|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Čitanje iste bajke svako veče?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.6.2015
Ponavljanje iste priče, pesmice koju im pričate ili crtaća koji gledaju jedna je od faza u razvoju deteta koja je najizraženija od druge do četvrte godine.
Ključne reči:

image
/11


Ponavljanjem  dete proverava i utvrđuje svoje sećanje  i  razumevanje radnje koje mu se prepričava ili koje gleda. Što bolje razume, više će se interesovati,  pažljivo će pratiti detalje priče ili crtaća, pratiće likove u njima, identifikovaće se sa njima (prepoznajući tako sebe i bliske članove svoje porodice).

 

Identifikacijom sa tim likovima dete upoznaje spoljni svet, uči od likova iz priča šta se dešava u životu, uči različite oblike ponašanja. Kroz likove dete stiče različita iskustva iz kojih, iako predstavljaju fantaziju,  dete uči. Priče, pesme, bajke, crtaći, bude u detetu njegovu svesnu i nesvesnu stranu ličnosti. Kod dece stvaraju osećaj sigurnosti, pomažu im da pronađu toplinu, poverenje, ljubav, oslobađaju ih straha.

 

Maloj deci je neophodno, s obzirom da ne znaju da čitaju, da priču zapamte napamet te je to još jedan od razloga potrebe za čestim  ponavljanjem. Ponavljanje ima i edukativnu vrednost jer će se sa svakim novim ponavljanjem dete truditi da nauči i upotrebi sve veći broj reči a samim tim i razvijati svoje kognitivne sposobnosti. Takođe, kada mu iznova pročitamo ili ispričamo priču ili dete ponovo odgleda crtać, shvatiće da se u međuvremenu ništa nije promenilo, te ponavljanje i umiruje dete jer ono shvata da se ništa nije promenilo.

 

izvor: Vrtići portal.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Upis u osnovnu školu
Upis deteta u školu je obaveza svakog roditelja ili staratelja koju je dužan da ispuni najkasnije do 31 maja kalendarske...
53
"Kad će drugo" i šta to koga ima d...
Zašto se većina roditelja jedinaca susreće sa ovim pitanjem? Uz obavezno "SAMO JEDNO dete?"
31
Lekovi „zaključavaju“ gene za psorijazu
Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože koje pogađa i decu i odrasle. Iako može da se javi u svakom uzrastu, sm...
23
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
8





Važno je da mali dečaci imaju mnogo dobrih...
Danas mnogi dečaci žive u stanu sami sa majkom, bez tate, ujaka, strica.
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...



Anketa

Izbacivanje noćnog obroka
Smikica

Kako ste izbacili noćni obrok? (pitanje za mame koje imaju bebe od 6 meseci i više)

Nismo izbacili. (37%)

Pustili smo bebu da se isplače. (5%)

Nudili smo vodu umesto sisanja/flašice. (7%)

Postepeno smo smanjivali vreme trajanja noćnog dojenja. (6%)

Beba je spontano izbacila noćni obrok. (36%)

Drugo. (napišite šta) (10%)


Ukupan broj glasova: 121

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here