|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svaki trenutak je važan: Igra

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 22.11.2017
Kolika je važnost igre za pravilan i rani razvoj deteta, ukazuje nam Unicef kroz nacionalnu kampanju "Svaki trenutak je važan" u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

/11


Roditelji i staratelji bi trebalo da se igraju sa detetom svakog dana. Ako se igraju sa detetom, ono će se osećati voljeno, biće srećno i sigurno u sebe. Dete će se radovati igri sa roditeljima/starateljima, jer je u prvim danima života roditelj najbolja igračka.

Igrajući se sa detetom, roditelju mu daju priliku da istražuje, da savladava probleme, da razvija maštu.

Vreme koje roditelji provode sa decom u igri daje deci mogućnost da uče na mnogo načina i u mnogo različitih prilika. Ponekad su igre sasvim jednostavne – kada beba ima dva-tri meseca, dovoljno je da je stavimo na stomak, na tvrdu površinu, i ona će, dižući glavu i vežbajući vrat, otkriti svet iz sasvim nove perspektive.

 


Ne propustite priliku da se igrate sa svojim detetom, jer tako razvijate njihovu maštu, podstičete dete da razmišlja i uči.



Tokom prvih dana, omogućite vašoj bebi da gleda, sluša, slobodno pokreće ruke i noge i da vas dodiruje. Nežno umirujte, milujte i držite svoje dete. Neka kontakt koža na kožu postane uobičajena praksa. Mazite ga, pričajte i igrajte se sa detetom tokom hranjenja, oblačenja, kupanja.

Narednih 6 meseci, omogućite vašem detetu da gleda, sluša, oseća, da se slobodno pokreće i da vas dodiruje. Polako pomerajte raznobojne predmete tako da dete može da ih vidi i dodirne. Igrajte se svakodnevno sa detetom na podu na, leđima i trbuhu

U uzrastu od 6 do 9 meseci, dajte detetu čiste i bezbedne predmete iz domaćinstva da ih drži, udara po njima i baca ih.Opisujte predmete koji interesuju vaše dete, koje pokazuje prstom.  Imitirajte zvuke i reči koje dete izgovara. Učite dete uzročno-posledičnim vezama kroz primere, kao što su kotrljanje lopte, guranje autića, „ubaciti/izvaditi” kocku iz kutije. Podstičite dete kada brblja i igra se
predmetima. Dozvolite detetu da istražuje svoju okolinu i predmete

Period od 9 do 12 meseci postaje sve intezivniji, pa dete počinje sa kompleksnijim učestvovanjem u igri. Sakrijte detetovu omiljenu igračku ispod prekrivača ili kutije. Pratite da li može da je pronađe. Igrajte se skrivanja lica šakama (sad ga vidiš –sad ga ne vidiš)

 

Druga i treća godina života su ispunjene novim aktivnostima, prohodavanjem, učenjem, razvijanjem mišljena, pa je tada i dalje preko potrebna pažnja roditelja, njihova uključenost i učestvovanje, bilo to u parku, ili na tepihu, za pisaćim stolom ili radnoj ploči u kuhinji!

 

Igrajte se sa vašom decom!

Svaki trenutak je važan!

Prvih 1000 dana za ceo život!

 

 


U saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNICEF je pokrenuo nacionalnu kampanju pod nazivom „Svaki trenutak je važan“. Cilj kampanje je da se podigne svest o važnosti prvih 1000 dana života i značaju ranih iskustava za razvoj deteta.

Prve godine života predstavljaju kritičan period prilagođavanja i reagovanja na intervencije. Kada su deci uskraćeni adekvatna ishrana, podsticaj i zaštita, štetni efekti mogu dovesti do dugoročnih posledica za dete, porodicu i zajednicu uopšte.

 

Više možete pročitati na sajtu Unicefa www.unicef.rs/rani-razvoj-deteta          

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
10
Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
7
Moje dete zauvek, ali moja beba samo godin...
Oprani veš bih verovatno mogla da prebacim u mašinu za sušenje, a one peškire koji su na mašini već neko vreme, mogla bi...
5
Bebe rođene leti su zadovoljnije
Godišnje doba u kojem je beba rođena utiče na karakter tokom čitavog života jer vreme rođenja određuje ritam bebinog bio...
4





Kako uspavati bebu za 13 minuta?
Mi roditelji smo stalno u potrazi za magičnom formulom - kako uspavati bebu koja neutešno plače. Takav plač je prava pat...
Doktor odlučuje treba li bebi široki povoj
Bilo da se rukovodite iskustvima iskusnijih majki, godišnjim dobom ili sopstvenim instinktom, najbolje je da poslušate p...



Click Here