|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Istorija testova na trudnoću

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 19.6.2022
Da li ste znali da je 1350 godina pre nove ere postojao test na trudnoću koji je u 70% slučajeva bio tačan?

image
Savremene metode otkrivanja trudnoće doživele su brojne promene u odnosu na prve kućne testove. Pregnant test photo created by jcomp - www.freepik.com
/11



Prvi podaci o testu na trudnoću otkriveni su u tekstovima iz Egipta, a datiraju još iz 1350. godine pre nove ere.


Ženama koje su sumnjale da su u drugom stanju se preporučivalo da nedelju dana uriniraju po semenju ječma i pšenice. Ukoliko izraste ječam, rodiće dečaka, a ako nikne pšenica, devojčicu. U slučaju da nijedno seme ne proklija, žena nije u drugom stanju.


Kasnija testiranja ove metode su pokazala da je seme nicalo u 70 odsto slučajeva kada je žena trudna, a ne bi proklijalo ako urinira muškarac ili žena koja nije u drugom stanju.

 

PROČITAJ JOŠ: Kada je pravo vreme da uradite test za trudnoću


Naučnici su krajem 19. veka opisivali određena lučenja u telu, koja su od velike važnosti za funkcionisanje organizma - kasnije poznata kao hormoni.

 

Dvadesetih godina prošlog veka, naučnici iz više zemalja su došli do otkrića da urin trudne žene, ubrizgan u mladunčad miševa, zečeva i žaba, izaziva određene promene u funkcionisanju jajnika životinja.

Tada je nastala fraza "zečiji test" - životinje su ubijane i secirane kako bi se utvrdilo da li je žena trudna, s obzirom na to da hormon hCG, prisutan u urinu trudnica, izaziva ovulaciju kod životinja.

 

Tokom šezdesetih godina 20. veka razvijan je test hemaglutinacijske inhibicije. Zvuči komplikovano, i zaista i jeste bio. Test je podrazumevao mešanje pročišćenog hCG, uzorka urina i antitela koji su usmereni protiv hCG. Ako je žena trudna, crvena krvna zrnca bi se grupisala na određeni način.

 

Testiranje na trudnoću je postalo manje komplikovano sedamdesetih godina prošlog veka, jer su rezultati bili gotovi za dva sata, a bili su precizni već četiri dana nakon izostajanja menstruacije. Međutim, i njih su sprovodili stručnjaci u laboratorijama.

Prvi test koji je bio namenjen za kućnu upotrebu na američkom tržištu se pojavio 1977. godine.

 

PROČITAJ JOŠ: Ovulacija: Mitovi i činjenice


Savremene metode otkrivanja trudnoće doživele su brojne promene u odnosu na prve kućne testove. Nije potrebno poštovati komplikovanu proceduru i čekati dva sata na rezultate.


Testovi su danas lako dostupni, jeftini, precizni i mogu dati pouzdane rezultate i pre nego što menstruacija kalendarski izostane.


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
10
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
5
Epiduralna anestezija – prednosti i nedostaci
Epiduralna anestezija je ono o čemu sve trudnice ili žene koje razmišljaju o bebi razmišljaju, bilo da su stare i mlade,...
5
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
4





10 jednostavnih načina da ublažite mučninu...
Dobra vest je ta da ćete kroz samo nekoliko meseci postati mama, a loša da će vas na to neko vreme najverovatnije podseć...
Zatvor (konstipacija) u trudnoći
Zbog čega dolazi do zatvora u trudnoći?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here