|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kućni ljubimci su odličan podsticaj za decu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.11.2012
Malo koje dete ne voli životinje, ali nisu svi roditelji spremni da prime mačku ili psa u svoj dom.
Ključne reči:

image
/11



Ako se dvoumite da li da proširite svoju porodicu za još jednog člana, i to onog koji ima četiri šape i rep, najbolje je da unapred porazgovarate sa sinom ili ćerkom o obavezama koje zahteva držanje kućnog ljubimca.


Kako biste razmotrili da li je nabavka kućnog ljubimca zaista dobar korak, potrebno je da uzmete u obzir nekoliko faktora. „Nemojte dozvoliti detetu da prebaci brigu o ljubimcu na vas, a da se ono zadovolji samo njegovim prisustvom”, savetuje psiholog Gordana Ačić. 


Odgovarajući uzrast


Imajte u vidu da ne postoji univerzalni uzrast deteta kada je pogodno pokloniti životinju.
- Svaki uzrast može biti odgovarajući, u zavisnosti od porodične situacije. Neke porodice imaju ljubimca i mnogo pre rođenja deteta, a neke tu odluku donose tek kasnije - napominje Gordana Ačić.



Ko je gazda


Pre nego što krzneni gost stigne u vašu kuću, potrebno je da utvrdite ko će biti njegov gazda - vi ili dete. Ako dete samo pristane da preuzme tu ulogu, morate mu jasno predočiti odgovornost koju ona nosi. - Deca starija od 10 godina mogu samostalno da šetaju ljubimca. Ako je dete mlađe, njegove obaveze treba da se odnose samo na hranjenje životinje.



Pozitivne strane

 
Emotivna i psihološka podrška koju kućni ljubimac pruža može delovati veoma podsticajno na dete. Najveća prednost je u tome što vas životinja voli i kada ne ispunjavate nikakve kriterijume lepote, statusa ili naravi. Takvu vrstu odanosti je gotovo nemoguće pronaći među ljudima.


Negativne strane


Osim mogućnosti da briga o ljubimcu spadne na vas kao roditelja, držanje životinje nekada može imati i druge negativne strane. Pitanje higijene je uvek prisutno - imajte u vidu da se većina mačaka i pasa linja, što nije pogodno za sredinu u kojoj borave deca. Ako je dete sklono alergijama, posavetujete sa lekarom.



Kada ljubimac ugine


Argument koji često odvraća roditelje od kupovine ljubimca jeste suočavanje deteta sa smrću životinje. Zbog toga bi, prema rečima psihologa, kroz razgovor trebalo predočiti detetu da ljubimac neće živeti večno, uz napomenu da je to neizostavan deo realnosti.Pre nego što krzneni gost stigne u vašu kuću, potrebno je da utvrdite ko će biti njegov gazda - vi ili dete. Ako dete samo pristane da preuzme tu ulogu, morate mu jasno predočiti odgovornost koju ona nosi. - Deca starija od 10 godina mogu samostalno da šetaju ljubimca. Ako je dete mlađe, njegove obaveze treba da se odnose samo na hranjenje životinje. 


  

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Noćno mokrenje (enuereza)
O enurezi (nevoljnom noćnom i dnevnom mokrenju) govorimo ako dete posle 3. ili 4. godine starosti povremeno ili stalno n...
5
U SUSRET SVETSKOM DANU BORBE PROTIV DIJABE...
Upozoravajući znakovi koji ukazuju na dijabetes kod dece, odnosno simptomi povišenog nivoa šećera u krvi, su učestalo mo...
5
5 malih i važnih pravila u komunikaciji sa...
Komunikacija nije samo puko prenošenje informacija, već i važan element u vaspitanju, pomoću kojeg možemo da podstaknemo...
4
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
4





Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.
30 komplimenata koje deca treba da čuju
Pročitajte zašto bi trebalo da pohvalite detetovo ponašanje a ne izgled, i kako mu to može pomoći tokom školskog dana. T...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here