|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Ukoliko se ne otklone poteškoća u govoru pre polaska u školu dete može imati niz problema u savladavanju školskog gradiva.

image
/11


Blagovremenim pripremama za polazak u školu ćete osigurati osećaj samouverenosti kod deteta i olakšatimi mu proces promene koji ga očekuje. Tokom pripreme za jedan od najvažnijih događaja u životu neophodno je razviti kod deteta ljubav prema učenju i knjizi. Pripreme za školu možete otpočeti u godini pre upisa u osnovnu školu. Ovo će podrazumevati rad sa detetom na različitim segmentima uključujući razgovor o školi kako sa vama, tako i sa ljudima iz vaše okoline, obuka deteta da se samo oblači, pere ruke, ide u toalet i dr. Za vreme letnjih meseci, neposredno pred polazak u školu, možete posetiti školu zajedno sa detetom i upoznali okruženje. Na ovaj način dete će 1. septembra izbeći strah od nepoznatog okruženje. Takođe, tokom letnjeg perioda možete obučiti dete da čita i piše.


Međutim, neke pripreme za školu nećete moći sami da sprovedete jer će vam biti potrebna stručna pomoć. Ovo se odnosi pre svega na decu koja pokazuju poteškoće pri izgovoru pojedinih glasova, razumevanje naloga i sadržaja, siromašan rečnik, kao i manjak samopouzdanja prilikom uspostavljanja i održavanja komunikacije.


Veštine komunikacije predstavljaju srž kognitivnog razvoja i učenja. Čitanje, pisanje, gest, slušanje i govor predstavljaju forme jezika – kod koji mi koristimo kako bismo izrazili svoje mišljenje. Učenje je tamo gde je i proces komunikacije. Mogućnost uzimanja učešća u komunikaciji sa vršnjacima i nastavnicima je najvažnije kako bi dete bilo uspešno u školi. Govor i pisanje su tesno povezani, prožimaju se i dopunjuju. Zato pravilan izgovor glasova predstavlja preduslov za uspešno opismenjavanje deteta, tj. usvajanje čitanja i pisanja.


Ukoliko se ne otklone ili ublaže neke od poteškoća u govoru i jeziku pre polaska u školu dete se može susresti sa niz problema u savladavanju školskog gradiva. Ovo podrazumeva teškoće u usvajanju čitanja i pisanja, razumevanja pročitanog, loše postignuće na testovima, iako je dete uložilo napor u učenju i prosečne ili nadprosečne inteligencije, poteškoće u izražavanju misli i osećanja i sl.


Zato je veoma važno da se javite logopedu na vreme ukoliko primetite da vaše dete pokazuje poteškoće u komunikaciji u bilo kom segmentu. Ranom i blagovremenom intervencijom mogu se sprečiti ili ublažiti stresne situacije tokom školovanja. Takođe, logoped može pomoći detetu da razvije samopouzdanje u komunikaciji, a samim tim i pozitivan stav prema učenju, knjizi i usvajanju akademskih veština kao što su čitanje, pisanje i računanje. Na ovaj način dete će sa lakoćom prihvatiti školske obaveze koje ga očekuju.   

 

Dragana Filipović, diplomirani defektolog - logoped ,   Edukativni centar LexisPro

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

HOROSKOP: Kako se slaže tvoj, sa znakom tv...
Može li kompatibilnost znakova zodijaka odrediti odnos majke i deteta? Kažu da su ovo kombinacije koje se najbolje slažu...
37
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
9
Gliste
Dečje gliste su bezopasni crevni paraziti koji se najčešće javljaju kod dece. Iako su bezopasni, umeju da izazivaju nepr...
6
Meningitis
Meningitis je zapaljenje moždane opne odnosno tkiva koje obavija mozak. Mozak je obavijen sa tri zaštitna sloja koji se ...
6





Mapa dečjeg razvoja po uzrastu
Za izreku „malo dete mala briga, veliko dete velika briga“ znaju svi roditelji, ali im, kažu, to ne pomaže. Svima se čin...
Nije obrazovan ko ima škole, nego ko ima o...
Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi i ostali mudri ljudi ostavljal...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here