|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Deca smeju da budu uz ekran manje od dva sata dnevno

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.10.2018
Deca starosti od osam do 11 godina koja vreme provode uz ekran manje od dva sata na dan postižu bolje rezultate na testovima mentalnih sposobnosti, uz uslov da spavaju devet do 11 sati, pokazuje studija.

image
/11


Naučnici koji su sproveli istraživanje kažu da su potrebna dodatna istraživanja zbog boleg razumevanja učinaka različitih tipova ekrana.

Priznaju da njihova studija posmatra samo vezu između vremena provedenog uz ekran i kognitivinih sposobnosti, ali ne može dokazati uzročnu vezu.

Studija se nije posebno bavila vrstom ekrana, televizijskom ili igranju videoigrice ili korišćenju društvene mreže.

Obuhvatila je 4.500 američke dece, a rezultati studije su objavljeni u časopisu “The Lancet Child & Adolescent Health journal”, na osnovu upitnika putem kojeg su procenjivane fizičke aktivnosti deteta, spavanje, način provođenja slobodnog vremena.

Deca su takođe pisala test kojim su se merile njihove jezičke sposobnosti, pamćenje, pažnja.

U obzir su uzeti i prihodi domaćinstva, stepen obrazovanja roditelja, etnička pripadnost, pubertet, indeks telesne mase i traumatične povrede mozga.

Dete koje svakog dana provede uz ekran u slobodno vreme manje od dva sata, spava između devet i 11 sati na dan i fizički je aktivno barem sat vremena postiglo je bolje rezultate od dece koja nisu ispunila te uslove.

Džeremi Volš iz Instituta CHEO u Otavi u Kanadi rekao je da na osnovu dobijenih rezultata pedijatri roditelji, vaspitači i drugi stručnjaci trebaju da ograniče vreme koje deca provode pred ekranom i prednost davati zdravom spavanju tokom detinjstva i adolescencije.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ustanovila veza između vremena provedenog uz ekran i kognitivnih sposobnosti.

Postoje neki dokazi da bi, na primer, videoigrice i obrazovni televizijski program mogli da imaju pozivitne učinke na kognitivan razvoj deteta.

Nasuprot tome, sve je više dokaza da korišćenje mobilnih telefona i društvenih mreža može škoditi detetovoj pažnji, pamćenju i samokontroli.

Autori ipak priznaju da studija ima ograničenja te da i oni i drugi stručnjaci očekuju da će podstaći na druga istraživanja.

 

Izvor: Cdm

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

MAME SAVETUJU: kako smiriti kašalj kod dece
Statistika pokazuje da predškolsko dete ima 5-8 prehlada u toku godine sa prosečnim trajanjem od 8-9 dana, što znači da ...
8
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
7
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
6
Omogućili ste deci umetnost, priče, pesme,...
Ako ne date hranu deci, šteta brzo postaje vidljiva.
4





“U životu najviše žalim što nisam rodila t...
Zatvorila sam oči i videla nas za 10 godina. Videla sam porodične odmore sa planinarenjem kroz kozje staze i igranje na ...
Šta vreme detetovog odlaska u krevet govor...
Pročitajte zabavne pretpostavke o tome, šta vreme kada tvoje dete ide na spavanje, govori o tebi kao roditelju.



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Пелене.
пеперутка16

Када сте почели да одбијате своју бебу?

Click Here