|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pričanje, čitanje i pevanje podstiču razvoj deteta

Blic žena, 18.9.2013
Sa bebom već od prvih dana roditelji treba da pričaju, pevaju joj, igraju se sa njom, jer na taj način podstiču njen psihofizički razvoj.

image
/11


Razvoj deteta najbrže se odvija u prve tri godine, utvrdili su neuropsiholozi. U tom periodu detetu su podjednako potrebni pažnja i stimulacija.

- Roditelj treba da osluškuje dete i njegove potrebe. Potrebno je da mu pričamo sve šta radimo kada je budno, posebno posle trećeg meseca - kaže Aleksandra Mađar Jovanović , psiholog i porodični edukator.

 

Oko trećeg meseca detetu treba ponuditi zanimljive stvari koje može da posmatra kako bi moglo da pokreće glavu i prati pogledom stvari.

- Takođe je korisno po razvoj deteta da mu se što više čita i peva jer tako brže nauče da čitaju od mališana kojima se u ranoj dobi nije čitalo - navodi naša sagovornica.

 

Kako dete raste, širi se i njegova interesovanja i spoznaja.

- Sa devet meseci detetu treba imenovati stvari koje gleda, čitati kratke rečenice, igrati kratke igre. Sa godinu dana dete već može da samo okreće veliku slikovnicu sa čvrstim koricama. Voli uspavanke, tapšalice i cupkalice - kaže Mađar Jovanović.
Čitanje i pričanje su neophodni stimulusi koji pomažu detetu u razvoju, pa roditelji, posebno posle prvog detetovog rođendana, čitaju detetu uz mimiku kojom će mu približiti doživljaj nekog teksta.
- Prilikom čitanja, roditelj treba da se uživi, širi ruke, oči, glasno ili tiho izgovara rečenice. Sve to zaokuplje pažnju mališana - savetuje porodični edukator.

 

U pravilnom razvoju pomažu i drvene kocke, predmeti koji mogu da se vuku, kotrljaju...
- Prve olovke i drvene bojice detetu treba dati oko 18 meseca. U tom uzrastu može da savlada i prve kraće pesmice, a treba ga upoznavati i sa bajkama i jednostavnim pričama - kaže sagovornica.


Loš uticaj
Stručnjaci kažu da televizija i računari mogu nepovoljno delovati na razvoj deteta. „TV uništava kreativnost, talenat i darovitost kod dece. Osakaćuje dugotrajnu pažnju, a neguje kratku. Dete prirodno svojim tokom razvoja ima razvijeniju kratku pažnju, pa ako ga još držite ispred TV-a, rizikujete da teže progovori i negujete kratku pažnju i ADHD sindrom, odnosno hiperaktivnost“, upozorava Aleksandra Mađar Jovanović.



Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Neka tvoje dete bude glavni junak priče!
Da li možete da zamislite kakva je magija kad ubacite svoje dete u priču?
14
Morbile - male boginje
Tipične znake boginja ćete uočiti tek u završnoj fazi bolesti. Posle inkubacije virusa prvi se javljaju povišena tempera...
4
Zašto ne biste napravili svoju vaskršnju k...
Razmišljate o organizovanju uskršnjeg lova na jaja? Zašto ne bi deca prvo napravila sopstvene korpe.
4
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
4





Važno je da mali dečaci imaju mnogo dobrih...
Danas mnogi dečaci žive u stanu sami sa majkom, bez tate, ujaka, strica.
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here