|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Gubitak bebe - Kako se osećaju mame anđela?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.6.2022
Bol zbog gubitka bebe je ogromna, čak i kad se radi o gubitku bebe u prvim nedeljama trudnoće. Svaka žena se sa ovim gubitkom nosi na svoj način. Tuga lomi, posebno ako je i dalje prisutna jaka želja za detetom, odnosno novom trudnoćom. Mame na forumima svoje izgubljene bebe često nazivaju anđelima, a o svojim osećajima nakon spontanog pobačaja pisale su i korisnice Ringeraje u temama na forumu. U nastavku teksta možete pročitati emotivne ispovesti Ringerajki nakon gubitka njihovih beba.

image
Ja i dan danas razmišljam kako bi on izgledao i kako bi se zvao i kakav bi bio. Ilustracija: IANFLYNN@JMBDSBODYART
/11


"Ne osećam se. Nikad me u životu ništa nije ovoliko bolelo. Ne mogu da dišem... stalno mislim na njega i jako jako ga volim. I nedostaje mi. Imam jedan ružan, beskonačan osećaj praznine u stomaku. I stalno mislim na njegove prstiće na nozi sa UZ snimka... jer mi je od njega ostao samo jedan UZ snimak... a tako sam čekala dan kada ću ga zagrliti. Ali čak iako nikad više ne budem imala dece, ja vec imam njega, svog sinčića."


"Kada su mi rekli da se ne čuju otkucaji srca poželela sam da i mene nestane jer sam mislila da se nikad neću izvući iz toga. Plakala sam danima neprekidno, košmari su me ubijali, nisam smela ni da zaspim. Ali tada mi je neko rekao najveću istinu, a to je da ako želim jednog dana bebu, prvo ja moram biti dobro jer ako nema mene, neće biti ni bebe."

 

"Ne znam ni da li imam snage da sve ovo napišem, danas je bio dan mog termina porođaja a ja umesto da sam srećna sedim sama, očajna, uplakana jer moje bebe nema. Mnogo mi je teško, bila trudna  9 meseci, porodila se a bebu nisam donela kući. Ne znam zašto se to desilo ne znam da li ću dobiti ikakav odgovor na to, da je postojao razlog ili ću na kraju morati da kažem da je bila Božja volja a to ne mogu nikako da prihvatim. Trudnoća je bila u redu, bebica je lepo napredovala , sve je bilo savršeno a onda samo, malo srce je prestalo da kuca i moja beba više nije bila živa. Pre 21. dan sam morala da rodim svog sina koji nije bio živ. Bol i tuga."


PROČITAJ JOŠ: 
Šta ne reći ženi koja je imala spontani pobačaj


"Ustajem, prazan osećaj me kida, kuvam kafu gorku, a znam da ništa nema gorče od ovog osećaja praznine. Da mogu da vratim vreme samo 7 dana u nazad. Kada je sve bilo normalno, jaka sam govorim sebi. Necu da klonem duhom. Nisam jedina ima i gorih i težih gubitaka. Stežem grudi, srce mi lupa nenormalnom brzinom, imam osećaj da boli. Kazu srce ne može da boli. E pa lažu, moje boli. Suze su već ukopale brazde na mom licu, plašim se ogledala. Sneg napolju je prekrio sve, i sve je belo, prazno. Hocu život svoj ja di mi se vrati. Pala sam na dno, razbila sam se, brišem krv sa rane na duši, ali je i dalje tu. I znam sa vremenom prestaće da krvari, ali ožiljak ostaće"


"Naše priče ne bi smele da budu stvarne.
Valjda ovo što nam se desilo ne može ni kao opcija da se zamisli dok se ne desi.
Kada sam otisla na kontrolu u 15. nedelji nije više bilo srcane radnje. Ležala u sobi sa trudnicama, gledala stomačic i pitala svoju bebu zašto je umrla. Na indukciju nisam ni najmanje reagovala. Nekako mi je i drago što ni moje telo nije htelo da je pusti..."

 

"Ja i dan danas razmišljam kako bi on izgledao i kako bi se zvao i kakav bi bio. Najjednostavnije mi je da prihvatim: smrt bez razloga, da ne prebacujem sebi i drugima zašto se nije rodio ( inače sad bi imao devet godina). I neću da lažem i danas boli, ali tu je ćerka. Da je sreće imala bi starijeg brata."

 

"Tačno se sećam odlaska u porodilište,sa suzama. Vadim kesu za bebu iz moje "porodiljske" torbe (pelene, bodiće, kremu), vadim a ruke mi se tresu, jedva stojim.. Tuga, neopisiva.. Idem u porodilište, a znam da ću se vratiti kući praznih ruku.."

"Ja sam samo čekala da bol prođe, svaki novi dan je bio nova borba. Sa samom sobom, sa suprugom, sa roditeljima, sa tužnim licima mojih prijatelja, sa sažaljivim pogledima poznanika. Često sam plakala od tih pogleda, jer me uvek podsete na moj gubitak. Strašno je..."

 

PROČITAJ JOŠ: Moja beba se nije rodila, ali ja sam bila mama!

 

"Ne mogu opisati svoju tugu dok sam bila u porođajnoj sali okružena drugim trudnicama. One su znale da će posle velikih muka i bolova čuti glasić svoje bebice. Ja sam samo čekala da se noćna mora završi,bez reči "Bravo mama, čestitamo!..." Sve vreme porođaja sam plakala..."

 

"Bila sam na sredini 13.nedelje i uopšte nisam krvarila. Dijagnoza - missed abortion. Imala sam osećaj kao da imam noćnu moru iz koje ne mogu da se probudim. Ni najgorem neprijatelju to ne bih poželela!"

 

"Ja sam tu noć osetila bol u grudima, borila sam se za vazduh, kao što se on borio i znala sam da se umesto molitve za život molim za dušu svog anđela koji je otišao a da ga mama nije ni dotakla ..."

ali ja i dan dans razmisljam kako bi on izgledao i kako bi se vao i kakav bi bio 
najjednostavnije mi je da prihvatim  : smrt bez razloga 
da ne prebacujem sebi i drugima zasto se nije rodio ( inace sad bi bi imao devet godina user posted image ) 
i necu da lazem i danas boli ali tu je Marija 
zli da je srece imala bi starijeg brata 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
19
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5
Spisak porodilišta u Srbiji - od P do Š
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za cent...
5
Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
4





Moja beba se nije rodila, ali ja sam bila ...
I dok ih sve tako malene gledam, onako zauzete u igranju i nevinosti, kroz glavu mi samo prolazi jedno: „I ja sam jednom...
Mi smo majke dece koja su umrla, ovo je na...
Kada izgubite bebu tokom trudnoće, vaše srce se raspadne na milion komada. A tu je i to izbegavanje razgovora jer ljudi ...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here