|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Početak nove školske godine - 5 zlatnih pravila

Helena Primic, 31.8.2022
Za vas smo izabrali pet zlatnih pravila koja je dobro uvesti kao porodična pravila pred početak nove školske godine, kako bi porodični ritam tekao što bolje i sa manje problema.

image
Zapamtite: početak školske godine je stresan i za dete. Foto: Freepik.com
/11


Letnji raspust se završava, i nova školska godina je pred nama, te više neće biti jutarnjeg izležavanja i celodnevne igre. Slede domaći zadaci i učenje, jutarnje ustajanje (za neku decu čak i veoma rano), popodnevne aktivnosti i dobro uspostavljena porodična rutina.

Za vas smo izabrali pet zlatnih pravila koja je dobro uvesti kao porodična pravila pred početak nove školske godine, kako bi porodični ritam tekao što bolje i sa manje problema.


1. Kupite budilnik

Da li se i vi svako jutro raspravljate oko ustajanja? I nama odraslima često je teško ustati iz toplog kreveta ujutru, posebno kada imamo naporan dan na poslu. Stoga ne čudi što i deca imaju problema sa ustajanjem ujutru, kada bi još htela da spavaju.

Ipak, dobro je naviknuti dete da preuzme odgovornost za jutarnje ustajanje. Zato, umesto da svom detetu budete dežurni budilnik, koji ga na svakih pet minuta tera iz kreveta, trebalo bi da kupite budilnik. Podesite ga zajedno na odgovarajuće vreme, pri čemu će dete vežbati i gledanje na sat i organizovanje vremena.

Preporučljivo je da rutinu sa budilnikom započnete nedelju dana pre početka škole, kako bi se dete postepeno naviklo na školsko jutarnje vreme, a da istovremeno možete isprobati različite opcije pre nego što krenete u školu.


2. Na vidno mesto postavite detetov školski kalendar

Da biste detetu i sebi olakšali sve školske obaveze, okačite na vidno mesto dečiji školski kalendar. Trebalo bi da obuhvati sve provere znanja i procene, kao i druge važne školske izazove i događaje.

Na taj način ćete mnogo lakše pomoći detetu da se samo podseća na svoje dužnosti, i da preuzme odgovornost za školu.

Vi i vaše dete takođe možete sami da kreirate školski kalendar i da se pripremite za početak nove školske godine na zaista kreativan način. Takav domaći kalendar sigurno će biti jedinstven i potpuno prilagođen vašoj porodici.


PROČITAJ JOŠ: Da li si ti, mama, spremna za polazak u školu?


3. Podesite vreme na mobilnom telefonu i računaru

Još pre nego što počne septembarska gužva, koja nas roditelje često dovodi u razdražljivo stanje, kada detetu često prebrzo popuštamo samo da bismo imali mira, tačno odredite vreme u nedelji kada će dete moći da koristiti mobilni telefon, TV, računar ili tablet tokom školske godine.

Najbolji način da to uradite je da se prvo konsultujete sa svojim partnerom i zajedno pronađete neka moguća rešenja za koja verujete da su najbolja za dete. Tada u razgovor možete uključiti dete, koje će radije prihvatiti i slediti vaše pravilo ako može makar malo da učestvuje u njegovom stvaranju.

Na primer, vas nije briga da li je dete na telefonu dva sata u jednom danu ili četiri dana po pola sata, ali za dete to može da napravi veliku razliku. Zato, slušajte ga, ne zaboravljajući da su roditelji vođe porodice, koji potrebe deteta moraju staviti ispred želja deteta. Čak i ako se dete opire i protestuje.

Vi i Vaše dete takođe možete potpisati ugovor u vezi sa mobilnim telefonom!


4. Sazovite porodični sastanak i zajedno donesite odluku o kućnom redu

Izbegavajte svakodnevne sporove oko prljave odeće na podu dečije sobe, nameštanja kreveta i drugih kućnih poslova koje dete već može da radi samo. I pre početka školske godine, zajedno sa svim članovima porodice, sačinite kućni red i pravila za svakog člana pojedinačno.

Najlakši način da to uradite je da sazovete porodični sastanak, koji treba da bude opušten i zabavan – pored porodičnog kućnog reda, beležaka i olovaka za svakog člana obezbedite grickalice ili picu, kako bi koordinacija potreba i želje različitih članova porodice tekla sa što manje napetosti.

Na sastanku svaki član porodice treba da ima jednaku reč, ali, naravno, vi, roditelji, donosite konačnu odluku. Ali deca će vas mnogo verovatnije pratiti ako vam mogu reći u kojim zadacima više vole da učestvuju i koje obaveze lakše prihvataju. Ponekad je lakše učiniti nešto neprijatno samo zato što znate da možete naglas reći da vam je to neprijatno. Stoga, shvatite svoje dete ozbiljno i upoznajte svoje granice na prijateljski način pun poštovanja.


PROČITAJ JOŠ: Sine, nisam radila domaće umesto tebe evo zašto!


5. Ostavite mu dovoljno vremena za slobodnu igru i dosadu

Naravno, odlično je što dete pored škole ima i svoje vannastavne aktivnosti i hobije, kojima razvija one delove sebe koje ne može razvijati u školi i kod kuće. Međutim, savremeni roditelji često preteruju sa dobrovoljnim vannastavnim aktivnostima (naravno u dobroj nameri, jer je sve ovo veoma korisno za dete), tako da je dete cele nedelje odsutno od kuće, u okviru predviđenih aktivnosti.

Dete kome nedostaje slobodna igra, ali i vreme za dosadu, gubi vezu sa sopstvenom kreativnošću i unutrašnjošću i tako postaje sve nemirnije i nemotivisanije. Sve manje zna šta oseća, šta ga zanima i ko je ono zapravo. Da bismo mogli da slušamo svoje unutrašnje ja, potrebni su nam mir, tišina i takođe veoma korisna dosada.

Zato proverite da li dete ima dovoljno vremena za slobodnu igru tokom nedelje, kada može da odvoji vreme za sebe, pored obaveza oko škole, vannastavnih aktivnosti i kućnih obaveza.


Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zvončići no.1
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...
6
Od Đenke ostadoše dugmići, od žena samo oči
Nemati D veličinu grudi na svom telu u današnje vreme, pravi je skandal. Napumpane usne takođe. Imati normalna usta smat...
5
NE ODLAŽITE OČINSTVO
Poznato je da odlaganje očinstva može da nosi rizike po decu, ali do sada se nije pominjala starost očeva.
5
De je Majšal? Ili šta propuštamo kad nismo...
Nisam ni sanjala koji fond reči ima u svojoj maloj glavici. Nisam, jer do sada nisam s njim uspela razgovarati i o onim ...
5





Bez sistemskog rešenja za onlajn nastavu
Prosvetni radnici, đaci i njihovi roditelji su prepušteni sami sebi da se snalaze kako znaju i umeju, zajednička je ocen...
Nasilje
video
Nasilje je svaki oblik neželjenog i agresivnog ponašanja u školama koje se ne prestaje tamo, nego se nastavlja da prati ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here