|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Doktori, ne odvajajte bebe od majki u porodilištima

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.3.2021
Pandemija Covida-19 ozbiljno utiče na negu bolesne ili prerano rođene novorođenčadi, a mnoga su nepotrebno odvojena od majki i izložena riziku od smrti ili dugoročnih zdravstvenih problema, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

image
SZO je savetovala da majke treba da dele sobu sa bebama od rođenja kako mi mogle da doje i vežbaju kontakt koža na kožu. Foto: Kathryn J Birth Stories
/11



Svetska zdravstvena organizacija UN-a (SZO) istakla je rizike odvajanja novorođenčadi od majki, jer novo istraživanje pokazuje da se kontaktom "koža na kožu" može spasiti do 125.000 života.


U mnogim zemljama, ako se potvrdi ili se sumnja na infekciju COVID-19, novorođene bebe se rutinski odvajaju od majki, izlažući se na taj način većem riziku od smrti i doživotnih zdravstvenih komplikacija, navodi SZO.

 

„Prekidi osnovnih zdravstvenih usluga tokom COVID-19 ozbiljno su uticali na kvalitet nege većine najugroženijih beba, uključujući i njihovo pravo na spasonosni kontakt sa roditeljima koji im je neophodan“, rekao je Anshu Banerjee, direktor SZO za majke, novorođenčad, zdravlje dece i adolescenata.

 

Prema SZO, rizik je najveći u najsiromašnijim zemljama koje beleže najveći broj prevremenih porođaja i smrti novorođenčadi, a ometanjem medote "nega kengura", produženog kontakta sa roditeljem i ekskluzivnog dojenja - pogoršaće se ovi rizici.

 

„Decenije napretka u smanjenju smrtnosti kod dece biće ugrožene ukoliko sada ne delujemo na zaštitu i poboljšanje usluga nege majki i novorođenčadi i ne proširimo zastupljenost spasilačkih intervencija poput "nege majke kengura“, dodao je dr. Banerjee.     

 

Novo istraživanje, koje su sproveli SZO i partneri, objavljeno je u časopisu Lancet EclinicalMedicine.

  

Nega majke kengura 

SZO je rekla da se do 125.000 života beba može spasiti ako se u potpunosti omogući "nega majke kengura". Ovaj model nege posebno je važan za bebe rođene pre vremena (pre 37. nedelje) ili sa malom porođajnom težinom (ispod 2,5 kilograma), gde je pokazano da se smrtnost novorođenčadi smanjuje za čak 40 procenata, hipotermija za više od 70 procenata, a teške infekcije za 65 procenata.  

 

Queen Dube, Direktor za Zdravlje u Ministarstvu zdravlja u Malaviju, jedan od autora izveštaja, naglasila je prednosti.

„Nega majke kengura" je jedan od najisplativijih načina zaštite male i bolesne novorođenčadi. Prema našoj analizi, rizici u ovim slučajevima su daleko veći od male šanse da novorođenče dobije ozbiljnu bolest od COVID-19 “, rekla je dr Dube.   

SZO je savetovala da majke treba da nastave da dele sobu sa bebama od rođenja kako mi mogle da doje i vežbaju kontakt koža na kožu - čak i kada se sumnja ili potvrđuje infekcija COVID-19, i treba im u tome pružiti podršku kako bi se obezbedile odgovarajuće mere sprečavanja infekcije.


Nizak rizik od COVID-a

Takođe je primećeno da su studije pokazale uglavnom izostanak simptoma ili blagu bolest od COVID-19 kod zaražene novorođenčadi, sa malim rizikom od neonatalne smrti, s tim što nova studija koja procenjuje rizik zaražavanja novorođenčadi sa COVID-19, pokazuje da bi se broj smrtnih slučajeva mogao smanjiti za 2.000.  

 

Međutim, infekcija tokom trudnoće može dovesti do povećanog rizika od prevremenog porođaja, što znači da je mnogo važnije obezbediti podršku u vidu pravilne nege za nedonoščad i njihove roditelje, tokom pandemije COVID-19, dodala je SZO.


Izvor: News.un.org


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

13 fotografija sa porođaja, koje oduzimaju...
Nekoliko godina, fotografkinja Leilani Rogers beleži fantastične slike rađanja i dojenja. Podelila je kompilaciju nekih ...
13
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
4
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4





24 moćne fotografije ožiljaka od carskog reza
April je mesec podizanja svesti o carskom rezu. „Sve smo majke - nije važno kako smo donele svoje bebe na svet“.
wivern: Moja porođajna priča
Stavljaju te na moje grudi i ja vidim taj mali osmeh na tvojim ustima, napokon si tu. A ja, ja i dalje čekam. Prvi zubić...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here