|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

PROJEKAT ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.4.2017
ROJEKAT ZA RANO OTKRIVANJE RAKA KOŽE - „PREGLED ZA SVE“ -

image
/11


Razlozi pokretanja projekta za rano otkrivanje raka kože  „Pregled za sve“ (april 2015.godine):

  • Incidenca melanoma i nemelanomskih karcinoma kože beleži porast u svim zemljama širom sveta. Broj obolelih od melanoma u Srbiji se povećava iz godine u godinu za oko 6%.
  • Samo jedna petina melanoma, najopasnijeg raka kože, u našoj zemlji otkrije se na vreme, za razliku od razvijenih evropskih zemalja gde se preko 80% dijagnostikuje u ranom stadijumu kada  je mogućnost  izlečenja 90%.
  • Razlozi kasne dijagnostike bili su:
    • Mnogim građanima dermoskopski pregledi kože nisu bili dostupni u insititucijama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u najbližem okruženju, zbog nedovoljne ili nepotpune opremljenosti zdravstvenih ustanova aparatima za ranu i precizniju dijagnostiku raka kože
    • Nedovoljno razvijena svest o potencijalno štetnom dejstvu UV zraka na kožu, bilo da potiču iz prirodnog (sunčevo zračenje) ili veštačkog izvora (solarijum).
    • Nedovoljno razvijena svest o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, faktorima rizika za nastanak raka kože, važnosti redovnih samopregleda, kao i dermoskopskih pregleda.

 

 

Dosadašnje aktivnosti u okviru projekta „Pregled za sve“:

  • Sukcesivno i sistematsko opremanje zdravstvenih ustanova dermoskopima

  • Besplatna edukacija za dermatologe u državnoj i privatnoj praksi širom Srbije
  • Besplatni dermoskopski pregledi za više od 1300 građana
  • Sveobuhvatna kampanja informisanja  građana o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, redovnih samopregleda kože i dermoskopskih pregleda
  • Edukacije roditelja i dece o odgovornom ponašanju na suncu

 

Rezultati projekta „Pregled za sve“:

  • Državnim zdravstvenim ustanovama u preko 40 gradova u Srbiji donirano je šest digitalnih i 88 ručnih dermoskopa, aparata neophodnih za rano otkrivanje raka kože
  • Više od 80% svih dermatologa u Srbiji, kako u državnoj tako i u privatnoj praksi, prošlo je besplatne edukacije iz oblasti dermoskopije osnovnog i naprednog nivoa. Posebno je značajno da su edukacije pohađali dermatolozi iz institucija kojima su donirani dermoskopi.
  • Dermoskopski pregledi sada su dostupni građanima u njihovom najbližem okruženju, a u  u mnogim manjim gradovima dermatolozi su po prvi put u mogućnosti da pruže vrhunsku zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti.
  • Podignut je nivo dijagnostičkih potencijala kliničkih centara u Srbiji, zahvaljujući donaciji velikih, digitalnih dermoskopa koji omogućavaju kompjutersko čuvanje dobijene slike radi upoređivanja, praćenja ili razmene stručnog mišljenja.
  • Unapređen je nivo zdravstvene usluge u oblasti rane dijagnostike raka kože te se sada, potvrđuju iskustva iz dermatovenerološke prakse,  u mnogo većoj meri nego ranije, melanomske promene otkrivaju u ranoj fazi, kada je melanom moguće  izlečiti jednostavnom hiruškom intervencijom.

  • Unapređena je svest građana o značaju odgovornog ponašanja na suncu u cilju zaštite od potencijalno negativnih uticaja UV zraka na ljudsku kožu, redovnih samopregleda kože, kao i dermoskopskih pregleda, kada se primete faktori rizika. Prema podacima iz deramtovenerološke prakse, tokom protekle godine utrostručio se broj pacijenata koji se javljaju dermatolozima radi pregleda kože, a sve je veći broj, posebno među roditeljima,  onih pacijenata koji se javljaju radi konsultacija o zaštiti od negativnih uticaja sunčevog zračenja na kožu.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
23
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
6
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
3
OVAS - MNOGO VIŠE OD CELOG ZRNA
Konzumiranje žitarica od celog zrna smanjuje rizik za razvoj hroničnih, srčanih, kao i šećerne bolesti
3





Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here