|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (10.07.-14.07.2019.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 - 5 okruglih zrna žute, zelene ili smeđe boje.

image
/11


Zrno soje sadrži 36 do 40% proteina, 15 do 23% ulja, blizu 34% ugljenih hidrata, 3 do 6% mineralnih materija i znatan broj vitamina.

Soja se koristi u različitim oblicima:

  • u zrnu, koje je najbolje potopiti preko noći da nabubri, a zatim ga samleti (za šnicle, sarmu, musaku), ili ga ispeći kao kikiriki;
  • kao brašno se koristi za dodatak i mešanje sa ostalim žitaricama i kao osnova za pripremu soja majoneza
  • kao mleko, koje je potpuna zamena za kravlje mleko i sir - tofu, koji je veoma popularan u čitavom svetu;
  • kao soja sos (tamari i soju), kao začin i dodatak jelima, posebno pirinču i čorbama.

 

Miso

je sojina pasta koja se dobija dugotrajnim procesom fermentacije sojinih zrna, soli i neke od žitarica kao što su ječam, pirinač, pšenica. Proces fermentacije dovodi do potpunog razgrađivanja sojinih zrna i žitarica na hranljive sastojke koji se izuzetno lako i brzo vare.

Iako je odnos hranljivih materija u miso-u izbalansiran i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani, ipak treba znati da on sadrži bakteriju koja pomaže varenju i otklanja nepoželjne bakterije iz creva, te može izazvati neprijatnosti ukoliko se miso ne koristi po uptstvu (1 kafena kašičica na 1 l vode).

Miso sadrži linolinsku kiselinu i lecitin. Zahvaljujući tome on rastvara holesterol i omekšava krvne sudove, sprečava i ublažava posledice kardiovaskularnih oboljenja, arteroskleroze i visokog krvnog pritiska.

Najpoznatije vrste misoa su: mugi miso, kome miso i hačo miso.

Tamari soja sos

je taman i ukusom bogat sos koji se pravi osamnaestomesečnom fermentacijom zrna soje. On nastaje kao nus-produkt pri proizvodnji sojinog misoa. Čista soja, voda i morska so uz prisustvo mikroorganizama se fermentišu 2-3 godine: gusta masa se spušta na dno a uljasta tečnost prepuna enzima, proteina, gvožđa, kalcijuma i natrijuma ostaje na površini. Ona se filtrira i pasterizuje. Tako se dobija tamari soja sos. Tamari se koristi kao dodatak jelima, supama, pirinču, kao začin i umesto soli. Važno je imati u vidu da se so u fermentisanim proizvodima veoma razlikuje od uobičajene soli i postepeno bi trebalo preći na potpuno korišćenje tamarija prilikom pripremanja jela. Pored toga tamari je vrlo bogat proteinima.



Sojino mleko

je izuzetno hranljivo i zdravo i zamenjuje kravlje mleko. Po sastavu je veoma uravnoteženo, jer sadrži vitamine i minerale, proteine, nezasićene masne kiseline i posebno gvožđe, a uopšte ne sadrži holesterol ni mlečni šećer, koji je uglavnom u kravljem mleku uzročnik raznih alergijskih smetnji. Sojino mleko takođe ne sadrži bilo kakve nadražujuće sastojke, pa je lako svarljivo i mogu ga konzumirati bebe i deca.

Najčešće se nabavlja u prahu, a možete ga i sami praviti od sirovog zrna soje.

Postoje sumnje da sojino mleko može uticati na poremećaje u ponašanju, ali do sada je prikupljeno malo dokaza koji bi to potvrdili. Ipak, istraživači Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da sadržaj mangana, koji se u visokom nivou nalazi u sojinom mleku, može biti povezan sa poremećajima u ponašanju. Mangan je esencijalan za život, a sojino mleko sadrži otprilike 80 puta više mangana od majčinog mleka i tako povećava rizik da bebe unesu prevelike količine mangana u prvim nedeljama života. No, sve to nije dokazano i istraživanja u ovoj oblasti nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.  

Tofu

je sir od soje koji se pravi od sojinog mleka. To je najpopularniji i najrasprostranjeniji sojin proizvod koji se koristi u ljudskoj ishrani. Blagog je i prijatnog ukusa i lako prima začine, tako da se može pripremati na različite načine i u kombinaciji sa drugom hranom. Preporučljivo je čuvati ga u frižideru u posudi sa vodom, da voda prekrije tofu, do desetak dana. Vodu treba menjati svaka dva dana. Veoma je bogat kalcijumom, fosforom, gvožđem, tiaminom, riboflavinom, niacinom i panteonskom kiselinom. Tofu u našem telu preventivno deluje na sprečavanje nastanka bolesti krvnih sudova, visokog krvnog pritiska i osteoporoze.

Tofu se može konzumirati u sirovom stanju, mariniran, pržen ili blago obaren na soja sosu (tamari ili šoju).

Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
3
Hrana koja blokira estrogen pomaže kod mrš...
Primetili ste da se gojite u području stomaka? Četrdesete su doba u kom većina ljudi počinje da se muči s viškom kilogra...
3
Bolesti kao posledica nepravilne ishrane
Zdrava i pravilna ishrana jedan je od osnovnih problema današnjice. Ljudi su nesvesni svakodnevnog izlaganja organizma n...
2
Integralne žitarice
Nutritivne vrednosti integralnih žitarica su neuporedivo veće od belih žita, iz kojih je praktično odstranjeno sve što j...
2


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:




image
mama Jo
Živeo PHARMALIFE!
Nemam dilemu koje proizvode ću koristiti sa drugim detetom, sa prvim stalno u nekom strahu, mislim da sam svakog proizvođača toliko detaljno prostudirala i znam sve sastojke napamet, naravno da sam se odlučila za PHARMALIFE... Još kada sam dobila više nego pozitivnu preporuku od pedijatra, a zatim i od apotekara (u nekoliko apoteka) svaka dilema je otklonjena. MAPEZ SPREJ nas je spasio... često smo kod bake i deke na selu pored Dunava, gde komaraca i insekata ima na izvoz... od sada više nemamo problem sa njima, beže od nas, a naša koža više nije istačkana ujedima, konačno. ŽIVEO MAPEZ. Ja trenutno pijem OMEGA JUNIOR jer sad trudna, pa kao dopunu ishrani. Od septembra planiramo preventivno da uzmemo IMMUNO sirup... Takođe, APIS GOLA i FITOBALM su nam osnovna stavka kad krećemo na duža i kraća putovanja, malo je reći da smo prezadovoljni!!  Više >>
image
Kuvar: Mariya
Osvežavajuća torta sa ukusom jagode i vanile. Ovo je recept za malu tortu, ako želite veću duplirajte sve sastojke.

Anketa

devojčica
DJURICI

koje ime je najlepse za devojčicu

ANASTASIJA (23%)

ISIDORA (19%)

ĐURĐA (18%)

ELENA (30%)

JASMINA (10%)


Ukupan broj glasova: 191

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!

Oznake

Click Here