|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (11.04.-15.04.2020) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje simptome menopauze

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.12.2018
Žene koje jedu mnogo voća i povrća mogu imati manje telesnih i mentalnih problema povezanih s menopauzom od onih koje su sklonije ishrani bogatoj slatkišima, masnoćama i grickalicama, pokazalo je iransko istraživanje.

image
/11


 

Naučnici su upitnicima o ishrani i učestalosti i vrsti simptoma obuhvatili 400 žena koje su prošle menopauzu. Upitnici su sadržali pitanja o simptomima menopauze poput valunga, noćnog znojenja, problema s mišićima i zglobovima i problema s bešikom.
Naučnici su utvrdili tri obrasca ishrane: prvu grupu s mnogo voća i povrća, drugu s mnogo majoneza, ulja, slatkiša i deserta i treću s raznim vrstama masne hrane i grickalica.
Naučnici su potom podelili žene u grupe prema tome koliko su bile blizu jednom od tih obrazaca ishrane. U poređenju sa ženama koje su konzumirale najmanje voća i povrća žene koje su jele najviše "zelenog" imale su najblaže simptome menopauze i ta životna promena najmanje je uticala na njihovo telesno i mentalno stanje.
Poređenja radi, žene koje su konzumirale najviše masne hrane i grickalica imale su veće šanse da pate od simptoma menopauze koji su uticali na kvalitet njihovog života i na njihovo telesno i mentalno zdravlje od onih koje su jele više "zelenog".
"Masna i zašećerena ishrana ima mnogo jednostavnih ugljenih hidrata i nezdravih masti, posebno zasićenih i transmasti i relativno malo vlakana što povećava upalne biomarkere i telesnu težinu i svi su povezani sa simptomima menopauze", kaže vođa studije Giti Sotoudeh s teheranskog medicinskog fakulteta.
"S druge strane voće i povrće ima malo masnoća i dobar je izvor mikronutrijenata, antioksidanasa koji pomažu telu da smanji upalu i održi zdravu telesnu težinu tokom menopauze", kaže Sotoudeh.
"Voće i povrće takođe je bogato vlaknima koja mogu promeniti metabolizam estrogena i smanjiti fluktuaciju nivoa hormona estrogena, što smanjuje rizik pojave simptoma", kaže ona.
Žene obično prolaze menopauzu u dobi između 45 i 55 godina života. S odumiranjem jajnika i padom proizvodnje estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon toga i žene mogu iskusiti simptome koji se kreću od vaginalne suvoće do promena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.
Gojaznost, neaktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola povezani su s povećanim rizikom teških i učestalih simptoma menopauze, naveli su autori studije u časopisu Menopause.
Neka ranija istraživanja takođe su povezala ishranu s malim udelom masnoća i visokim udelom integralnih žitarica, voća i povrća s manje valunga i noćnog znojenja, navode autori.

Naučnici su upitnicima o ishrani i učestalosti i vrsti simptoma obuhvatili 400 žena koje su prošle menopauzu. Upitnici su sadržali pitanja o simptomima menopauze poput valunga, noćnog znojenja, problema s mišićima i zglobovima i problema s bešikom.

 

Naučnici su utvrdili tri obrasca ishrane: prvu grupu s mnogo voća i povrća, drugu s mnogo majoneza, ulja, slatkiša i deserta i treću s raznim vrstama masne hrane i grickalica.
Naučnici su potom podelili žene u grupe prema tome koliko su bile blizu jednom od tih obrazaca ishrane. U poređenju sa ženama koje su konzumirale najmanje voća i povrća žene koje su jele najviše "zelenog" imale su najblaže simptome menopauze i ta životna promena najmanje je uticala na njihovo telesno i mentalno stanje.

 

Poređenja radi, žene koje su konzumirale najviše masne hrane i grickalica imale su veće šanse da pate od simptoma menopauze koji su uticali na kvalitet njihovog života i na njihovo telesno i mentalno zdravlje od onih koje su jele više "zelenog".
"Masna i zašećerena ishrana ima mnogo jednostavnih ugljenih hidrata i nezdravih masti, posebno zasićenih i transmasti i relativno malo vlakana što povećava upalne biomarkere i telesnu težinu i svi su povezani sa simptomima menopauze", kaže vođa studije Giti Sotoudeh s teheranskog medicinskog fakulteta.

 

"S druge strane voće i povrće ima malo masnoća i dobar je izvor mikronutrijenata, antioksidanasa koji pomažu telu da smanji upalu i održi zdravu telesnu težinu tokom menopauze", kaže Sotoudeh.
"Voće i povrće takođe je bogato vlaknima koja mogu promeniti metabolizam estrogena i smanjiti fluktuaciju nivoa hormona estrogena, što smanjuje rizik pojave simptoma", kaže ona.

Žene obično prolaze menopauzu u dobi između 45 i 55 godina života. S odumiranjem jajnika i padom proizvodnje estrogena i progesterona u godinama koje prethode menopauzi i nakon toga i žene mogu iskusiti simptome koji se kreću od vaginalne suvoće do promena raspoloženja, bolova u zglobovima i nesanice.

 

Gojaznost, neaktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola povezani su s povećanim rizikom teških i učestalih simptoma menopauze, naveli su autori studije u časopisu Menopause.
Neka ranija istraživanja takođe su povezala ishranu s malim udelom masnoća i visokim udelom integralnih žitarica, voća i povrća s manje valunga i noćnog znojenja, navode autori.

 

Izvor: N1

 

Simpozijum o koagulopatijama kod žena
Nelečeni poremećaji zgušavanja krvi kod žena mogu dovesti do pobačaja, otežanog začeća pa čak i do smrti, upozoreno je s...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2
Integralne žitarice
Nutritivne vrednosti integralnih žitarica su neuporedivo veće od belih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što j...
2


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image
Kuvar: Duškić
Mljac

Anketa

porodica
Admin

KOLIKO CESTO KUVATE

SVAKODNEVNO (60%)

SVAKI DRUGI DAN (40%)


Ukupan broj glasova: 40

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here