|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Svi roditelji su zabrinuti za bezbednost svoje dece kada je saobraćaj u pitanju, pogotovo kada su deca pešaci. Najefikasniji način da pobedite ovu brigu je edukacija dece o njihovoj ulozi u saobraćaju, o bezbednom kretanju i poštovanju propisa, ali iznad svega, o potrebi da budu oprezni. Takođe, zapitajte se kakav primer dajete svojoj deci! Kako se vi ponašate u saobraćaju? Da li poštujete propise bilo da ste na mestu pešaka ili vozača?

image
/11


Saobraćaj je složen sistem koji je prilagođen odraslim osobama. S obzirom da deca nisu spremna za učestvovanje u saobraćaju, ona predstavljaju kategoriju stanovništva kojoj treba posvetiti posebnu pažnju. U saobraćaju deca učestvuju, najčešće kao pešaci, zatim kao putnici u vozilu i kao biciklisti. Na dobrom primeru, dete se uči da razvija svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju.


Deca malog i predškolskog uzrasta teško određuju smer kretanja vozila i ne mogu da prate brze izmene toka saobraćaja. Na njihovo kretanje često utiče emocionalno stanje i impulsivnost. Vozačima je teško da vide malu decu, posebno kada se vozilo kreće unazad, te je neophodno obratiti pažnju na sledeće situacije:


- Kada se krećete pored puta držite dete čvrsto za ruku- ne dajte mu da trči.

- Podstaknite dete da postane svesno skrivenih prolaza i mogućih prelaza za vozila preko trotoara.

- Proverite da li se dete kreće na strani trotoara udaljenoj od saobraćaja.

- Nikada nemojte da dozvolite detetu da ide pored puta samostalno pa čak i sa starijim detetom.

- Deca obično nisu spremna da pređu put na svoju ruku dok ne napune osam godina a mnogi neće biti spremni ni tada.


Kada dođe vreme da naučite dete da prelazi preko kolovoza, učinite sledeće:


- Izaberite sigurno mesto za prelazak i objasnite detetu šta treba da radi.

- Podstaknite dete da odluči gde i kada je sigurno da pređe ulicu.

- Objasnite detetu da je najsigurnije da prelazi na pešačkom prelazu i da ne prelazi tamo gde preglednost nije najbolja.

- Upozorite dete da ne bi trebalo da pokušava da prelazi kolovoz između parkiranih vozila, jer vozači možda neće biti u mogućnosti da ga vide, pa mogu pokrenuti vozilo.

- Koristite pravilo prelaska ulice sa svojim detetom – predlažemo skraćenicu SPORK: stani, pogledaj (levo, desno, levo), oslušni, razmisli i kreni.

- Kada dete bude sigurno i spremno za prelazak, neka hoda pravo preko kolovoza i neka nastavi da gleda i sluša.

- Podsetite dete da treba da se koncentriše - ono može biti ometeno nečim i da zaboravi ono što je naučilo o bezbednom kretanju preko kolovoza.

- Proverite da li i drugi brinu o vašem detetu i slede ista pravila u saobraćaju kao i vi.


Pešački prelaz može biti opasan za dete ako se ono ne ponaša bezbedno.


Ne zaboravite da:


• Objasnite detetu da ako postoji ostrvo usred puta, vaše dete treba da tretira svaku polovinu tog prelaza kao poseban prelaz.

• Proverite pre izlaska da li dete može lako da se vidi - svetla ili fluorescentna odeća je najbolje vidljiva u toku dana a tokom noći odeća načinjena od reflektujućeg materijala.

• Noću uvek treba koristiti zebru ili osvetljeni prelaz za prelazak preko kolovoza.

• Recite detetu da se ulica prelazi kada je na semaforu zeleno svetlo za pešake , ali se uvek OSMATRA SAOBRAĆAJ.

• Objasnite detetu da pešaci moraju da čekaju na trotoaru, i pored toga što se uključilo zeleno svetlo, dok se saobraćaj iz oba pravca u potpunosti ne zaustavi – tek tada je sigurno da pređu.

• Čak i kada je za pešake uključeno zeleno svetlo, VOZILA KOJA SKREĆU mogu biti opasna! Kada se pojavi ZELENO za pešake, osmatrajte VOZILA KOJA SKREĆU.

• Objasnite detetu da je potrebno da pogleda u lice vozača koji ga propušta da pređe kolovoz, kako bi bilo sigurno da ga je primetio.

• Takođe, mora da obrati pažnju i na bicikliste ili motocikliste ukoliko se nalaze u blizini.

• Naglasite detetu da prilikom prelaska preko kolovoza nikada ne koristi mobilni telefon ili slušalice.




Pripremila:


Dr Nevenka Kovačević specijalista socijalne medicine
Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

TRInejdžeri – Trogodišnji diktatori!
Kada ste shvatili da živite sa TRInejdžerom?
7
Deca koja imaju tantrume biće bogatija i u...
Ako se dete bori svim silama protiv tebe, ima tantrume i prkosi autoritetu - verovatnije je da će biti uspešnije u karij...
6
Želja za detetom jača od potrage za „savrš...
Danas nije retkost da dete odrasta u jednoroditeljskoj porodici, uglavnom s majkom. Osim slučajeva gde zbog smrti partne...
5
Vežbe za pravilan izgovor glasova
Mališani ponekada govore nerazgovetno. Koliko god nam to bilo simpatično, ukoliko se taj način izgovaranja glasova nasta...
4





PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
MAME KAŽU: Pomoć kod tvrde i neredovne sto...
ISILAX sirup je mnogim roditeljima pomogao u situacijama opstipacije i tvrdih i neredovnih stolica kod njihovih mališana...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here