|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Može li se predvideti trajanje porođaja

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.6.2022
Kad sam prvi put bila trudna, govorili su mi da pitam majku koliko dugo se porađala da bih znala kako će moj porođaj teći. Rekla mi je da je od trenutka kad je dobila prve kontrakcije prošlo devet sati dok nisam izletela u svet.

image
Prosečno trajanje porođaja kod prvorotki kreće se između trinaest i sedamnaest sati. Foto: Freepik.com
/11


I tako sam ja, kad sam u ponedeljak osetila trudove u jedan sat posle ponoći, uključila svoj miostimulator, potpuno uverena da ću do ručka već držati bebu u rukama.

 

Dvadeset četiri sata kasnije i dalje sam se nalazila na odeljenju za porođaje kad su mi saopštili da mi je posle šest sati kontrakcija na tri minuta grlić i dalje otvoren tri centimetra, što je značilo da je kod mene jedva bio počeo „aktivan porođaj“. Moja kćerka je tek u pola osam uveče u utorak konačno dospela na ovaj svet – trideset dva i po sata kasnije nego što sam isprva računala.

 

Prosečno trajanje porođaja kod prvorotki kreće se između trinaest i sedamnaest sati i može se podeliti u tri faze. Prvo porođajno doba je vreme kad se grlić skraćuje i otvara i ono traje sve dok se grlić dovoljno ne otvori da može da propusti bebinu glavu, za šta je mamama koje se prvi put porađaju obično potrebno između dvanaest i četrnaest časova (mada se i prvo porođajno doba može podeliti na latentnu fazu, kad su kontrakcije prisutne ali se grlić ne širi, i aktivnu fazu, kad se postojano širi). Potom nastupa drugo porođajno doba ili faza istiskivanja ploda, koja obično traje sat ili dva, a za njom sledi treće porođajno doba, kad materica izbacuje placentu, za šta je potrebno otprilike sat vremena. Tačno je da kasniji porođaji uglavnom traju kraće od prvog – prvo porođajno doba mahom se završi posle šest do osam sati, a drugo za pet minuta do sat vremena.

 

PROČITAJ JOŠ: Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće

 

Poznato je da nekoliko stvari utiče na dužinu i težinu porođaja. Latentna faza, u okviru prvog porođajnog doba, potrajaće duže ako bebina glavica još nije počela da gura grlić (što se zove angažovanost ploda). Začudo, ovo važi i za žene koje su rodile barem petoro dece, verovatno zato što im je materica oslabila i slabije potiskuje bebu na grlić (mada kod ovih žena druga faza porođaja mnogo kraće traje). Kod gojaznih majki prva faza takođe duže traje, iako još nije objašnjeno zašto.

 

Mnogo se više zna o činiocima koji mogu usporiti drugu fazu porođaja (istiskivanje ploda). Očigledan razlog je veličina bebe, pa je krupnijim bebama potrebno više vremena da se proguraju napolje i veća je opasnost da će se zaglaviti. Treba uzeti u obzir i širinu karlice, ali to što imate šire kukove ne znači nužno da ćete se lakše poroditi, jer je važan i oblik. Afrokaribljanke u proseku imaju uži porođajni kanal, zbog čega se kod njih češće javljaju poteškoće prilikom porođaja ako prenesu trudnoću. Ovo ublažava činjenica da se uglavnom porađaju pre termina.


Prema jednom verovanju dužina vašeg stopala može predvideti težinu porođaja. Škotski istraživači su još 1988. ispitali vezu između visine, broja cipela i ishoda porođaja na 563 prvorotke. Koji god broj cipela majke nosile, nije se povećavala učestalost carskog reza ni indukovanih porođaja, niti je porođaj duže trajao – mada su žene s većim stopalom uglavnom rađale malčice teže bebe. Kad je pak o visini reč, utvrdili su da je broj carskih rezova veći kod žena nižih od metar i šezdeset, zato što bebina glava teže prolazi kroz karlični otvor. No i pored toga, 80 posto žena iz ove grupe porađaju se vaginalnim putem.

 

Važan činilac je i položaj bebe pri ulasku u porođajni kanal, jer od toga dosta zavisi da li će se beba zaglaviti. Ako je beba licem okrenuta ka majčinom stomaku prilikom ulaska u porođajni kanal, teže će se progurati kroz njega jer mora više da se okreće i migolji.

 

PROČITAJ JOŠ: Može li intimni odnos zaista da "pokrene" porođaj?


Nažalost, teško je uticati na bilo šta od ovoga ili makar predvideti kako će sve to teći na individualnom nivou. Ipak, postoje određeni koraci koje možete preduzeti kako bi porođaj lakše protekao. U nekoliko studija uočeno je da žene koje normalno jedu dvadeset četiri sata pre porođaja, koje unose dovoljnu količinu tečnosti i lepo se odmore, imaju kraći porođaj od umornih i gladnih žena. I zato se postarajte da vam energija bude na zavidnom nivou, pijte dovoljno vode i (ako ikako možete) odremajte malo na samom početku porođaja da biste imali što više snage kad zagusti.

 

Tekst iz knjige „Bebologija“ u izdanju Lagune.



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
18
Kako da se budući tata poveže sa bebom u s...
I budući očevi su uzbuđeni zbog dolaska bebe na svet, ali imaju manje prilika da zaista osete kako malo biće raste. Dok ...
15
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
6





Engimengi: Moja porođajna priča
photo
Ctg je pokazao velike kontrakcije, doktor je rekao da me spremaju za 5 min u salu na carski rez! Ja sam samo stigla da j...
Lepe vesti iz najvećeg privatnog porodiliš...
U najsavremenijem privatnom porodilištu u našoj zemlji, koje je deo vodećeg privatnog zdravstvenog sistema MediGroup, ov...



Anketa

Položaj spavanja bebe
пеперутка16

Kako stavljate bebu da spava?

Na stomak. (0%)

Na ledja. (0%)

Na jedan bok. (0%)

Menjate na oba boka. (100%)


Ukupan broj glasova: 5

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here