|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Brzopleta deca imaju najviše problema sa govorom, ubrzano dišu dok pričaju, hoće mnogo stvari da kažu odjednom, zamuckuju, rečnik im je siromašniji, često se služe gestovima i poštapalicama
Ključne reči:

image
/11


Brzopletost se definiše kao kratak raspon pažnje, brz prelaz sa jedne misli na drugu, nemogućnost koncentracije na bitno.

Svojstvena je velikom broju dece, ali ukoliko se ne kontroliše, može da im stvori smetnje u radu, govoru, pisanju, ponašanju. Najizraženija je u govoru, jer “nered u mislima” detetu ne dozvoljava da se fokusira na ono što priča.


Mališani koji su brzopleti neuredni su, nemirni, simpatični, vedri i otvoreni. Ponašaju se prirodno, jedu kada im se jede, spavaju kada im se spava i ne poštuju pravila. Zbog toga često mogu imati probleme sa vršnjacima, jer im svaka igra brzo dosadi, pa ih često karakterišu kao asocijalne. U školi često ustaju iz klupe, pričaju i izazivaju opšti smeh, ali to ne rade jer su nevaspitani, nego samo zato što im je teško da se skoncentrišu na ponašanje. Roditelji tada obično počnu sa kažnjavanjem, ali i ako ih nauče da sede mirno, ne zaboravljaju školski pribor i zadatke, misli su im i dalje zbrkane i pažnja im luta.


Brzopleta deca imaju najviše problema sa govorom, ubrzano dišu dok pričaju, hoće mnogo stvari da kažu odjednom, ili ne mogu da nađu pravu reč, zamuckuju, nemaju ujednačen tempo govora, rečnik im je siromašniji, često se služe gestovima i poštapalicama. Teže uče da čitaju i pišu.


Ukoliko ste prepoznali ovakvo ponašanje kod svog deteta, stručnjaci savetuju da ga stalno upozoravate da prvo smisli šta će da kaže, da rečenicu izgovori u sebi, pa tek onda naglas. Objasnite mu da treba da pravi pauzu između rečenica, kako bi se fokusiralo na nove misli. Menjajte često njegove aktivnosti i dajte mu prihvatljive zadatke. Mogu da pomognu pevanje i recitovanje, jer usporavaju govor i grade osećaj za ritam i melodiju. Možete probati i metodom “slogova” odnosno razdvajanjem reči. Kako je ovakvoj deci sposobnost pamćenja slabija, pričajte im i prepričavajte priče u koje ćete uključiti što više detalja, pa ih motivišite da ih zajedno ponavljate.

 

 


Izvor: novosti.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
6
Zeko i potočić
Autor: Branko Mihaljević, Peva: Zdenka Vučković
6
Išli smo u Afriku
Autori: Minja Subota, Ljubivoje Ršumović, Peva: Manda
6
Zvončići no.1
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
6





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here