|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Potpuna tama koja na vas deluje tako opuštajuće plaši vaše dete. Strah od predmeta u mraku ili jednostavno irealan strah. Ranije je tako lako spavao u mraku, a sada ne dopušta da ugasite lampu.

image
/11


U mraku gubi orjentaciju


Retka su deca koja se ne plaše mraka i ovaj strah se javlja uglavnom između druge i pete godine. Postoji nekoliko parametra koji ga određuju: nemoguće je kontrolisati svoje okruženje u mraku, proveriti da ne šeta neko čudovište, naći svoju cuclu, put od kreveta do toaleta i obrnuto…Daleko od toga da opušta, mrak je za dete zamka u kojoj je dezorjentisano i oseća se potpuno bespomoćno. Teško se uspavljuje, budi se noću, plače i doziva vas.
U tom trenutku, najbolje je da ustanete, iako vam to teško pada, upalite svetlo u njegovoj sobi i, ukoliko vam priča o veštici koja vreba iza zavese, zajedno sa njim proverite da nema nikoga i da je potpuno bezbedan. Tako ćete ga razuveriti i ponovo će zaspati.
Pošto je evidentno da će vas i ubuduće buditi ukiliko spava u mraku, ostavite upaljenu malu lampu u njegovoj sobi tokom noći. Između mraka i polutame značajna je razlika : jedno plaši, drugo opušta.



Ukrotite strah


Rešenje je nekad da pomognete detetu da ukroti i pobedi svoj strah. A to se postiže dijalogom. Odredite šta ga tačno plaši, shvatite ga ozbiljno, pitajte ga  da opiše svoj strah. Pokažite mu da razmete njegove strepnje i dokažite to priznajući mu čega ste se plašili u detinjstvu. Tako ćete ga ohrabriti.
Pomozite mu tako što ćete ga podsetiti na neke ranije strahove koje je prevazišao. Na primer, plašio se da spava u nekoj drugoj kući ili se plašio da se kupa u moru. Dajte mu vremena da se seti tih svojih pobeda i osetiće se mnogo jačim.
Na kraju, pomozite mu da razuveri svoje umišljene strahove, na primer recite mu da ćete mu staviti lampu pored kreveta i da u svkom trenutku može da je upali i uveri se da je sve u redu i da nema čudovišta.
Nećete uspeti da ga prvo veče ubedite, ali ćete malo po malo napredovati i na kraju će se vaše dete smejati tome što ga je plašilo.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Trči sine, trči kad god možeš, trči za svo...
Saslušah mirno sve te argumente zašto dečak od sedam godina ne sme da trči na odmoru, probah da objasnim da nemaju fizič...
35
Ko su deca koja nemaju alergije i nisu bol...
Većina nas se sa radošću seća odrastanja, u kojem je igra u blatu i pesku bila svakodenvna aktivnost, a često i vrhunac ...
33
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...
6
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
6





Dirljiva ispovest: Kako me je mama vodila ...
Svaki roditelj se u životu suoči sa problemom dete – posao, ali dovoljna je samo mala pomoć i sve stvari dođu na mesto.
Evo čega se deca najviše plaše, prema uzrastu
Grmljavina, mrak, veštice, čudovišta, duhovi i mnoga druga zastrašujuća stvorenja koja bi mogla živeti u mračnom ćošku s...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here