|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Narodni front počinje sa neinvazivnim prenatalnim testiranjem

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.8.2022
Majke sa visoko rizičnom trudnoćom od oktobra više neće biti prisiljene da uzorke za ispitivanja genskih bolesti šalju u inostranstvo. Ginekološko-akušerska klinika Narodni front u Beogradu po završetku obuke zaposlenih počinje primenu najsavremenije genetske dijagnostike.

image
Analizom se utvrđuje da li u nekom od gena postoji neko odstupanje odnosno mutacija. Foto: Freepik.com
/11


Neinvazivno prenatalno testiranje važno je radi određivanja verovatnoće postojanja hromozomskih anomalija ploda.

"To je metoda koja iz jednog uzorka krvi analizira tzv klinički egzom - 4.800 gena se analizira i utvrđuje da li u nekom od njih postoji neko odstupanje odnosno mutacija", kaže direktor GAK Narodni front Željko Mirković.

Uz uput nadležnog ginekologa, nakon odlaska u genetičko savetovalište u klinici Narodni front, ukoliko postoje indikacije, trudnici se savetuje da uradi dalja ispitivanja kroz najnovije dijagnostičke metode.

"Metoda sekvenciranja nove generacije namenjena je pre svega trudnicama kod kojih je viđena neka anomalija ploda. Uvođenjem hromozomskog ereja i nove metode sekvencioniranja mislim da će to biti značajan pomak u prenatalnoj dijagnostici u našoj zemlji", kaže genetičarka Minja Toljić.

Prisustvo anomalija ili bolesti ploda, koje su lekari ranije mogli samo da konstatuju na samom porođaju, biće moguće utvrditi testiranjem i pre pojave simptoma.

"Sa pojavom ovih novih metoda i molekularne biologije i nabavkom ova dva nova aparata i osnivanjem laboratorije koja ima jako kvalitetan kadar, možemo da otkrijemo promene koje su manje od hromozoma", kaže Željko Miković.

Promene na genima mogu da budu uzrok autizma, mentalne retardacije i različitih psihofizičkih oboljenja. Najvažnija uloga najnovijih dijagnostičkih metoda je davanje informacija roditeljima na vreme, radi donošenja odluke o trudnoći ili budućim pokušajima sticanja potomstva.

Izvor: Superzena.b92.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
Šta je linea negra i da li zaista otkriva ...
Linea Nigra je jedna od nuspojava bilo koje trudnoće i još jedan znak promene vašeg tela tokom ovog perioda. Evo šta tre...
7
Maslinica: Moja porođajna priča
Vidi se glavica i iz sledeća 2 napona je sve bilo gotovo. Moja srečica se rodila, krećem da plačem, da se tresem i smeje...
6
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
5





Narodni front uvodi neinvazivno prenatalno...
Majke sa visoko rizičnom trudnoćom od oktobra više neće biti prisiljene da uzorke za ispitivanja genskih bolesti šalju u...
Popularnost neinvazivnog prenatalnog testi...
Genetski savetnici imaju sve veću ulogu u oblastima medicine koje se razvijaju kroz genomsku tehnologiju. U poslednjoj d...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here