|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ekskurzija samo preko javne nabavke

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.5.2019
Izbor turističke agencije preko koje će škole izvoditi ekskurziju i nastavu u prirodi ubuduće će morati da se organizuje preko javne nabavke, predviđeno je novim pravilnicima o đačkim putovanjima koji su upravo stupili na snagu, a primenjivaće se od naredne školske godine.

image
/11


Pravilnicima je propisano da postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. U komisiji su najmanje tri člana, od kojih je bar jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će putovati sa đacima.
Ukoliko nije član, sekretar škole pruža stručnu pomoć komisiji. Odluku o tome preko koje agencije će đaci putovati donosi direktor, na osnovu predloga komisije.
Za izvođenje nastave u prirodi potrebna je saglasnost najmanje 80 odsto roditelja učenika određenog razreda, odnosno 60 odsto za ekskurziju i u osnovnoj, i u srednjoj školi. Međutim, pravilnik predviđa i mogućnost da na putovanje ide samo jedno odeljenje, uz pristanak najmanje 60 odsto roditelja.
Jedna od najvažnijih novina je da će u inostranstvu ubuduće putovati samo maturanti srednjih škola, dok je do sada to bilo dozvoljeno i učenicima trećeg razreda. Što se tiče osnovaca, pravilnik propisuje da se za njih ekskurzija izvodi isključivo na teritoriji Srbije, a učenici sedmog i osmog razreda mogu posetiti i Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci, jednom u toku školovanja.
– Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo. Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu. I nije to jedina znamenitost, prirodna i kulturno-istorijska, koja može da se vidi u Podrinju i drugim delovima Republike Srpske – pojasnila je ranije pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković ovu novinu u pravilniku.
Kako bi se izbeglo da osnovci po nekoliko puta idu na ista mesta pravilnik je propisao da se za učenike jednog razreda ekskurzija organizuje svake godine u drugom području Srbije, a to su: Vojvodina (Bačka, Banat, Srem); Zapadna Srbija sa Tarom; Jugozapadna Srbija (Zlatibor, Zlatar, Uvac); Centralna Srbija – Šumadija i Pomoravlje; Ibarsko-kopaonički kraj; Južna Srbija (Niš-Vranje); Istočna Srbija sa Đerdapom; Beograd i okolina.

Škola može planirati i studijsko putovanje za grupu đaka u cilju učenja jezika i upoznavanja kulture, saradnje u okviru projekata i drugih oblika obrazovno-vaspitnog rada, a koje se izvodi uz prethodno pribavljenu saglasnost nadležne školske uprave. Studijsko putovanje je sastavni deo godišnjeg plana rada škole kojim se bliže uređuje njegova organizacija, ciljevi i zadaci. U pravilniku se ne pominju putovanja koja mimo škole u sopstvenoj režiji organizuju neki nastavnici. U Ministarstvu prosvete kažu da je to zabranjeno i regulisano drugim propisima, između ostalog Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

 

Započeti postupci po starim propisima


Škole koje su već ugovorile ekskurzije i druga putovanja moći će da ih realizuju po propisima koji su važili do stupanja na snagu novih pravilnika. Za sve ostale primenjivaće se novi.

 


Izvor: Danas

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
8
Najčešći strahovi trogodišnjaka
Psi, mačke, odvodne cevi, gnusni patuljci - trogodišnjaci uvek imaju dovoljno razloga da se nečega boje. Ako im samo mal...
3
Strpljenje se uči odmalena
Strpljenje je ključni faktor gotovo svakog uspeha. Ljudi koji nemaju kratak fitilj, obično ostvare ciljeve koji su drugi...
3
5 fraza koje roditelji treba odmah da zabo...
Ovih 5 fraza treba isključiti, ako ne želite da se kod vašeg deteta formiraju kompleksi. Govorite svom detetu više o vaš...
3





Zašto deca treba da koriste prste pri raču...
Braneći učenicima korišćenje prstiju dok računaju moglo bi, prema novim istraživanjima mozga, biti slično zaustavljanju ...
PRODUŽENJE RASPUSTA
Ministarstvo zdravlja zbog epidemije gripa dalo je preporuku za produženje raspusta, saznaje "Blic".



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here