|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Soba za dobru vilu, gusara ili Pepeljugu

Baby Planeta, 2.4.2015
Iako nam pri pomenu dečjih soba na pamet najpre padaju predivni primeri uređenja, maštovita rešenja i hrabro kombinovanje stilova i boja, soba za mališane je ipak višefunkcionalni prostor u kojem treba da budu obezbeđeni kvalitetni uslovi za spavanje, odmor, učenje i igru

image
/11


 

Iako nam pri pomenu dečjih soba na pamet najpre padaju predivni primeri uređenja, maštovita rešenja i hrabro kombinovanje stilova i boja, soba za mališane je ipak višefunkcionalni prostor u kojem treba da budu obezbeđeni kvalitetni uslovi za spavanje, odmor, učenje i igru.  Prostor treba da je kvalitetan i optimalne veličine, da je pametno izabran prilagodljivi nameštaj i da je isti pravilno raspoređen, kaže za Baby planetu arhitekta Romina Radojković.  - Sve to je poseban izazov, jer treba da  bude funkcionalno, ali i ugodno okruženje u kome će deca zaista uživati.


Funkcionalnost bez obzira na sve ostaje osnovna i najvažnija karakteristika dečjih prostora. Svaka soba u kojoj deca borave treba da bude svetla i puna boja, opremljena nameštajem koji štedi prostor i ostavlja dovoljno mesta za igru. Postoji mnogo načina kako da se dođe do lepe i zanimljive sobe. U poslednje vreme u trendu su tematski uređene sobe - mesta gde dečja mašta prelazi u stvarnost.


Izbor teme za uređenje veoma je raznolik – od Zvončice ili Ele iz Frozena, do Spajdermena ili Cars automobila. Ton i stil zavise uglavnom od pola deteta, uzrasta, karaktera, omiljenih likova iz crtanog filma itd. Svaki komad nameštaja treba da bude deo celine posvećene  određenoj temi.

 

 

Kako napraviti tematsku sobu


Sagovornica Baby planete napominje da za ovakvo uređenje može da se potroši prilično visok budžet, ali da  je mnogo jeftinije, a često i originalnije, ako vi pomognete detetu u kreiranju porstora za sebe.

- Skuplja varijanta je jednostavnija, ali uglavnom nepristupačna svačijem džepu. Možete i sami da uložite malo napora i kreirate prostor za svoje dete, u tom slučaju ćete više uživati u celom procesu - dodaje Romina Radojković. - U odluku o izboru boje u enterijeru, forme nameštaja ili likova za dekoraciju uključite i decu. Iako možda nećete shvatiti baš sve njihove želje, potrudite se da ostvarite bar jedan deo, jer deca zamišljaju  prostor prema svojim potrebama i biće im prijatnije ako su ga bar delom sama osmislila.


Uz pomoć boje dečja soba će imati „zadatu“ temu - bilo da je to boja elemenata nameštaja ili zida stvara se koloristički ambijent pa ostaje samo da ga upotpunimo odgovarajućim igračkama i drugim predmetima. Kada birate boje za sobu, obavezno vodite računa o temperamentu deteta i bojama koje mu se sviđaju.


Ako želite smiren ambijent, neka dominiraju nijanse plave, smeđe ili zelene boje, a primenom crvene, žute, ljubičaste ili narandžaste soba će postati mnogo življa. Kod živih boja nikako ne treba koristiti zasićene tonove već isključivo nežne, jer će tako prostor delovati prijatnije.


Foto-tapete su odličlan način da potpuno transformišete sobu, čak i ako ne želite da prekrijete ceo zid. Danas na tržištu ima mnogo veoma kvalitetnih foto-tapeta sjajnog dezena, ali i stikera koji mogu lepo da upotpune temu. Potrudite se da nađete i tepih u istom tonu, kaže arhitekta Romina Radojković. Tapetama i stikerima možete obložiti i delove nameštaja, vrata plakara ili sobe.


U totalnom bojenju sobe temom koju su deca odabrala od velike pomoći su dekorativni jastuci, zavese, draperije. Najmlađi vole da ih uspava pogled na omiljenog junaka, pobrinite se da nađete dekorativne jastuke sa odgovarajućim motivom, ili zalepite nalepnice na uzglavlje.


Način uređenja sobe u najvećoj meri zavisi od detetovih interesovanja – koja idu od sportskog stila pa do obožavanja određenih crtanih junaka, životinja i prirode. Roditelji treba pažljivo da navode decu kako ne bi preterala sa pretvaranjem sobe u tematsku celinu. Jer, ubrzo, možda već za nekoliko meseci, njihova interesovanja će se drastično promeniti pa im soba više neće biti lepa i zanimljiva - prerašće je.


Uz jednostavan klasičan nameštaj soba se  može tematski uvezati u celinu dodavanjem detalja ili uz manje promene. Tako uz malo truda može da postane mini-lekarska ordinacija, mali frizerski salon, kuhinja, piljara, svemirska stanica ili laboratorija.

 

 

Napravite sami


- Pored gotovih elemenata - na primer za kuhinjicu - koje možete naći u prodavnicama igračaka, napravite mali pult od letvica, daski, drvenih gajbica, starog stočića ili stolice, merdevina ili plastičnih cevi, ofarbajte ga ili oblepite samolepljivim tapetom, stavite zavesicu ili najlon u veseloj boji kao nadstrešnicu i - dobili ste kulisu za malog šefa kuhinje, prodavca za tezgom, astronauta ili naučnika - predlaže Romina. - Upotpunite temu odgovarajućim igračkama i predmetima koje opet možete sami napraviti. Iskoristite flašice, kutije i komade striropora kako biste konstruisali kuhinjske i laboratorijske aparate, kobajagi fiskalnu kasu ili komandnu tablu svemirskog broda napravite od ambalaže za bombonjere.


Starim zavesama i komadima tkanine oplemenite prostor malog frizerskog salona ili mini-prodavnice, dodajte malo ogledalo koje vam više nije potrebno a ukrasite ga tako što ćete ga oslikati ili oblepiti ukrasima. Zavisi od toga koliko ste kreativni i maštoviti, pravila ne postoje, a najbolje je da i mališane uključite u izradu scenografije i kulisa. Takođe, sve je moguće napraviti tako da bude transformabilno, i u smislu teme za igru i u smislu lake demontaže i sklapanja u nešto novo, to jest u novi tematski ambijent.

 

 Više o TRUDNOĆI, BEBAMA, RODITELJSTVU pročitajte na shop.aksa.rs

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
18
Ide zmija - VIDEO!!!
Malo zabave za najmlađe
12
Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
7
"Vaspitne ćuške" za decu neće biti...
„Roditelji su dužni da dete štite od zlostavljanja drugih osoba”, navodi se u članu 2.301 nacrta građanskog zakonika.
6





Dvogodišnjakinja pati jer tata ne da da im...
video
Dvogodišnja Kennedy Kirkland objavljuje da ima dečka, a njeni roditelji postaju svesni da će razgovor o momcima i izlasc...
“Pakutilo” i još ponešto što mame pamte
Deca odrastu a da se nismo ni okrenuli. Šta mi već nedostaje, šta znam da će mi uskoro nedostajati i zašto je ok da nosi...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here