|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Pravo na zdravu i bezbednu životnu sredinu oslobođenu od nasilja i povreda je jedno od fundamentalnih prava deteta (Konvencija o pravima dece).

image
/11


Povreda predstavlja fizičko oštećenje koje nastaje kao posledica iznenadnog izlaganja ljudskog tela mehaničkoj, termičkoj, električnoj ili hemijskoj energiji kao i jonizujućem zračenju u onoj količini ili meri koja prelazi prag fiziološke tolerancije . U nekim slučajevima uzrok povreda može biti nedostatak osnovnih vitalnih elemenata kao što su kiseonik ili toplota.

Većina nenamernih povreda nastaje kao rezultat saobraćajnih nezgoda, padova, izlaganja visokoj temperaturi, utapanja i trovanja.

Glavni faktori rizika za povrede i nasilje nad decom su socioekonomski faktori (siromaštvo, loši uslovi stanovanja kao i životni uslovi, nezaposlenost, alkoholizam, niži nivo obrazovanja).

Prenaseljenost, nebezbedno okruženje (stepenice i balkoni bez ograda, prozori bez zaštitnika i brava), nepostojanje bezbednih prostora za igru povećavaju rizik za povredu. U porodicama sa manjim prihodima manja je verovatnoća da se obezbede zaštitni sistemi i uređaji kao što su dečija auto sedišta, alarmi za dim, kacige za bicikle. Nadzor nad decom je otežan u porodicama sa jednim roditeljem.


Studije iz Irske, Španije, Švedske, Norveške kao i Velike Britanije su pokazale da deca iz porodica sa lošim materijalnim stanjem, se pet puta češće povređuju nego njihovi vršnjaci iz materijalno dobro obezbeđenih porodica. Međutim, uočeno je da deca iz siromašnijih porodica koja žive u predgrađu najvećih zapadnih metropola, kao što su London ili Pariz, imaju isti rizik od povrede kao deca koja žive u zemljama koje su u razvoju.

95% povreda kod dece se javlja u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Povrede u detinjstvu su problem i u visoko razvijenim zemljama- čine 40% svih uzroka smrti kod dece.

Mnoge razvijene zemlje su bile u mogućnosti da smanje smrtnost od povreda dece do 50% tokom protekle tri decenije, sprovođenjem višesektornog i multidisciplinarnog pristupa prevenciji povreda kod dece.



Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije


  •  Svake godine se dogodi oko 950 000 smrtnih slučajeva kod dece i mlađih od 18 godina, kao rezultat povređivanja i nasilja.
  •  Svake godine, oko 830 000 smrti dece mlađe od 18 godina uzrokovano povredama. Približno isti broj dece umire od malih boginja, difterije, dečije paralize, velikog kašlja i tetanusa zajedno.
  •  Takođe, na desetine miliona dece godišnje zadobije povrede koje nisu smrtonosne, ali su dovoljno ozbiljne da zahtevaju bolničko lečenje, a ponekad mogu dovesti do invaliditeta.
  •  Saobraćajne povrede i utapanja čine skoro polovinu svih nenamernih povreda deteta.
  •  Povreda je značajan uzrok smrti kod dece starije od godinu dana i prerasta u vodeći uzrok smrti kod dece uzrasta od 10 do 19 godina, u strukturi svih uzroka smrti.


 


Prema podacima Zavoda za statistiku i informatiku, Grad Beograd

  •  Povrede i trovanja su vodeći uzrok smrtnosti u Beogradu u periodu 2005-2014 kod dece uzrasta 1-4 godine. Na drugom mestu su maligna oboljenja.



Saveti za roditelje i staratelje:


  •  Promenite uverenje da su povrede rezultat slučajnosti.
  •  Stvorite sigurnije okruženje za svoju decu. Sprečavanje povreda kod male dece znači u prvom redu delovanje na okruženje, a ne na dete.
  •  Dete treba učiti o prevenciji povreda postupno, u skladu sa njegovim razvojem.
  •  Deca nisu mali odrasli ljudi. Postoje razni faktori, poput uzrasta, razvojne faze ili stepena samostalnosti, zbog kojih su deca posebno podložna povredama u okruženju koje je prvenstveno prilagođeno potrebama odraslih.
  •  Edukujte se. Obezbedite znanja i veštine koje će vam pomoći da sprečite nastanak povreda i da na odgovarajući način reagujete ukoliko dođe do povređivanja.




Pripremila:



Dr Nevenka Kovačević, specijalista socijalne medicine


Gradski zavod za javno zdravlje Beograd

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
9
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...
8
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...
6
Ka boljem mentalnom zdravlju adolescenata ...
UNICEF: Svaki peti adolescent prijavljuje nervozu, u planu jačanje psihosocijalne podrške deci i adolescentima
5





Roditelji misle raste zubić, ali je herpan...
Zbog nespecifičnih simptoma ovo oboljenje često kod dece lako može da se pomeša sa drugim bolestima. Prvo se javlja mala...
Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image
Click Here