|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pronađen lek za prehladu?

Blic online (www.blic.rs), 7.11.2010
Možda je konačno pronađen lek za običnu prehladu, kao rezultat izuzetnog otkrića u laboratoriji u Kembridžu. Naučnici su po prvi put uspeli da pokažu da imunološki sistem može da uništi virus obične prehlade, koji, zapravo, napada unutrašnjost ćelije

image
/11


 

Ovo otkriće otvara vrata razvoju nove klase antivirusnih lekova, koji deluju tako što će pojačati prirodnu odbranu ćelije. Naučnici veruju da će prva klinička testiranja novih lekova zasnovanih na ovom otkriću moći da počnu za dve do pet godina.


Tim stručnjaka iz čuvene Laboratorije molekularne biologije u Kembridžu pokazao je da ograničenja u ljudskom imunom sistemu ne postoje, jer antivirusna antitela, zapravo, mogu da prodru u ćeliju zajedno sa napadajućim virusom, gde mogu brzo da ga unište.


"U svim udžbenicima pročitaćete, kad jednom virus uđe u ćeliju, da je tada igra gotova jer je ćelija zaražena. U tom trenutku ne postoji ništa što imuni sistem može da uradi, nego da ubije tu ćeliju", objašnjava profesor Lio Džejms, koji je predvodio istraživački tim.

Međutim, najnovija istraživanja pokazala su da se antitela imunog sistema, koji prepoznaje i napada viruse, zapravo ubacuju u ćeliju zajedno sa virusom napadačem. Kada se nađu u ćeliji, prirodni protein u ćeliji nazvan TRIM21 prepoznaje antitela i pokreće moćnu mašineriju za borbu protiv virusa koja ih može uništiti u roku od dva sata.


Ranije se mislilo da antitela ljudskog imunog sistema rade isključivo van ćelija, u krvi i ostalim telesnim tečnostima. Sada su naučnici shvatili da postoji još jedan krug odbrane unutar ćelija, gde bi moglo biti moguće da se pojača prirodna anti-virusna odbrana organizma.


"Draž svega je u tome da prilikom bilo koje infekcije, svaki put kada virus uđe u ćeliju, to je, takođe, i prilika za antitela u ćelijama da izbace virus napolje", kaže dr Džejms.

 

06. novembar 2010.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
6
14. novembar-Svetski dan borbe protiv dija...
Svetski dan borbe protiv dijabetesa svake godine, 14. novembra, obeležava se istovremeno u celom svetu u nameri da se po...
4
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3
Muž i žena tvrde da jedu samo 3 puta nedeljno
Srećni par je na ovom načinu ishrane još od 2008. godine.
3





Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
Obeležava se nacionalni dan borbe protiv r...
Danas se obeležava nacionalni dan borbe protiv raka dojke koji predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligni...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here