|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Dete treba da bude napolju 4 do 6 sati SVAKI DAN

Helena Primic, 31.1.2023
Nakon što se deca prvo zbunjena 'izgube' u prirodi, a zatim u mašti i čudu, ubrzo počinju da se razvijaju veoma brzo usled mnogih prirodnih stimulacija.

image
Nauka takođe potvrđuje da deca svih uzrasta treba da provode najmanje tri sata na otvorenom svakog dana. Foto: Freepik.com
/11


Stručnjaci za razvoj dece upozoravaju da savremena deca sve manje vremena provode na otvorenom.

Vreme koje dete svakodnevno provodi u prirodi najbolja je protivteža zamkama savremenog načina života, a istovremeno je odličan pomoćnik zdravlja i emocionalnog imunog sistema deteta, razvoja i zdravog odrastanja.

Koliko vremena dete treba da bude na otvorenom svakog dana tokom godine?


Da li provode premalo vremena u prirodi?

Ako bismo sledili učenje klasične profesorke engleskog i reformatorke Charlotte Mason, koja je živela na prelazu iz 19. u 20. vek, dete bi trebalo da provede četiri do šest sati na otvorenom, svakog dana.

Iskreno govoreći, danas je vrlo malo takve dece – pogotovo među školarcima. Čak i ako je dete svaki dan sat vremena u prirodi, mi roditelji se osećamo kao potpuni pobednici. Naše porodice možda uspeju da provedu četiri sata na otvorenom u jednom danu, recimo dva do tri puta nedeljno, a i tada samo u toplim mesecima, kada smo uglavnom više napolju.

Trenutna istraživanja pokazuju da današnje američko dete dobija samo četiri do sedam minuta(!) igre na otvorenom dnevno! To znači da je prosečno dete u SAD napolju samo oko pola sata nedeljno. Da li je kod nas zaista drugačije, posebno kada su u pitanju tinejdžeri kojima je potrebno vreme na otvorenom baš kao i maloj deci?


PROČITAJ JOŠ: Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bolesna


Deca se brže razvijaju zahvaljujući igri u prirodi

Ali šta se dešava ako savet Charlotte Mason shvatimo ozbiljno? Prema rečima mame Džini Jurič, jedne od autora veb stranice 1000hoursoutside (Hiljadu sati napolju), koja pokušava da bude na otvorenom hiljadu sati svake godine, dešavaju se značajne promene. I sa roditeljima i sa decom.

Deca koja mogu da budu na otvorenom toliko ili više sati (bez pritiska i gledanja na sat) obično se prvo „izgube” u prirodi. Gube se u konfuziji, pa u mašti i čudu. A onda odjednom počnu da se razvijaju veoma brzo, što je verovatno i "krivica" prirode sa brojnim senzornim stimulacijama koje nudi.


PROČITAJ JOŠ: RANKO RAJOVIĆ - SKAKANJE PO BLATU ŽIVOT ZNAČI


Preporuke Charlotte Mason potvrđuje i nauka

Ono što je Mason ustanovila o zdravom razvoju deteta potvrdili su i mnogi naučnici sto godina kasnije.

Takođe, Angela J. Hanscom, autorka knjige "Uravnoteženo i bosonogo", tvrdi da neograničena igra na otvorenom stvara jaku, samouverenu i sposobnu decu, napisavši takođe u pomenutoj knjizi, da deca svih uzrasta treba da provode najmanje tri sata na otvorenom svakog dana.

Ova tri sata su definitivno lakše ostvarljiva od četiri ili čak šest sati dnevno, koje u savremenom tempu porodice ne znamo ni kako uguramo u raspored deteta i porodice pored školskih, domaćih, vannastavnih. aktivnosti i kućnih poslova.


PROČITAJ JOŠ: Šta reći detetu umesto PAZI i OPREZ?


Da li ste spremni za izazov od 1.000 sati na otvorenom godišnje?

Ako se uzme u obzir da su pre korone savremena deca u proseku provodila oko 1.200 sati godišnje pred ekranima (to je više od tri sata dnevno!) i da je ovo pasivno provođenje slobodnog vremena pred savremenom tehnologijom u koroni, a i nakon korone čak i više, ovo je definitivno dovoljan izazov za porodice da usvoje zdravu porodičnu naviku.

A možda možemo da se pridružimo porodicama iz celog sveta koje su odlučile da njihova deca (i roditelji!) provedu hiljadu sati godišnje u prirodi ili na otvorenom. To znači nešto manje od tri sata dnevno!

U ova tri sata dnevno ili 21 sat nedeljno – koje možete podeliti tako da bude više sati tokom vikenda, a manje tokom nedelje, ako vam je tako lakše – daćete svom detetu najbolju moguću osnovu za zdraviji i brži razvoj u svim oblastima. Naime, kada deca dobiju dovoljno vremena na otvorenom, njihova tela intuitivno traže stimuluse u prirodi koji su im potrebni za zdrav rast i razvoj.


Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
5
Devojčice opasnice
Devojčice su ponekad prave "opasnice", podmeću noge svojim vršnjakinjama, nazivaju ih ružnim rečima, ogovaraju...
4
Kakve palačinke vole vaši mališani?
Da li ste jedna od mama kojoj nije teško da „na brzinu“ umuti koju palačinku, ili je ta aktivnost u vašoj kući „tatin po...
4
Debela deca
Kada su deca mala i buckasta, svima su simpatična, ali koliko je ova pojava kod dece zdrava?
4





Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.
Evo čega se deca najviše plaše, prema uzrastu
Grmljavina, mrak, veštice, čudovišta, duhovi i mnoga druga zastrašujuća stvorenja koja bi mogla živeti u mračnom ćošku s...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here