|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako uspavati bebu za 13 minuta?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.10.2022
Mi roditelji smo stalno u potrazi za magičnom formulom - kako uspavati bebu koja neutešno plače. Takav plač je prava patnja za svakog roditelja. Zato će vas ovo obradovati: nauka ima uspešno rešenje, kako da uspavate bebu za manje od četvrt sata.

image
Beba koja neutešno plače dovodi mnoge roditelje na ivicu očaja. Ispostavilo se da nauka sada ima rešenje, kako bebu smiriti i uspavati. Foto: Freepik.com
/11


Znate onaj osećaj bespomoćnosti kada pokušavate da umirite bebin neutešni plač, kada ste na ivici očaja jer ništa ne funkcioniše? Japanski istraživači tvrde da su pronašli recept za uspeh koji će vam vrlo verovatno pomoći da uspavate bebu koja plače. Glavni sastojak je, prema njihovom objašnjenju, kretanje uz nošenje, umesto prostog držanja bebe u naručju.


Istraživači RIKEN Centra za nauku o mozgu u Japanu otkrili su formulu za brzo uspavljivanje bebe koja plače i objavili rezultate u časopisu Current Biology. Dr Kumi Kuroda, koji je vodio studiju, procenio je kako na bebe koje plaču fiziološki utiče držanje, nošenje i polaganje u krevet.


PROČITAJ JOŠ: Tablica spavanja: Koliko sna je potrebno bebi?


Istraživači su koristili EKG uređaje za merenje otkucaja srca i video kamere za snimanje beba dok su njihove majke pokušavale različite metode umirivanja: noseći ih, vozeći ih u kolicima i držeći ih u naručju dok sede.

 

13-minutna formula koja se pokazala najuspešnijom

Uplakane bebe su se smirivale i najbrže zaspale ako bi majka najpre pet minuta hodala po sobi sa bebom u naručju. Sve bebe prestale da plaču i njihov broj otkucaja srca je opao – otprilike polovina je zaspala pre isteka pet minuta. Dete, koje je spavalo u majčinom naručju još osam minuta, do je majka mirno sedela pre nego što ga je stavila u krevetac, nastavilo je da spava bez buđenja kada je prebačeno u krevetac.


FORMULA ZA SPAVANJE: 5 MINUTA ŠETNJE + 8 MINUTA SEDENJA BEZ NAGLIH POKRETA = USPAVANA BEBA 

Istraživači su otkrili da su bebe veoma osetljive na bilo koji majčin pokret – na primer, njihov broj otkucaja srca se povećao čak i kada se majka samo okrenula ili zastala na trenutak.

Već usnule bebe najviše je uznemirilo odvajanje od majke (ovo je glavni razlog zašto polaganje u krevetac ne funkcioniše), pa je bilo ključno da majka sedne nekoliko minuta posle hodanja, održavajući na taj način čvrst fizički kontakt sa bebom, dok ona ne zaspi dovoljno duboko. Nakon toga, polaganje u krevetac bilo je uspešnije.


PROČITAJ JOŠ: Svoju decu uspavljujem ranije, zbog njihovih ali i svojih potreba


Formula deluje samo na bebe koje plaču

Šta je sa sedenjem i držanjem uplakanih beba bez hodanja? Istraživači kažu da im to nije pomoglo da se smire – u stvari, otkucaji srca beba su imali tendenciju da se povećavaju i one su još više plakale.


Šetnja, međutim, nije imala uspavljujući efekat na već mirne bebe. "Međutim, iznenađujuće, ovaj efekat je izostao kada su bebe već bile mirne," objasnio je glavni autor studije Kumi Kuroda. Dakle, trik sa spavanjem je radio samo kod beba koje plaču.

 

Evo još nekoliko korisnih saveta koje je dr. Kuroda podelio za Motherly:

- Dok umirujete bebu, hodajte po ravnoj površini u zatvorenom prostoru.   
- Poduprite glavu deteta i držite ga u naručju. Slong marama ili nosiljka mogu pomoći (ali ćete morati da prebacite bebu iz nje da biste je položili u krevetac).  
- Održavajte stabilan tempo hodanja.  
- Nemojte trčati ili skakati.  
- Ako beba i dalje plače nakon pet do 10 minuta nošenja, prestanite da hodate i proverite da li je beba dobro.
  • Dok umirujete bebu, hodajte po ravnoj površini u zatvorenom prostoru.   
  • Poduprite glavu deteta i držite ga u naručju. Sling marama ili nosiljka mogu pomoći (ali ćete morati da prebacite bebu iz nje da biste je položili u krevetac).  
  • Održavajte stabilan tempo hodanja.  
  • Nemojte trčati ili skakati.  
  • Ako beba i dalje plače nakon pet do 10 minuta nošenja, prestanite da hodate i proverite da li je beba dobro.


