|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Sok pomorandže uvećava rizik od gihta

Blic online (www.blic.rs), 14.11.2010
Žene koje piju dve čaše soka od pomorandže dnevno imaju dva puta veće šanse da obole od gihta od onih koje to ne čine, tvrde naučnici. Giht se često povezuje i sa ishranom u kojoj dominiraju teške namirnice i crvena mesa
Ključne reči:

image
/11


 

Prema najnovijim istraživanjima za žene su dve čaše đusa dnevno podjednako rizične kao i dve konzerve nekog slatkog gaziranog napitka, kada je u pitanju mogućnost da obole od gihta, dok samo jedna čaša đusa podiže procenat obolevanja za 40 odsto. Giht, koji predstavlja jednu vrstu artritisa, pogađa 1,5 odsto odraslih Britanaca, pri čemu muškarci imaju čak četiri puta veće šanse da obole od ovog bolnog stanja. Međutim, u poslednjih 20 godina, broj žena koje pate od ove bolesti se udvostručio. Studija univerziteta u Bostonu pratila je navike u ishrani 80.000 žena starijih od 22. godine iz koje je usledio zaključak da one žene koje piju čašu soka od pomorandže dnevno uvećavaju svoje šanse da obole od gihta za 41 odsto.


Kod žena koje su pile dve ili više časa ovog soka na dan, mogućnost se uvećavala za 2,4 puta. Što se tiče onih ispitanica koje su dnevno konzumirale po jednu konzervu nekog gaziranog napitka, kod njih je ovaj postotak rastao i do 70 odsto. Međutim, kod onih koje su pile dve ili više konzervi šanse za obolevanje su se uvećavale 2,4 puta, baš kao i kod onih koje su pile đus. Eksperti smatraju da rezultati ukazuju na važnost smanjivanja dnevnog unosa fruktoze u organizam. Giht se inače često povezuje sa ishranom u kojoj dominira konzumiranje velikih količina crvenog mesa i alkohola, te je stoga kroz istoriju bio čest među bogatijim slojevima društva, kao i među vladarima.



Isti tim naučnika koji je radio ovo istraživanje lane je došao do zaključka da giht pogađa 3,5 odsto žena između 60 i 69 godina starosti, 4,6 odsto onih između 70 i 79 godina i 5,6 odsto onih preko 80 godina starosti.

 

13. novembar 2010.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
4
Ne nosite sa sobom gastritis, nosite Gastr...
Statistika kaže da su simptomi od strane stomaka po učestalosti na drugom mestu, odmah iza glavobolje, i nameće se zaklj...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2





Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...
Izborite se sa polenskom alergijom
Curenje nosa, kijanje, crvenilo u očima, otežano disanje, bol u ušima, ekcem, simptomi su alergijskih reakcija koje se j...



Click Here