|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Hobotnice čudesnice stižu u inkubatore u Srbiji

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 27.6.2017
PRIKLJUČITE SE AKCIJI !!!

image
/11


U celosti prenosimo post Tijane Mijović i ujedno vas pozivamo da, ukoliko ste u mogućnosti, se priključite fantastičnoj akciji koja ima za cilj da pomogne onim najmlađim borcima koji biju bitku za život na odeljenjima neonatologije!!!


"Doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu upravo su zvanično odobrili projekat pomoći prevremeno rođenim bebicama pomoću hobotnica čudesnica. Odmah juče su prve dve hobotnice čudesnice odnete na sterilizaciju, a u narednih nekoliko dana sledi i potpisivanje ugovora.

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama tokom kritičnog perioda.

Dok bebice borave u inkubatorima često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih menja, što dodatno uznemirava bebicu. Kada beba rukicom uhvati krak hobotnice smiri se, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi. Objašnjenje je jednostavno, krak hobotnice podseća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba oseća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku.


O ovom svetskom projektu u Srbiji je prvi put pisano na portalu Detinjarije.


Doktori su odobrili, a sada na snagu stupaju volonteri koji heklaju ove čudesne drugare.


Autori projekta vas pozivaju da se uključite u akciju uz poruku: ako umete da heklate bilo šta, onda umete da heklate i ovakve hobotnice koje se rade vrlo jednostavno, običnim mrtvim bodom.


Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 cm, obim 15-17 cm, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 cm.


U videu na vrhu teksta možete pratiti od početka do kraja kako teče izrada jedne hobotnice čudesnice.


Pošto ne postoji mogućnost da neko na Institutu prima pošiljke, hobotnice se za sada šalju na sledeću adresu:

Tanja Nikolić (za Jelenu Roskar)
Ribnička, prvi levi prilaz 2
Kaluđerica
11130 Beograd
0604403448

Jelena je mama iz Niša čija se bebica, rođena sa 550 g, nalazi na institutu. Sada boravi kod rođaka u Beogradu, i u razgovoru sa pravnom službom instituta obavezala se da prima pošiljke, plaća poštarinu i hobotnice dostavi Institutu.

Ovo je projekat u povoju, pošto je sve počelo pre samo nekoliko dana za sada će hobotnice dobiti bebe na Insitutu u Beogradu, a u planu je da se ova divna akcija proširi i na ostale gradove. "

 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
10
Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
7
Moje dete zauvek, ali moja beba samo godin...
Oprani veš bih verovatno mogla da prebacim u mašinu za sušenje, a one peškire koji su na mašini već neko vreme, mogla bi...
5
Bebe rođene leti su zadovoljnije
Godišnje doba u kojem je beba rođena utiče na karakter tokom čitavog života jer vreme rođenja određuje ritam bebinog bio...
4





Prepoznajte soor kod beba - infekciju sluz...
Bebe se najčešće zaraze u toku porođaja za vreme prolaza kroz porođajne puteve (ako se gljivice nalaze u vagini). Drugi ...
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...



Click Here