|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pustite decu slobodno da ...

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.1.2018
Naravno da odgajanje i vaspitanje dece podrazumeva i postavljanje određenih granica, ali deca su deca, i treba im dopustiti i izvestan stepen slobode. Zato im dozvolite da potpuno slobodno iznose svoja osećanja! Dozvolite im da slobodno rade sledeće!

image
/11


Postavljaju pitanja

Dok deca odrastaju, uče nove stvari o svetu i zato je potpuno normalno da dolazi do brojnih stvari koje im nisu jasne i zato je potrebno da postavljaju pitanja. Možda je roditeljima teško da odgovore na sva pitanja kada uveče dođu s posla umorni, ali kvalitetno vreme provedeno sa najmlađima im pomaže da se razvijaju u pravom smeru i stvara jaku vezu koja će opstati i kada odrastu.


Plaču

Deca sve doživljavaju mnogo intenzivnije od odraslih ljudi. Nemojte im braniti da plaču, niti činiti bilo šta što bi moglo da ih posrami zbog toga. Bolje je da im pomognete da shvate zašto plaču i kako da sa tim problemom izađu na kraj.


Kažu "ne"

Deca nisu naši podanici, već članovi porodice sa svojim pravima. Umesto da im zabranjujete da nešto odbiju, pokušajte da napravite dogovor ili pronađete način da objasnite zašto ponekada mora da urade nešto što neće.


Budu glasni

Nemojte deci pokvariti detinjstvo. Dozvolite im da pevaju i budu. U pitanju je ipak jedini deo života kada to mogu da rade potpuno slobodno.


Budu uplašeni

Mala deca mogu da se plaše doktora ili čudnog rođaka, i to je potpuno u redu. Nemojte ih napadati zbog toga, ali im objasnite da nemaju razloga za strah.


Imaju tajne

Kako deca odrastaju - trebaće im sve više i više privatnosti. Trebalo bi da znate šta se dešava u njihovim životima, ali pazite da ne preterate. Poverenje dece nema cenu i zato nemojte rizikovati da ga izgubite čitanjem njegovog dnevnika ili prisiljavanjem da oda neku tajnu.


Budu besni ili ljubomorni

Deca su osobe i imaju pravo na negativna osećanja. Setite se da njihova snaga volje nije još jaka i da imaju problema da se kontrolišu.


Prave greške

Niko ne voli da pravi greške, a još gore je kada vas zbog toga prekoreva odrasla osoba. Nemojte se začuditi ako dete posle toga ne bude želelo da radi bilo šta.

 

 

Poštujmo dečja osećanja, i poštujmo njihovu slobodu u izražavanju istih, na taj način poštujemo i njih kao ravnopravne!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
9
Zakleo se bumbar
Autor: M. Šouc, Peva: Branko Milićević – Branko Kockica
6
Kada se farbaju jaja za Vaskrs?
Jaja se u Srbiji farbaju još od 16. veka. Kroz nekoliko vekova usavršavale su postojeće tehnike, izmišljale nove, ali je...
5
Pomoć logopeda u pripremi za školu
Ukoliko se ne otklone poteškoća u govoru pre polaska u školu dete može imati niz problema u savladavanju školskog gradiv...
4





Nema jače sile na svetu od majke koja bran...
Njega nećeš tući, ni u pojam ni u naletu besa i nemoći. Moraćeš prvo preko mene, a ne dao ti Bog da se nađeš na putu maj...
DRŽITE SVOJU DECU ŠTO DUŽE ZA RUKE
Ruke vezuju srca. Šetajte zagrljeni, s rukom u ruci, neka pamte detinjstvo po bliskosti, ljubavi i pažnji, naučite ih is...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here