|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Zbog nevakcinacije dece rizik od epidemija raste iz dana u dan

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.8.2017
Veoma opasne i izuzetno zarazne bolesti prete da nam pokose nevakcinisanu decu zbog frapantno niskog obuhvata imunizacije. Sasvim neočekivano, stanje je najgore u Beogradu, a kao najzaostalija u Srbiji "istakla" se opština Stari grad!

image
/11


Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da je drastično opao broj dece zaštićene MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja. Tokom prošle godine u Srbiji je vakcinisano 81 odsto mališana, u centralnom delu 78,2 a u Vojvodini 89 odsto.

Za kolektivni imunitet, odnosno da nam deca ne bi umirala od zaraznih bolesti od kojih štiti MMR, potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva. Čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim. Frapantno je da je najmanje vakcinisanih u Beogradu, samo 65,2 odsto, a najniži obuhvat na nivou opštine zabeležen je u Starom gradu, samo 35,3 odsto!

MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života. Kada je u pitanju revakcinacija, ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji, odnosno 91,1 u centralnom delu i 90,9 odsto u Vojvodini. Najniži obuhvat u 2016. bio je u Nišu, samo 50,4 odsto.

Dr Biljana Aleksić, načelnica pedijatrije DZ “Stari grad”, kaže da je strah roditelja veliki i da uglavnom čekaju da dete prohoda i progovori pa ga tek onda vakcinišu.

- Roditelji su zaplašeni pričama o autizmu, pa čekaju da vide da dete hoda i priča, pa ih vakcinišu kasnije. Procenat revakcinisane dece je odličan, oko 97 odsto. Najviše dece se vakciniše MMR-om tokom jeseni, a mi se trudimo da nijedno dete ne uđe u vrtić a da nije vakcinisano - objašnjava dr Aleksić.

Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava zašto je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija.

- Sada imamo značajno manju vakcinisanost nego ranije. Kada je u pitanju MMR vakcina, ona je najviše pala u najvećim gradovima, a Beograd je sa 65 odsto obuhvata jedne generacije pao na svoj minimum. Otkada se primenjuje vakcina, nikada nije bilo ovako. Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje, koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas! Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu, rizik se povećava 10 puta - tvrdi Kon.

Uprkos Zakonu o zaraznim bolestima, koji predviđa da je vakcinacija obavezna i kojim su pooštrene kaznene mere, te roditelji koji ne vakcinišu svoju decu moraju da plate kaznu od 30.000 do 150.000 dinara, roditelji u velikim gradovima se češće odlučuju za to da nevakcinišu decu, dok je poverenje u vakcinaciju ostalo u manjim gradovima i u ruralnim sredinama.

Tokom prošle godine 35 mališana umrlo je u Evropi zbog malih boginja, a Svetska zdravstvena organizacija to naziva „neprihvatljivom tragedijom“ jer su svi ti smrtni slučajevi mogli da budu sprečeni vakcinama.

Ako se trend nevakcinisanja nastavi, virus malih boginja koji je nekada kosio oko dva i po miliona dece godišnje mogao bi da aktivira alarm.

- Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda nema kuda zaraza da se širi. Čak i ako neko dođe i donese virus, teško da će nekoga da zarazi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna - tvrdi dr sc. med. Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.



Ovo je razlog zbog kog se ne vakcinišu deca


Studija o autizmu odbačena pre 19 godina, njen tvorac kažnjen

Roditelji najčešće odbijaju da vakcinišu decu iz straha koji je izazvala jedna britanska studija, dovodeći u vezu MMR i autizam. Iako je ta studija odbačena pre 19 godina, a njen tvorac sankcionisan, neracionalan strah od vakcina kod roditelja i dalje raste.

- Autizam je genetski predodređena stvar, mada ne možemo da kažemo šta ga izaziva, možemo da tvrdimo da ga MMR ne izaziva. Neželjeni efekti vakcine se prate, a tokom 20 godina, koliko radim ovde, nije bilo nijednog smrtnog ishoda. Veća je verovatnoća da će vam se dogoditi nešto kada izađete na ulicu - objašnjava epidemiolog Predrag Kon.


Izvor: blic.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Počeo sam da vaspitavam decu kao Francuzi-...
Neki stručnjaci smatraju da ovakav način vaspitavanja ne utiče nužno pozitivno na decu.
6
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5
Da li su zasebne sobe najbolje rešenje za ...
Mnogi roditelji misle da je najbolje da svako dete ima svoju sobu. Nije, međutim, uvek tako. Često se dešava da roditelj...
4
Vijača
Lepo vreme je idealno za preskakanje konopca. Ne samo što je zabavna ova aktivnost je i vrlo zdrava.
3





Razbili ste živin toplomer!!!
Nije neobično da se dete poigra toplomerom, koji lako puca kada padne na tvrdu podlogu. Tu obično nastane panika ako se ...
Koji obrok mališani smažu BRZO, BRŽE ILI Z...
Nutrino Junior kaša u zip pakovanju je savršen izbor za doručak, užinu ali i laganu večeru jer ne samo da zadovoljava de...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here