|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako sprečiti decu da grizu, udaraju, čupaju druge

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 30.7.2018
Ljutnja je vrlo snažna emocija s kojom i odrasli često jedva izađu na kraj i vrlo je teško regulišu, pa ne čudi što deca, preplavljena srdžbom, ponekad iskazuju agresivnost prema bližnjima.

image
Designed by Freepik
/11


Kad ih preplavi ljutnja, deca ne znaju kako da regulišu to stanje. Ona mlađa od 6 godina još uče povezanost između uzroka i posledice, pa često ne znaju što ih je tako razljutilo, kakav ih je to grozan osećaj obuzeo i zašto su na primer, nekog udarili, gurnuli ili ugrizli. Naime, kad diete napravi neki agresivni prestup, roditelji često imaju tendenciju da pitaju malo dete zašto je nešto uradilo, ali retko dobijaju odgovor. To nije zato što deca ćutnjom prikrivaju odgovornost za svoj postupak, već ona vrlo često zaista ne znaju zašto su nekog fizički povjedila i ne mogu to racionalno objasniti.

Kada je dete ljuto, od njega nećemo dobiti nikakav suvisli odgovor o uzrocima te ljutnje, niti će dete znati objasniti što tačno oseća. Udarac, ugriz, čupanje i slična ponašanja upravo su odraz frustracije i nemogućnosti deteta da tu negativnu emociju kanališe, “svari”, reguliše ili izrazi na ispravan način. Ali, takve su prilike izuzetno dragocene za učenje prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja i podsticanje zdravog socio-emocionalnog razvoja deteta.

U dečjoj psihologiji postoji terapeutski pravac koji se naziva – terapija igrom. On pomaže roditeljima da pomognu sebi, a potom i svom detetu da razviju zdrave, pozitivne i prihvatljive obrasce ponašanja kako bi odrasli u emocionalno stabilne i dobro socijalizovane pojedince. Terapija igrom kaže da povređivanje sebe, drugoga ili uništavanje imovine mora biti detetu jasno objašnjeno kao nedozvoljeno. Ako je potrebno, roditelj treba dete fizički da onemogući (da stisne u zagrljaj, podigne, odmakne od situacije) da nanosi bol sebi ili drugima ili da nanosi štetu porodičnoj ili tuđoj imovini.

Vrlo je važno, možda najvažnije, da u toj situaciji roditelj ostane smiren i da detetova ljutnja ne podstakne njegovu ljutnju. Naime, smireni roditelj u situaciji izražene detetove ljutnje prvo mora dete smiriti. Kada je preplavljeno srdžbom, dete je jako motorički nemirno, puno negativne energije, aktivno, stimulisano i probuđeno. To je takođe jedan od razloga zbog kojeg je neposredno nakon agresivnog incidenta najčešće teško s detetom razgovarati.

Kad se dete fizički umiri, roditelj treba da mu prenese njegove emocije, odnosno da mu kaže što oseća, jer dete to ne zna imenovati i samo sebi u glavici objasniti. U praksi to izgleda ovako: “Vidim da si jako ljut i besan zato što ti je Ivan rekao da se ne možeš s njima igrati“. Na taj način detetu pokazujete i da ga shvatate i poštujete njegove emocije, a time i njegov integritet.

Tek kad se složite oko toga šta dete oseća i “pustite” ta negativna osećanja, možete mu ponoviti zašto je vama i drugima važno da ne tuče/gura/čupa/grize drugu decu. Možete pri tom koristiti i metodu stavljanja u tuđe cipele: “Kako bi se ti osećao da te Ivan udario? Ili da te ugrizao?“. Isto tako, detetu možete ponuditi alternativni način izbacivanja ljutnje i te negativne energije – neka baca loptu u zid, udara jastukom u krevet, skače u vazduh uz “aaaaaa”. Nekoj djeci potrebno je to fizičko izbacivanje energije.

Ako se epizode agresivnosti ponavljaju, na roditelju je da pokuša da shvati što je u pozadini svega. Da li se nešto promenilo u porodičnoj dinamici? Da li je došlo do bilo kakve promene u detetovom životu? Kakvo je po temperamentu? Da li mu nešto drugo nedostaje na emocionalnom planu?

Cilj je da shvati uzroke frustracija i treba ponavljati, ako treba i hiljadu puta, da agresivnost nije prihvatljiva u vašem domu, u vašoj porodici, u vrtiću niti bilo gde, u bilo kojoj situaciji ili društvu. Niko ne voli da ga tuku za to itekako postoje posledice. Ponekad, kada dete zaista pretera u agresivnim ispadima, važno je da ga kaznite i da mu pokažete da posledice postoje. Kazna nikada ne sme biti uskraćivanje osnovnih životnih potreba (hrana, voda, fizička aktivnost i sl.), već, na primer, oduzimanje nečeg bez čega dijete može, ali mu je važno. Jednom kada odredite kaznu, držite je se i ne popuštajte. Naime, često se dogodi da mama ili tata odrede da sedam dana nema igranja igrice na mobilnom, a onda nakon tri dana popuste. Time šalju pogrešnu poruku, odnosno uče dete da kazna postoji, ali da isto tako uz dugotrajno insistiranje ona može biti i poništena pa će dete proći bez posledica.

Učenje regulacijie negativnih emocija proces je koji traje celi život. I odrasli se svako malo nađu u nekoj novoj situaciji, odnosu ili iskustvu koje u njima probudi ljutnju za koju nisu ni znali da se tako lako može raspiriti. Zato budite strpljivi s decom. Njihov socio-emocionalni razvoj zavisi upravo od vašeg razumevanja i strpljenja i čvrsto i jasno postavljenim granicama.


Izvor: Klinfo

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
6
Vaške i svrab, kako ih prepoznati i kako i...
Ako se otkriju vaške, ne treba zaboraviti da i drugi ukućani mogu imati parazite i zaraziti druge, a pranje kose šampono...
5
Babaroga
Ima jedna pećina stroga, u kojoj živi babaroga, ...
5
Sine moj, ja ću te razočarati
Naša deca trebaju da nauče da je život pun razočaranja i ako im date pravi alat, uradili ste ključni deo posla. Da sam š...
4





HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here