|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li si ti, mama, spremna za polazak u školu?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 29.8.2022
Kako se bliži polazak mog đaka prvaka u školu, uviđam da je napravljen ogroman propust. On je prošao sve testove, sve je to u redu, dete je spremno, a ja? Ko je mene pitao – da li ste vi, mama, spremni da vaše dete krene u školu? Vaše drago, malo dete koje kao da ste juče doneli iz porodilišta? Pa, niko. Niko!

image
Ipak je bolje što ne testiraju i mame. Predomislila sam se. Foto: Freepik.com
/11


Nije tu, zapravo, toliko reč o adekvatnosti, koliko o tome da je testiranje jednostavno nepotpuno. Evo, kako se bliži polazak mog đaka prvaka u školu, uviđam da je napravljen ogroman propust. On je prošao sve testove, sve je to u redu, dete je spremno, a ja? Ko je mene pitao – da li ste vi, mama, spremni da vaše dete krene u školu? Vaše drago, malo dete koje kao da ste juče doneli iz porodilišta? Pa, niko. Niko!


Taj propust sam uočila još kad je bilo testiranje, kad su nas odvojili i njega uveli kod psihologa i pedagoga. Propust u smislu da me ne uključuju, iako naslućujem da je zapravo tu reč o – meni… Tada mi se još javio taj neobičan osećaj – njega pitaju pitanja, a zapravo sam na testu – ja.

 

PROČITAJ JOŠ: Moja beba školarac?!

 

Dakle, da vidimo. Da li te je mama naučila šta je levo, a šta desno? Nije, znači… Pa, kako da ga naučim, kad ni ja ne znam!? Da mi nije belega na levoj ruci, ovaj svet bi bio vrlo komplikovano mesto u terminima šta je levo, a šta desno. Da vidimo, godišnja doba… Dobro, to te je naučila. Slova, brojeve… Divno. To znamo. Šta daje krava, a šta ovca? Moje dete je reklo da obe daju mleko, što je potpuno tačno. Ali, pedagogica je očekivala drugačiji odgovor. Minus za mamu.


Sedim tako ispred i čekam presudu. Kakva je mama bila za ovih šest godina? Bila je, sveukupno, dobra. Dete je spremno za školu! Dete je spremno? A ja!? I kako se bliži ovaj prvi septembar, sve više razmišljam o tome. Kako se osećam? Pa, srećna sam, nije da nisam. To je ogroman događaj, ogromno dostignuće – moje dete, drago, milo, kreće u školu. Ponosna sam, samo kad pomislim kako ga vodim za ruku, dok mu ranac i oprema za fizičko kloparaju sa leđa. Čoveče, prava velika mama! Vodim dete u školu. Neverovatno. Stigla mama i do škole. Tužna sam… Sad neće više biti – došao je iz vrtića i svet je naš! Ne… Sad će biti tu i domaći, i učenje, i bolje ocene, i lošije ocene, prvi neuspesi i osećaj da nije fer. Brinem se. Kako ćemo se snaći, i on i ja? Da li će pohvatati konce? Da li ću ja pohvatati konce? Da li je još nekom kao meni, takav haos sa pomešanim osećanjima?

 

PROČITAJ JOŠ: Kako ne dozvoliti školi da slomi dete

 

Juče smo bili u kupovini, i za kasom pored naše vidim mamu koja me i inspirisala da napišem ovu priču. Nekako sam osetila da nisam jedina. Situacija verovatno nema veze sa mojim viđenjem, ali moram da ispričam šta je bilo. Pakuje mama u prvu kesu sveske, blok za likovno i drvene bojice. U drugu vodene boje, četkice i plastelin. U treću dve flaše crnog vina. I ja pomislim – tako znači. Još neko ne zna šta bi sa svojom anksioznošću. Mislim – ne znam, možda žena slavi neku slavu, ali… Nije mi tako delovalo.


I šta sad ja da radim? Dok mi je dete u blagoj euforiji – organizuje svoj radni sto, svima gura pod nos novi školski pribor, odbrojava dane do prvog septembra, ja uviđam – i bolje što me nisu testirali. Da je bilo do mene, ostavili bi ga u predškolskom bar još jednu godinu, a gre’ota kad se toliko raduje da krene. Vidim da je spreman, spremniji ne može biti. A ja? Nemam kud. Pošto vidim da se sa celom situacijom nosi bolje nego ja, imam plan da ga uhvatim za ruku i samo pratim – kako on, tako ću i ja. A kako on? Pa – uzbuđeno, sa entuzijazmom, vidim da se raduje novim izazovima. Nema neku dilemu da li će se snaći. E, tako ću od sad i ja. Ipak, on je to testiranje prošao. Bog zna da ja ne bih. Meni bi u roku od odmah rekli – ova mama nije spremna da joj dete krene u prvi razred! Tako da, i bolje. Ipak je bolje što ne testiraju i mame. Predomislila sam se.


Pa, nek nam je sa srećom, svima!

 

Milica Nikolić

Izvor: srempressportal.rs / doktorkasasela.wordpress.com

 

PROČITAJ JOŠ: 10 najvećih briga roditelja prvaka

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
7
MAME KAŽU: Pomoć kod tvrde i neredovne sto...
ISILAX sirup je mnogim roditeljima pomogao u situacijama opstipacije i tvrdih i neredovnih stolica kod njihovih mališana...
5
Uskršnje dekoracije - jaje korpica od konca
Napravite divne jaje korpice za uskršnju dekoraciju ili poklončiće za decu!
4
Naučite dete da kontroliše osećanja
I deca mogu da budu pod stresom. Ne samo da mogu osećati teskobu zbog onoga što se dešava u njihovom svetu - zbog škole,...
3





Svojoj deci sam rekao da ne moraju da imaj...
Da obrazovni sistem u Srbiji vapi za velikim promenama, jasno je skoro svima. Jedan od pobornika radikalnih zaokreta u n...
KAKO JE DRŽAVA POSLALA PROFESORE U ĆOŠAK
Bahati đaci maltretiraju i vršnjake i nastavnike, a SISTEM IH ŠTITI



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here