|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Uspešno davanje leka detetu ponekad zahteva dosta kreativnosti. Ako dete odbija da uzme lek, poslužite se malim trikovima. Recimo, pojedini lekovi se možda mogu kupiti u nekoliko različitih ukusa i oblika aplikacije.
Ključne reči:

image
/11


Napravite čarobnu pastu

Većina beba će lakše uzeti lek u tečnom stanju, ali ako ga vaša ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, pitajte svog lekara da li taj isti lek možda postoji u obliku tableta. Zdrobite tabletu i dodajte par kapi vode da biste dobili gustu pastu. Vrhom prsta stavljajte male količine paste na unutrašnjost bebinog obraza, a beba će to progutati bez otpora.


Ovo sigurno uspeva

Tajno oružje za davanje leka okorelim „pljuvačima“ jeste takozvani „džepić“ u obrazu. Pre nego što otpočnete proceduru, lek treba da vam bude nadohvat ruke. Položite glavu bebe na unutrašnju stranu lakta svoje ruke. Dlanom iste ruke prekrijte bebin obraz i kažiprstom ili srednjim prstom lagano povucite ugao usta. Na taj način dobićete „džepić“ u obrazu. Drugom rukom kapljite lek u „džepić“, malo po malo. Ovakvim zahvatom bebina usta možete da držite otvorena a glava joj se neće pomerati.


Kapaljka ili kašičica

Plitku plastičnu kašičicu, koja se obično dobije uz lek, lakše je koristiti nego čajnu kašičicu. Da biste bili sigurni da je dete uzelo sav lek, dok izvlačite kašičicu, blago je povucite uz gornju usnicu deteta.
Kapaljkom se lek jednostavno daje. Postavite je između unutrašnje strane obraza i desni, a zatim ukapavajte po nekoliko kapi i sačekajte da dete proguta lek.


Zaobiđite bebin jezik

Pri davanju leka pokušajte da izbegnete bebine osetljive delove usta. Veći deo receptora za ukus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dela jezika može da izazove nagon za povraćanjem. Najbolje područje za davanje leka je između unutrašnje strane obraza i desni, prema zadnjem delu usne šupljine.


Zamaskirajte lek

Ako je dete starije, zdrobljenu tabletu možete da sakrijete u sendvič koji mu pripremate. Recimo, umešajte je u pekmez ili razmutite u mleku. Pasta od tablete i vode može se sakriti i ispod maslaca.
Pre nego što primenite ovu metodu, pitajte lekara da li se lek koji ste dobili sme uzimati s hranom. Osim toga, dosta lekova se uzima pre ili posle jela, pa ako je to pravilo za lek koji ste dobili, radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.


Vodite računa o dozama

Veći deo leka apsorbira se za oko 30 do 45 minuta. Ako je beba uspela da zadrži lek tako dugo, obično ne treba nadoknađivati dozu. Međutim, ako povrati odmah, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima kada se radi o vrlo preciznim dozama naznačenim na uputstvu. Ako ne uspevate da detetu date lek za snižavanje temperature, pitajte lekara da li postoji neki drugi način da se terapija uspešno sprovede. U nekim slučajevima pomažu čepići koji sprečavaju povraćanje, a daju se detetu 20 do 30 minuta pre oralnog davanja leka.


Injekcija umesto leka

Ako je beba iscrpljena bolešću toliko da ne može da proguta antibiotik ili previše povraća, to je znak da se stanje pogoršalo, te je potrebno da se ponovno javite lekaru. Često jedna injekcija antibiotika može popraviti stanje, pa se može nastaviti s oralnom terapijom.


Zamaskirajte lek

Ako je dete starije, zdrobljenu tabletu možete da sakrijete u sendvič koji mu pripremate. Recimo, umešajte je u pekmez ili razmutite u mleku. Pasta od tablete i vode može se sakriti i ispod maslaca.
Pre nego što primenite ovu metodu, pitajte lekara da li se lek koji ste dobili sme uzimati s hranom. Osim toga, dosta lekova se uzima pre ili posle jela, pa ako je to pravilo za lek koji ste dobili, radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
12
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
4
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
4





Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
Zašto su deca koja su često bosa, srećnija...
Kako hodanje bosih nogu podstiče razvoj mozga kod dece?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here