|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Braća su sjajna, ali sestre...one su blago!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.8.2016
Deca koja imaju sestru manje su sklona neraspoloženju, a kasnije u životu izložena su i manjem riziku od depresije, nego ona koja imaju brata ili su jedinci.
Ključne reči:

image
/11


Tim stručnjaka sa Univerziteta u Brigamu sproveo je istraživanje u kojem je učestvovalo 395 porodica sa dvoje ili više dece, od kojih je bar jedno imalo između 10 i 14 godina.

Rezultati su pokazali da je za psihu dobro imati brižnog brata, ali da najbolje prolaze oni koji imaju sestru sa kojom su u dobrim odnosima, pri čemu nije važno da li je ona mlađa ili starija, prenosi "Sajens dejli".

"Čak i kada uzmemo u obzir uticaj roditelja, uticaj braće i sestara na pojedinca je jedinstven i veoma značajan. Braća i sestre jedni drugima pružaju 'ono nešto' što roditelji i pored najbolje volje ne mogu da pruže detetu", kaže dr Laura Padila Voker, koja je bila šef istraživačkog tima.

Rezultati su pokazali da ispitanici koji imaju sestru ređe pate od usamljenosti, osećanja krivice, nedostatka samopoštovanja i strahova.


Ali, i braća su važna. Studija je pokazala da deca koja imaju brata imaju izraženiju sklonost ka dobrim delima, kao što su pomaganje komšijama ili briga o mlađoj deci u parkiću ili školi.



Roditelji koji imaju malu decu trebalo bi da razvijaju ljubav i dobre odnose među njima, jer će upravo ta bratska ljubav u adolescenciji biti snažan zaštitni faktor, poručuju naučnici.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Sa koliko godina deci PROBUŠITI UŠI?
O temi mala deca i minđuše vode se velike rasprave – je li to baš slatko ili je nanošenje telesne povrede?
8
Vuče vuče bubo lenja
Autor: Ljubivoje Ršumović, Peva: Dragan Laković
7
Naučite najmlađe da prihvate poraz
Ukoliko primetite da se dete rasplače i naljuti kada ga pobedite u kartama ili nekoj drugoj igri, nemojte da mu popuštat...
5
“MOJOJ DECI KAJMAK SMETA, LUK IM SMETA, SV...
Nije uzalud Duško Radović rekao da deca ne treba da imaju svoju sobu, jer se onda otuđe od roditelja. I da se najviše mr...
5





BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
“Poremećaj pametnog deteta” za koji nikada...
Hiperleksija je kompleksna, ali uopšteno govoreći, to je preuranjena sposobnost čitanja i fascinacija slovima i brojevim...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here