|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Ne forsirajte dete, prohodaće samo

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.10.2010
Decu ne treba forsirati da što pre počnu da sede, stoje i hodaju. Pomozite im, ali tek kada se uverite da je beba spremna za savladavanje novih veština, savetuje pedijatar dr Olivera Todorović.

image
/11



Većina roditelja jedva čeka da njihova beba počne da sedi i stoji i sa naročitim nestrpljenjem iščekuju prve korake. Upoređuju dete s njegovim vršnjacima i počinju da brinu ako primete da su druga deca nešto malo naprednija. Ponekad, u prevelikoj želji da se njihov mališan što pre uspravi, znaju da ga forsiraju i da mu nameću neke pokrete za koje nije spreman. To, smatraju pedijatri, nije dobro jer može da naškodi detetu, i ukazuju da je sasvim normalno da mališan prohoda i pre prvog rođendana, ali i sa godinu i po dana.


Dr Olivera Todorović, pedijatar u Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ u Borči, kaže da vaše dete, ako ranije prohoda, neće biti ni u kakvoj prednosti u odnosu na vršnjake, niti će zbog toga biti stabilnije.


– Ukoliko se na drugom ultrazvučnom pregledu kukova, koji se radi u šestom mesecu, utvrdi da su bebini kukovi fiziološki zreli, beba bi sa osam ili devet meseci mogla da počne da se oslanja na noge. To znači da roditelji ne treba da forsiraju dete da stoji pre osmog meseca – pojašnjava dr Todorović.


PUZANJE JAČA MIŠIĆE


Prema njenim rečima, većina beba počinje da puzi sa sedam meseci, neke tek sa devet, ali ima i mališana koji jednostavno preskoče ovu fazu.

  • Puzanje je dobro jer jača mišiće, zglobove i kičmu – kaže dr Todorović i navodi da bebi treba obezbediti dovoljno prostora za ovu aktivnost i obući je u komotnu odeću kako bi nesmetano mogla da se kreće četvoronoške.
  • Ne puštajte dete da puzi po krevetu, već ga stavite na pod, jer će na velikoj i stabilnoj površini imati bolju koordinaciju pokreta. Tepih, naravno, mora da bude čist i dobro fiksiran da se ne bi pomerao. Valjalo bi da sklonite sve suvišne stvari kako bi beba imala što više prostora, ali i zato da bi bila bezbednija – kaže naša sagovornica.


SA OSAM MESECI NA NOGE


Doktorka ukazuje na to da u uzrastu od osam meseci većina beba počinje samoinicijativno da ustaje hvatajući se za predmete iz okoline, poput stolice.

  • Tek tada, kada beba počne sama da se uspravlja, vi joj pomozite. Isto pravilo važi i za sedenje. Bebe počinju samostalno da sede u uzrastu od osam, devet meseci, kada im kičmeni stub dovoljno ojača.
    A što se tiče hodanja, dr Todorović kaže da bebe prve sigurne korake počinju da prave između 12. i 15. meseca.
  • Ni tu nema strogih pravila jer neka deca prohodaju i pre prvog rođendana, a neka tek sa godinu i po. Važno je da ih ne forsirate i da prepoznate kada je dete spremno da prohoda. Ako vaš mališan napravi okret dok puzi, pridigne se na jednu nogu i uhvati za nogu od stola, stolicu ili fotelju, uzmite ga za ruku i pomozite mu da napravi nekoliko koraka – objašnjava dr Todorović.  


 

IZBACITE DUBAK IZ KUĆE


Ne tako davno dubak je bio neizostavni deo bebi-opreme, ali danas lekari, prvenstveno ortopedi i pedijatri, sve češće ukazuju na štetne strane ovog pomagala. Pod njihovim uticajem, u pojedinim razvijenim zemljama dubak je potpuno izbačen iz upotrebe.

Beba koja još nije spremna da se oslanja na noge u dupku praktično stoji, i to sa ispravljenim kolenima, oslanjajući se na prste, iako su joj stopala nedovoljno razvijena. To može da dovede do nastanka niza deformiteta kolena i stopala zbog čega pojedina deca imaju stopala okrenuta na unutra ili na spolja, X ili O noge. – Ti deformiteti ne nastaju tako često, ali roditelji ne treba da žive u ubeđenju da se njihovom detetu to neće desiti, već da izbegavaju korišćenje dupka jer rizik postoji – kaže dr Todorović.


Prva cipela


– Prve cipele detetu treba nabaviti kada ono počne da stoji, dakle oko osmog, devetog meseca. Najbolje su cipele s anatomskim uloškom koji omogućava pravilan razvoj i formiranje svoda stopala, i duboki modeli koji čvrsto drže članak. Takva cipela sprečiće nastanak deformiteta stopala i omogućiće detetu da nauči da pravilno hoda. U nestabilnoj plitkoj obući dete nema dobar oslonac, ima osećaj kao da se ljulja – kaže naša sagovornica.

 

 

Izvor: www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Rast zuba
Šta su mlečni zubi i kada se pojavljuju?
4
Kako izgleda mama iz bebine perspektive?
Kako beba vidi svoju mamu? Pogledajte video!
4
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
4
Testiranje auto-sedišta
Jedan od najvažnijih testova za dečja auto-sedišta u Evropi sprovodi najveća asocijacija proizvođača automobila u Evropi...
4





Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dete, ali dete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi put do...
Pripremi se za dolazak bebe u 22 jednostav...
Pitate se šta da radite narednih nekoliko meseci dok beba ne stigne kući?



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here