|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 16.3.2021
Pre nego što se rode, reaguju na jake zvuke, plaču, smeju se, štucaju i uče jezik, povezuju se s roditeljima i više vole slatke ukuse od slanih.

image
Bebe mogu videti, čuti, okusiti, osećati, pamtiti i razmišljati pre rođenja - stav je doktora. Foto: Deep Roots at Home
/11


Bebe pre rođenja nisu mirne i nesvesne svoje okoline. Do porođaja se zabavljaju i time krate vreme raznim aktivnostima. Stručnjaci se slažu da bebe pomeraju prste, ruke i noge, sisaju palac, zevaju i sanjaju. To su samo neke od neverovatnik stvari koje beba u stomaku radi.


Za ritmičko poskakivanje stomaka krivo je štucanje fetusa. Osećaju ga mnoge trudnice, a počinje već krajem prvog tromesečja. Svrha štucanja je ‘ispiranje’ pluća plodovom vodom u koju beba mokri i vraća natrag - pojasnio je ginekolog dr. Erden Radončić.


Roditelji ponekad dobiju fantastičnu sliku UZV-a na kojoj beba izgleda kao da se smeje. Britanski naučnici potvrdili su da se bebe zaista smeju, a mogu se i mrštiti, naborati nos ili podići obrve. No osim što se smeju, fetusi i plaču.

 

PROČITAJ JOŠ: Tablica spavanja: Koliko sna je potrebno bebi?


Istraživanje je pokazalo da buka niske frekvencije usmerena prema stomaku kod fetusa u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primimetili i drhtanje usana. Često na 4D ultrazvuku vidimo smešak, sisanje palca, otvaranje očiju, i to u kasnijoj fazi trudnoće, nakon 32. nedelje. Većinom su ti pokreti refleksni - objašnjava ginekolog Radončić.


Fetus čuje i reaguje na zvuke već od 16. nedelje, što je čak i pre nego što je uvo potpuno razvijeno. Aktivno počinju slušati u 24. nedelji. U četvrtom mesecu fetus reaguje na glasan zvuk na poseban način. Giselle E. Whitwell, muzičar edukator i terapeut, kao primer navodi ženu koja je u 7. mesecu trudnoće posetila zoološki vrt i gledala hranjenje lavova. Zbog snažnih krikova fetus je reagovao udarcima zbog kojih se trudnica nije osećala dobro. Kasnije se ispostavilo da je dete u sedmoj godini imalo blaži poremećaj sluha, ali je reagovalo kad je gledalo i slušalo na televiziji riku lavova.


Naučnici tvrde da se, osim posebne veze među blizancima, stvara i veza majke i bebe već i pre rođenja. Zadnjih 10 nedelja trudnoće, bebe vrlo aktivno slušaju majčin glas i ono što im govori. Dr. Carista Luminare-Rosen, autor knjige “Roditeljstvo počinje pre začeća”, spominje istraživanja koja su pokazala da bebe u stomaku imaju emocionalne i intuitivne sposobnosti da osete ljubav roditelja.

 

PROČITAJ JOŠ: (NE) navikavaj ga na ruke?!


- Bebe mogu videti, čuti, okusiti, osećati, pamtiti i razmišljati pre rođenja - stav je doktora. Prema novijem istraživanju, bebe ne samo da reaguju na glas majke nego već u stomaku počinju učiti i jezik! Jedna studija pokazala je da novorođenčad već nekoliko sati nakon rođenja razlikuju materinji od drugih jezika.

Fetus oseća ukuse kroz plodovu vodu. Prema naučnicima, nakon 15. nedelje beba će zavoleti slatke ukuse više od ostalih i progutaće više amnionske vode kad je tog ukusa.


FETUSI PIJU SVOJ URIN

Amnionsku vodu stvara majčino telo dok bebi ne počnu da rade bubrezi u 4. mesecu trudnoće. Tada beba pridonosi stvaranju plodove vode na neobičan način. Beba guta plodovu vodu koja zatim prolazi kroz probavni sistem u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Tako bebe, praktično pijući svoj urin, vežbaju probavne i urinarne sastave pre nego što se rode.


SVETLO I TAMA

Vid se razvija posljednji od svih čula, a novorođenče slabo vidi još neko vreme nakon rođenja. Ipak, naučnici tvrde da su fetusi sposobni da razlikuju svetlo od tame. Ponekad se i okreću prema izvoru svetla.


JEDU DLAČICE

Lanugo su mekane dlačice na telu fetusa. Nastaju u 5. mesecu trudnoće. Nakon rođenja beba ima dlačice na ramenima, leđima, čelu i licu, a otpadaju tokom nekoliko nedelja. Većinu "pojedu" u materici i izbace prvom stolicom.

 

Izvor: 24sata.hr

 

PROČITAJ JOŠ: Što više grlite bebu, veća je korist za njen mozak

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Uloga belančevina (proteina) u prvenciji a...
Belančevine u majčinom mleku pomažu u sprečavanju pojave alergija!
15
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
8
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
6
Šta je ružičasta buka i kako pomaže bebi d...
Roditelji na različite načine uspavljuju decu, a jedan od najpopularnijih je pomoću metode "bela buka". Međutim, u pos...
5





Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
Pripremi se za dolazak bebe u 22 jednostav...
Pitate se šta da radite narednih nekoliko meseci dok beba ne stigne kući?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here