|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

"Vaša su deca, farbajte ih, lepite im trepavice... ja to neću da radim!": Kozmetičarka poručila roditeljima da ne zakazuje tretmane za devojčice od 11 godina

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.2.2022
Roditelji su tu glavni krivci, oni dopuštaju detetu da uradi svilene trepavice, duge nokte, skupu frizuru, obrve, pa i estetski zahvat. Žele da im se dete što ranije istakne izgledom.

image
Sve više se širi taj modus estetskog kriterijuma, koji je jako opasan i preti da postane statusni simbol, pa i kult za neki deo populacije. (Foto: Freepik)
/11


 

Jedna kozmetičarka je na društvenoj mreži Fejsbuk objavila post u kome je napisala poruku za sve roditelje koji je zovu da zakazuju termine za decu ni manje ni više od 11 godina!

- Nemojte me uopšte zvati da zakazujete termine deci od 11, 12 godina... Što se mene tiče možete raditi šta god želite, vaša su deca pa ih slobodno i ofarbajte, lepite im trepavice i šta god, ali ja ne želim da učestvujem u tome. Neke granice ipak postoje i novac nije ono najvažnije - napisala je ona i dodala:

- Hvala na razumevanju ako smo se uopšte i razumeli. U komentarima ispod posta mnogi pratioci su napisali da su šokirani činjenicom da roditelj zakazuje termine kod kozmetičara za dete od 11 godina.

- Žalosno je što pored takvih roditelja deca nemaju detinjstvo - piše u jednom od komentara.

U drugom je jedna žena napisala da se šokirala kada je na društvenim mrežama videla fotografije prijatelja čija devojčica je na maloj maturi izgledala kao da ima 25 godina.

- Kuda ide ovaj svet?! To dete ide u peti, šesti razred - stoji u komentaru.


Psiholog Snežana Repac kaže za "Kurir" da je ova pojava sve učestalija i rasprostranjenija, te i da je pravo pitanje šta se dešava sa roditeljima i da li to preti da postane trend ili ultimatum lepote koji je većinski prihvaćen.

- Roditelji su tu glavni krivci, oni dopuštaju detetu da uradi svilene trepavice, duge nokte, skupu frizuru, obrve, pa i estetski zahvat. Žele da im se dete što ranije istakne izgledom i da bude zapaženo u vodama pevačica i rijaliti zvezda. Sve više se širi taj modus estetskog kriterijuma, koji je jako opasan i preti da postane statusni simbol, pa i kult za neki deo populacije. Naduvane i napumpane devojčice sa ogromnim atributima nisu karakteristika naših žena - kaže Repčeva i dodaje:

- Koren je u prezaštićenosti dece, detetu nikakav zahtev i želja ne mogu da se odbiju i zabrane. Devojčice vrše pritisak na roditelje zato što su to videle na društvenim mrežama, a to je odslikano i u njihovoj generaciji i u razredu.

Izgled kao imperativ na društvenim mrežama

Prema njenim rečima, izgled je postao imperativ na društvenim mrežama te ako nemaš nešto veštačko na sebi, nisi "in", a ako si prirodan, onda si navodno aljkav i zapušten, piše "Kurir".

- Imala sam slučaj devojčice koja je sa 13 godina stavljala pirsing na jezik. Majka je rekla da ako ćerka hoće to da uradi, ona ne može da joj zabrani. Roditelj nema adekvatan stav prema tim stvarima i nema dovoljan autoritet. Problem je i što mnogi roditelji svoju ulogu zamenjuju ulogom vršnjaka da bi im se približili. Čim je dete počelo da sledi standarde koji su van porodice, to govori da otac i majka nisu više autoriteti. Porodični autoritet trebalo bi da bude granica i mera dokle može da se eksperimentiše sa novitetima - zaključuje ona. 

 

Izvor: Blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
10
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
9
Ovo SVA deca najviše žele
Ta preskupa igračka sa dugmićima koji svetle nije ni blizu vrha liste onoga što vaše dete najviše želi...
5
MAME KAŽU: Uz APPETITO MEDU, deca bolje jedu
Brojni su razlozi zbog kojih deca odbijaju da jedu. Neka postaju probirljiva posle nekih infekcija, naročito onih koje s...
5





Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...
Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here