|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zajedničko spavanje - da ili ne?

Petra Logar, 9.2.2023
Gde dete treba da spava? U svom krevetu, u svojoj sobi od rođenja ili u zajedničkom krevetu sa roditeljima? Večito pitanje roditelja. Neki su za spavanje u zajedničkom krevetu, dok drugi smatraju da to nije dobro za dete.

image
Kada majka spava zajedno sa detetom, vlada savršena usklađenost. Foto: Freepik.com
/11


O tome da roditelji i deca spavaju u istom krevetu Ringaraja.net razgovarala je sa savetnicom Martinom Judež, koja je i sama majka troje dece.

  

Bračni krevet dele svi.

Mislim da je spavanje malog deteta u bračnom krevetu u naručju roditelja, ili pored majčine dojke prirodan nastavak procesa rasta deteta u materici. Osećam da nas zajedničko spavanje povezuje, jer smo bar nas troje, dete, moj muž i ja, mirni i zadovoljni. U našem slučaju to je ljubazan gest i prema dvoje starije dece, jer ih mlađe dete noću ne budi svojim plačem.

 

Neki roditelji uređuju sobu za bebu i beba je već prve noći kada izađe iz porodilišta u svojoj sobi. Drugi roditelji dozvoljavaju detetu da spava sa njima koliko god želi, a ono nema ni svoj krevet. Šta mislite o tome?

Moja deca nemaju svoj krevet do svoje 4. godine. Već u porodilištu, svako od troje dece je spavalo pored mene u velikom krevetu, zagrejano mojom energijom, mirnije se odmaralo slušajući moje srce, što mu je davalo osećaj sigurnosti koji je uživalo poslednjih 9 meseci. Verujem da se dete sa manje stresa navikava na novi svet ako mu damo priliku da i dalje oseća svoju majku.

Pored svih pogodnosti, zajedničko spavanje je mnogo lakše i za majku, koja ne mora da ustaje noću, i za ostatak porodice, jer su pošteđeni noćnog plača. Moja beba samo nežno zovne i već je pričvršćena za dojku, gde može da sisa ako želi, a ja mogu ponovo da zaspim. Kada majka spava zajedno sa detetom, ona je savršeno usklađena sa bebom i oseća kada ona počinje da se budi i traži dojku, pa ne može da je otrgne iz čvrstog sna, što se dešava ako dete spava u svom krevetiću. Sada kada je veći, sam mi skida pidžamu i privija se uz mene. Kad tako zadovoljno prede i radosno žmirka, i ja sam presrećna.

 

PROČITAJ JOŠ: 5 istina o zajedničkom spavanju roditelja sa decom

 

Zar se ne plašite, da možete u snu da legnete preko bebe?

Svaka majka, sve dok nije pod dejstvom alkohola ili droge, svesna je prisustva svog deteta i dok spava, pa neće samo da legne na njega. Ovo se nikada nije desilo ni meni ni majkama koje su me posetile.

 

Da li se dete češće budi kada spava u roditeljskom krevetu?

Neki ljudi pretpostavljaju da me zajedničko spavanje verovatno jako zamara, ali bi mi bilo mnogo teže kada bih morala da ustanem nekoliko puta tokom noći, da izvadim bebu iz krevetića i premeštam je. Istina je da se moja deca bude noću približno do druge godine, što uzimam zdravo za gotovo. Ne trudim se da pronađem načine da nateram bebu da spava celu noć, jer znam da će se to dogoditi kada dođe njeno vreme. Ne možete to da forsirate, pa radije dam sebi vremena i uživam u povezanosti sa svojim malenima.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto se moja beba i dalje budi noću

 

Koliko dugo praktikujete zajedničko spavanje sa svojim detetom?

Stariji sin je spavao sa nama dok mu se nije rodila sestrica, kada je imao 4 godine. Istovremeno je na lični zahtev prekinuo i dojenje. Pošto nije bio spreman da spava sam u svojoj sobi, stavili smo njegov krevet pored bračnog kreveta i sve četvoro smo spavali zajedno. Posle par godina oboje su počeli da spavaju u dečijoj sobi. Trenutno se među nas noću stiska 17-mesečni Filip. Deca tako brzo rastu i odlete iz gnezda, pa im dajem priliku da se maze u toplini koliko god žele. I ovo mi se čini kao veoma važan putokaz na putu ka današnjem nemirnom svetu.

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Dr Raičević: Male bebe NEMAJU ŠTA da traže...
Doktor Jovan Raičević, pedijatar koji živi i radi u Kotoru, podelio je jedan vrlo važan savet sa roditeljima koji ga pra...
31
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
6
Postoji lek za depresiju posle porođaja
Formiranje porodice, a kasnije dolazak deteta, sve su to promene koje podrazumevaju preuzimanje novih uloga. Žena u tom ...
6
Prvi MR snimak poljupca majke i bebe
Kada vam sledeći put neko kaže da decu ne treba mnogo maziti, ponudite mu naučni dokaz koliko je nežnost važna za rast i...
5





Kalendar vakcinacije
Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here