roditelje da se zapitaju – da li su njihova deca bezbedna?
Ključne reči:

image
/11


Podstaknut time, Vip mobile je sproveo online istraživanje na temu bezbednosti dece na internetu od 2. do 10. aprila u kome je učestvovalo oko 2000 roditelja.

 

Na osnovu rezultata istraživanja, svako drugo dete starosti od 7 do 15 godina na internetu se zadržava više od 4 sata dnevno, a čak 71 odsto roditelja smatra da je to previše vremena provedenog na mreži.

 

Rezultati istraživanja pokazali su da deca od najranijeg detinjstva, od treće do petnaeste godine sve više vremena provode na internetu, a najčešće na YouTube-u, društvenim mrežama ili igrajući online igrice. Iako se čini da je reč prevashodno o zabavnom ili edukativnom sadržaju, neophodno je u obzir uzeti i da na internetu postoji mogućnost nekontrolisanog širenja i zloupotrebe informacija. Sa druge strane, deci je za razvijanje socijalnih i emocionalnih utisaka, koji su u osnovi razvoja socijalnih veština, neophodno da vreme provode sa svojim vršnjacima uživo, a ne isključivo u virtuelnom druženju.

 

„Društvene mreže omogućavaju formiranje lažne slike o sebi, stvaraju lažno samopouzdanje koje nema realno uporište i upoređivanje sa lažnim predstavama koje drugi ljudi kreiraju. Nedostatak socijalnih veština i formiranje lažne slike mogu lako da uvedu dete u apatiju, beznađe, pad raspoloženja. Pored toga, čini se da su deca sama u ovome i da roditelji ne mogu da ih prate jer bi, pokazalo se, čak 76 odsto roditelja volelo da ima veću kontrolu nad sadržajima kojima pristupaju njihova deca“, ističe Irena Werner, master psiholog i izvršni direktor Psihološkog savetovališta „Centar “ u Beogradu.

 

Psiholog savetuje da je sa detetom potrebno razvijati odnos poverenja, gde ono može da se obrati roditeljima ukoliko ima neki problem ili nedoumicu. Sa druge strane, uključenje dece na internet može se poistovetiti sa uključenjem dece u saobraćaj i spoljni život uopšte. Dakle, čak i ako niste vozač, učesnik ste saobraćaja kao pešak i kao roditelj imate obavezu da poznajete propise i obavestite svoju decu kako da se ponašaju da bi sačuvali svoju i tuđu bezbednost. Isto tako, čak i ako niste aktivan korisnik Interneta i kompjuterske tehnologije, kao roditelj morate poznavati osnovna pravila i mere kontrole bezbednosti dece na Internetu, a koji uključuju osnovna pravila komunikacije sa nepoznatim osobama.

 

Vip mobile je u februaru ove godine u svoju ponudu uvrstio aplikaciju Vip DečjaZona, koja pruža sigurnost da dete neće biti izloženo neprimerenom sadržaju na „mreži”, te da će mobilni uređaj koristiti u razumnoj meri i na pravi način. Uz Vip DečjaZona aplikaciju roditelji imaju mogućnost da sami odrede koliko vremena dete može koristiti mobilni telefon i kojim sadržajima može da pristupi.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

“Uzmi knjigu malo, jesi li učio danas?”
Domaći zadatak „u zadnji čas“, učenje nekoliko lekcija za dan i „borba sa gradivom“ za sutrašnji test? Ako ste prepoznal...
22
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
12
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
12
Kako da naučite decu da koriste nošu
Spremnost deteta da prihvati nošu zavisi i od karaktera majke i deteta. Energični mališan će, po pravilu, brzo naučiti d...
6





Dete koje skače je dete koje raste
Skakanje nije samo zabavno, već ima i višestruku korist za psihomotorni razvoj deteta. A najbolji deo što je to jednosta...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here