|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vreme pred ekranima ima mali uticaj na spavanje dece, pokazuje studija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.11.2018
Ne postoji korelacija između spavanja i vremena ispred ekrana, pokazuje studija
Ključne reči:

image
/11


Dužina vremena koju deca provode pred elektronskim uređajima ima mali efekat na dužinu spavanja, pokazuje studija Oksford univerziteta.

Ova teza je suprotna prethodnim istraživanjima koja su pokazivala da je prekomerno vreme provedeno uz ekran povezano sa tim što se deca ne osećaju dovoljno odmorno.

Zaključak ankete je da je povezanost između spavanja i upotrebe uređaja kod dece „izuzetno niska“.

Ali jedan doktor iz Velike Britanije kaže da se nalazi ne poklapaju sa njegovim kliničkim iskustvom.

Studija, koju je sproveo Oksford internet insititut, oslanja se na podatke iz američke studije o zdravlju dece iz 2016. godine, u kojoj su roditelji širom zemlje popunili anketu o životu u svom domađinstvu.

Trajanje „vremena ispred ekrana“ zasnovano je na osnovu dva pitanja o dnevnim navikama dece uzrasta od šest meseci do 17 godina:

  • koliko vremena provode na kompjuterima, mobilnim telefonima, uz ručne uređaje za igrice i ostale elektronske uređaje
  • koliko vremena provode gledajući televiziju i video igrice na velikim ekranima

Istraživanje je pokazalo da tinejdžeri koji ne provode vrme ispred ekrana spavaju samo malo više od onih koji dosta vremena u toku dana gledaju u ekran.

Na primer, tinejdžeri koji nisu bili isrped ekrana ni u jednom trenutku u toku dana, spavali su ukupno osam sati i 51 minut.

S druge strane, oni koji su provodili osam sati dnevno ispred ekrana, spavali su osam sati i 21 minut.

„Mini džet lega“

Studija, objavljena u Časopisu o pedijatriji, pokazuje da je svaki sat ispred ekrana povezan sa tri do osam manje minuta spavanja tokom noći.

Ekrani su sada sastavni deo modernog detinjstva i stručnjaci i roditelji sve više izražavaju zabrinutost da ukupno vreme koje deca provode ispred ekrana utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.

Kada odu na spavanje, oni su zabrinuti da deca nose i uređaje u krevet i da nastavljaju da ih koriste sve dok ne zaspe.

Drugi su zabrinuti zbog plavog svetla koji svaki uređaj emituje utiče na navike spavanja i hormone.

Američka Nacionalna fondacija za spavanje saopštila je da je važno da roditelji spreče decu da koriste elektronske uređaje pred spavanje „jer plavo svetlo sa ovih ekrana može odložiti oslobađanje melatonina“.

„Ovo je naročito veliki problem za tinejdžere čiji su cirkardijalni ritmovi već prirodno pomereni, zbog čega dugo tokom noći ostaju budni. Krajnji rezultata: neispavana ili neodmorena deca koja imaju mini džet leg“, navedeno je na sajtuFondacije.

„Nesavršeni podaci“

Autori studije smatraju da drugi faktori moraju da budu razmotreni.

„Posmatranje rutine spavanja i redovnog obrasca spavanja, poput vremena buđenja, mnogo je efektivnija strategija za pomoć mladima od mišnjenja da ekrani sami po sebi igraju bitnu ulogu“, kaže autor studije profesor Endrju Przbinski.

On kaže za BBC da mnoge od ovih studija koje ukazuju na vezu između vremena ispred ekrana i manjka sna imaju malu veličinu uzorka i zahtevaju „mnogo veće studije“ da bi se pronašao dokazan zaključak za problem.

„Zato što su efekti ekrana veoma skromni, moguće je da su mnoge studije sa malim uzorkom lažno pozitivne – rezultat koji podržava jedan efekat možda zaravo ne postoji“, kaže.

On otkriva da su podaci korišćeni u studiji „nesavršeni“ zbog toga što su ih davali roditelji. Naredna studija o vremenu kada deca isključuju uređaje u veme spavanja biće objavljena uskoro.

Mnoge tehnološke firme, uključujući Epl, Gugl i Fejsbuk, uvele su pravilo predstavile su kontrolne table koje omogućavaju ljudima da čekiraju koliko vremena troše na ekranima.

Neki od vodećih tehnoloških stručnjaka zabranili su deci upotrebu uređaja.

Deci Stiva Džobsa nije bila dozvoljena upotreba Ajpeda.

Bil Gejts je zabranio deci upotrebu mobilnih telefona dok su bili tinejdžeri.

Trenutni lider Epla Tim Kuk je rekao da neće dozvoliti nećaku da koristi društvene mreže.

Britanski lekar Rendžer Čaterji kaže da je studija Oksforda „dobrodošla“, ali da neće promeniti preporuku roditeljima – da iskuljuče uređaje sat vremena pre spavanja.

„Što više istraživanja u ovoj oblasti, to bolje jer ekrani ostaju“, rekao je on za BBC.

„Ali nalazi neće promeniti ono što viđam u kliničkoj praksi o tome da upotreba uređaja pred spavanje ima bitan uticaj na kvalitet sna.“

 

Izvor: danas

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Bolovi rasta - šta svaki roditelj treba da...
Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod dece...
27
5 važnih stvari za roditelje autistične dece
Alex Lawery ima 21 godinu, a sa 4 mu je dijagnostikovan klasični autizam. Danas, 17 godina kasnije, on je strastveno pos...
7
Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
6
Livadsko cveće, likovna aktivnost
Iz detinjstva ponesemo samo ono što smo doživeli svim svojim čulima.
6





Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here