|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li beba treba da spava sa roditeljima?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.6.2015
Iako sigurno 90 posto roditelja na svetu spava sa svojim bebama, stručnjaci za vaspitanje beba u mnogim zapadnim državama upozoravaju da se to ne radi.

image
/11


Iako sigurno 90 posto roditelja na svetu spava sa svojim bebama, stručnjaci za vaspitanje beba u mnogim zapadnim državama upozoravaju da se to ne radi. Jedan od razloga je bezbednost odojčeta, pošto istraživanja ukazuju na veću učestalost sindroma dojenačke smrti kod beba koje spavaju s roditeljima, mada postoje koraci koje je moguće preduzeti da se taj rizik umanji. Osim toga, postoji i čest strah da je bebu koja nauči da spava s roditeljima kasnije nemoguće izbaciti iz sobe.


I pored ovih strepnji, bebe u mnogim zapadnim državama sve češće spavaju s roditeljima. U jednom istraživanju utvrđeno je da 12,8 posto američkih majki deo noći ili čitavu noć spava s bebom, što je dvostruko više nego u periodu između 1993. i 2000. U drugom ispitivanju ustanovljeno je da gotovo polovina britanskih majki barem deo noći provede u istom krevetu s bebom u prvih mesec dana posle porođaja; kad beba napuni tri meseca taj broj pada na 29 posto.


Pobornici ovog običaja tvrde da bebe tako bolje sisaju, bolje se razvijaju i čvršće se vezuju za roditelje – pa čak i da se tako smanjuje opasnost od smrti u kolevci zato što roditelji mogu lakše da motre na bebu. U ispitivanjima je zaista utvrđeno da majke češće doje decu kad spavaju s njima u krevetu nego kad bebe spavaju u zasebnoj sobi, mada je to teško razdvojiti od činjenice da mnoge žene koje žele da doje češće puštaju bebe da spavaju s njima. U jednom radu manjeg obima autori su snimali tri grupe beba: one koje su spavale s mamom u krevetu, one koje su spavale u krevecu sa spuštenom ogradicom na strani prislonjenoj uz krevet roditelja i one koje su spavale same u krevecu, i utvrdili su da bebe koje spavaju ili s mamom u krevetu ili u krevecu prislonjenom uz roditeljski krevet češće sisaju i podoji su uspešniji nego kod beba koje spavaju same u krevecu, možda i zato što se na ovaj način poboljšava lučenje mleka. Međutim, u drugom ispitivanju nije pronađena razlika u brzini napredovanju beba koje su spavale s roditeljima i onih koje su spavale u krevecu.


Ne postoje ni jasni dokazi da se mozak bolje razvija kod dece koja spavaju s roditeljima. U jednom ispitivanju posmatrali su 205 dece od rođenja do osamnaeste godine i utvrdili su da deca koja su spavala s roditeljima sa šest godina postižu bolji kognitivni uspeh na testovima memorije ili donošenja odluka, ali razlika je bila mala i kad su ih ponovo ispitali s osamnaest godina, nisu više odudarali po kognitivnoj, socijalnoj, emocionalnoj i razvojnoj zrelosti. U međuvremenu je u drugom ispitivanju, u kome je učestvovalo 175 beba koje su spavale same i 29 beba koje su uglavnom spavale s roditeljima, utvrđeno da su usamljeni spavači u uzrastu od četiri meseca u suštini bili manje razdražljivi od beba koje spavaju s roditeljima.


No ključni problem je to što istraživači, zdravstveni radnici i roditelji ne definišu na isti način spavanje s roditeljima. Istraživači često pod ovim misle da roditelji i odojče spavaju u istoj sobi, ali ne nužno i u istom krevetu, dok zdravstveni radnici uglavnom misle baš na to. Pobornici ovog običaja često navode ispitivanje u kome je utvrđeno da su žene koje su kao male spavale s roditeljima samopouzdanije, međutim, ove žene su kao deca nekoliko godina spavale u sobi s roditeljima, ali ne nužno u istom krevetu.


Činjenica je da nema dovoljno kvalitetnih istraživanja posvećenih fizičkoj ili emocionalnoj dobrobiti spavanja s roditeljima da bi se mogao dati konačan sud.


Čak ni pitanje bezbednosti nije do kraja razjašnjeno. U ispitivanjima u kojima su analizirani slučajevi beba koje su umrle od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta kao mogući činilac bilo je navedeno i spavanje s roditeljima a da nije prethodno razdvojen od ostalih faktora koji ga često prate, kao što su siromaštvo, pušenje roditelja ili to što beba spava na stomaku. Ako se uzmu u obzir osobenosti svake porodice, kod beba koje spavaju s roditeljima nepušačima opasnost od dojenačke smrti je ista kao u opštoj populaciji, ali zato se povećava dvanaest puta ako beba spava na kauču s roditeljem koji puši.


S obzirom na sve nejasnoće, najbolje je da roditelji sami odluče kako će postupiti. Ako ste već rešili da pustite bebu da spava kraj vas, onda znajte da rizik od iznenadne dojenačke smrti povećava pušenje (posebno ako je majka pušila u trudnoći, jer se to moglo odraziti na razvoj bebinog mozga), spavanje s bebom na kauču i upotreba droga i alkohola. Prejedanje i zatrpavanje kreveta jastucima takođe nije bezopasno i zato je pametno da ih izbegavate.

 bebologija

 

Tekst preuzet iz knjige „Bebologija“ u izdanju Lagune.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
16
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
4
Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
4
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
4





Kako da smanjim učestalost prehlada kod de...
Ovih dana, svedoci smo punih čekaonica u pedijatrijskim ordinacijama a roditelji su zabrinuti simptomima kao što su viso...
Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here