|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dečicu umesto igračaka više zanima kućna hemija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.10.2015
Koliko pazite na to gde držite kućnu hemiju, lekove i druge opasne stvari? A sve to je toliko neodoljivo za najmlađe koji još nemaju svest o opasnosti!



Eksperiment sproveden u Holandiji je pokazao da decu daleko više od igračaka privlače kutije, flaše, konzerve sa opasnim hemikalijama.

Deci različitog uzrasta je ponuđeno da izaberu između igračaka prilagođenih uzrastu ili boca sa sredstvima za čišćenje u uobičajenoj jarkoj, šarenoj ambalaži.

Tokom eksperimenta su korišćene skrivene kamere, senzori za praćenje pokreta oka, i monitori za praćenje otkucaja srca  kako bi propratili privlačnost za različite objekte.

Ono što je alarmantno, više od polovine malih učesnika koji su učestvovali u eksperimentu, krenuli su na otrove umesto na igračke. 50% ih je odabralo sredstvo za uklanjanje mrlja. 64% za farbe i boje, 82% je želelo izbeljivač. Boce sa detredžentom su takođe izuzetno interesantne.

Rezultati su korišćeni u okviru kampanje: "Nemojte davati deci izbora" na javnom servisu Holandije u cilju skretanja pažne na opasnost, jer se u Holandiji godišnje desi i 7500 nezgoda, povreda, trovanja zbog "kućne" hemije.


Zapamtite da je na nama obaveza da budemo oprezni i da sprečimo sve nezgode, povrede, trovanja.


NEKI OD BITNIH SAVETA ZA SPREČAVANJE TROVANJA U KUĆI:


  • Čuvajte sve hemikalije i lekove van vidokruga i domašaja dece, po mogućstvu zaključane. Mala deca su vrlo radoznala i neverovatni penjači, pa često mogu da iznenade roditelje tako što su se dokopali nečega za šta smo mislili da im je van domašaja.
  • Čuvajte sve lekove i hemikalije u njihovim originalnim pakovanjima, dobro zatvorene ili neotvorene. Ni slučajno blizu hrane ili pića, ili u posudama od hrane i pića. Ovo je toliko opasna praksa koja svakodnevno dovede dotrovanja širom sveta, čak i odraslih osoba a ne samo dece. Ujedno pridržavajući se ovih pravila, pomažemo deci da shvate da lekovi i kućna hemoja nisu hrana.
  • Nakon upotrebe, odmah vratite lekove tj. hemikalije na mesto gde ih držite. Na ovaj način se izbegava ono najčešće trovanje dece - desi se zbog nepažnje jer sredstva nisu vraćena na mesto po upotrebi, pa su na dohvat ruke.
  • Bacite, tj uklonite lekove, hemijska sredstva koja se više ne koriste.
  • Sigurnosni zatvarači nikako nisu sigurni kada su deca u pitanju. Sve to držite van domašaja dece iako je napomenuto da postoje sigurnosni zatvarači.
  • Dečija trovanja se često događaju kada su deca bolesna. Posebnu pažnju obratite na sklanjanje lekova nakon korišćenja, pogotovo nemojte deci upoređivati bombone, lizalice, slatkiše sa lekovima.
  • Ne držite vrata mašine za sudove otvorena. Deca mogu bez problema da uđu unutra i dođu u kontakt da prahom/kapsulama za pranje ( koncetrovani detrdženti sa različitim hemijskim dodacima) i to i pre i posle pranja sudova. A to može da dovede do izuzetno teškog trovanja.



Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako sa tvrdoglavim detetom?
Neka deca jednostavno imaju tešku narav i jak karakter od malih nogu. Oni znaju šta hoće, što je najčešće ono što vi ne ...
6
Dete mora da se pelcuje frustracijama dok ...
Kako odrasta, ti pomalo kreneš da ga frustriraš, pomalo mu nešto ne daš.
6
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6





IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here