|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Rak dojke- analiza krvi ukazuje na recidiv

Blic žena, 10.10.2013
Najnovija jednostavna analiza krvi otkriva genetske promene u DNK koje bi mogle biti signal za vraćanje raka dojke posle lečenja, kad je reč o njegovom najuobičajenijem obliku.

image
/11


Time što rano upozorava na eventualni recidiv bolesti, nova tehnika bi mogla poštedeti neke pacijentkinje nepotrebnog lečenja.


Istraživač Sambasivarao Damaradžu kaže:

- Ako možemo tačno da predvidimo kod kojih žena postoji visok rizik od povratka bolesti, to nam daje na vremenu kako bismo primenili agresivniju terapiju u nadi da ćemo sprečiti da se tumor vrati.
Tretman bi mogao biti podešen po meri pacijenta na osnovu njegovog genetskog koda, to jest saznanja koliko je pacijentkinja podložna ponovnom javljanju bolesti.
Oprema za ovakvu analizu krvi, koja je razvijena u Kanadi, fokusira se na takozvani luminalni A tumor dojke - najuobičajeniji tip koji se javlja i za koji se smatra da ima najbolje prognoze za izlečenje. On se javlja u oko 60 procenata na 50.000 slučajeva oboljenja svake godine, a ipak se kod njega beleži značajan broj povratka bolesti ili smrti.
Istraživači na Univerzitetu Alberta testirali su uzorke krvi uzete od žena koje su već godinama imale ustanovljen tumor.
Upoređujući DNK uzorke potom uzete od žena kojima se bolest vratila sa DNK uzorcima žena koje su bile izlečene, pokazale su se genetske promene povezane sa vraćanjem bolesti.
Drugi testovi koji mogu da predvide eventualno vraćanje bolesti koriste gene samog tumora. Međutim, kanadski istraživači veruju da će njihova tehnika biti mnogo preciznija budući da koristi DNK sa kojom je pacijentkinja rođena, kako bi se ustanovilo da li ima predispoziciju da se se bolest vrati. Postoji nada da će u budućnosti ova analiza krvi moći da se koristi zajedno sa tradicionalnim mikroskopskim tehnikama kako bi se poboljšao način lečenja ovih pacijanata.

 


Izvor: zena.blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
10
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
6
Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mrš...
Primetili ste da se gojite u području stomaka? Četrdesete su doba u kom većina ljudi počinje da se muči s viškom kilogra...
3
Obradujte ukućane domaćinskim ručkom „na k...
Svi se tokom nedelje umorimo od brzih ili suvih obroka na poslu. Zato vam predlažemo tri recepta za čorbaste gastronomsk...
3





Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
NOVI NAČIN TESTIRANJA NEDOSTATKA GVOŽĐA U ...
Novi vid testiranja brzo i jednostavno utvrđivaće nedostatak gvožđa i bez korišćenja laboratorijskih aparata



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here