Svako dete je jedinstveno: nekome odgovara, nekome ne

Patti Read, pedijatrijska konsultantkinja za spavanje iz Nju Džersija, koja nije bila uključena u istraživanje, kaže da je dobra ideja da roditelji ovo isprobaju na svom detetu. „A ako ne uspe, ne odustajte“, kaže Read, jer neke bebe mogu imati problema da zaspu.

Studija je obuhvatila samo bebe do sedam meseci starosti i samo 21. bebu, ističe ona.

 

U idealnom slučaju, bebu od četvrtog meseca ne treba stavljati u krevet kada u potpunosti zaspi – već mora biti pospana, ali još uvek budna da bi naučila da sama zaspi. Ovo vam može pomoći da ovladate veštinom uspavljivanja bebe u svom krevetiću. „Ako beba ne može sama da zaspi, trebaće joj pomoć roditelja (koji će morati da hoda ili sedi sa bebom u naručju), svaki put kada se beba probudi“, primećuje Read.

 

„Mislim da nema mnogo toga što ne znamo o uspavljivanju beba, samo se mnogo toga različitog dešava u njihovim malim telima u razvoju. Svaka beba je drugačija, tako da formula nikada neće funkcionisati potpuno isto za svaku bebu“, kaže Read.


PROČITAJ JOŠ: Kako da deca odu u krevet bez rasprave?

 

Još uvek postoji mnogo misterija o dečijem snu

Dr. Kuroda kaže da je potrebno više studija da bi se potvrdili nalazi. Istraživanje ne objašnjava zašto neke bebe nekontrolisano plaču i/ili ne spavaju, pišu autori studije. Dr. Kuroda takođe kaže da su rezultati ograničeni jer su merili samo dnevnu aktivnost - ne i reakcije beba uveče ili preko noći.


"Ne mogu da zaključim iz članka da li su merenja pulsa dovoljno tačna," dodaje dr. Heidi Holvoet, konsultantkinja za spavanje beba iz Belgije i osnivač Baby Sleep Advice.

Ona napominje da broj otkucaja srca može ukazivati na stanje bebe nakon hodanja koje je smiruje, ali faza sna u kojoj se beba nalazi određuje koliko će lako spavati.


Holvoet se takođe pita koliko je ta metoda tačna za bebe svih uzrasta - nešto što i dr. Kuroda želi detaljnije da prouči. 

 „Ne znamo za matematički pouzdan metod uspavljivanja koji odgovara svim bebama, a mislim da nam i nije potreban“, kaže dr. Holvoet. „Verujem da imamo znanje da pomognemo bebama da spavaju; prepoznajući njihov razvoj i prirodne sposobnosti u bilo kom uzrastu, kao i jedinstvenu ličnost i potrebe svake bebe“, dodaje ona.

 

Ne brinite, ako trik ne uspe

Za sve vas mame koje niste uspavale bebe ili ste imale problema da ih uspavate, možemo vam reći da je ovo samo mala studija i da rezultati mogu, ali ne moraju, biti uspešni kod vaše bebe. U tom slučaju, ne brinite, postoji mnogo drugih studija (i tona knjiga) koje vam mogu pomoći da naučite kako da uspavate bebu. Šta na kraju funkcioniše? Zavisi od vas i vašeg deteta. To je misterija koju možda nikada nećete „rešiti“, i to je sasvim u redu.


Izvor: Mother.ly/Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kad počnu da izbijaju zubići
Većini beba prvi zubić izbije kada napune šest meseci, ali to nije pravilo. Neka deca se rode s jednim zubićem u vilici,...
6
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4
Stjuardesa je trazila da se pokrije zbog d...
Jedna majka je na Facebook-u saopštila da je letela sa jednogodišnjom ćerkom iz San Franciska u Amsterdam kada je stjuar...
4
Koliko dana mami treba da se oporavi od po...
Dva meseca je prošlo od porođaja, a vi se još uvek često osećate da se niste snašli u novoj ulozi i da niste još došli k...
4





Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Žensko ime
Ana007

Da li vam se za devojčicu sviđa ime Tesa?(brzo se čita/izgovara)

Da (41%)

Ne (59%)


Ukupan broj glasova: 302

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here