|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako naučiti bebu da se sama uspava?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.1.2018
Bebe su i te kako sposobne zaspati bez vaše prisutnosti, ali za to je potrebno nešto volje, želje i strpljenja. No, nagrada je nemerljiva…

image
/11


Zamislite svoje dete od godinu dana, možda nešto mlađe ili starije, koje trebate samo spustiti u njegov krevetić, te bez ljuljanja, pevanja, hranjenja, grljenja i dajte mu poljubac i nakon toga da se samo uspava.

Zvuči neverovatno?

Stručnjaci i istraživanja koja su provedena govore da je to i te kako moguće, ali da su ključna prva četiri do pet meseca života, jer je u tom periodu važno početi učiti dete da se samo uspava.

Takođe, studije su pokazale da je mnogo bolje za dete da se samo uspava, bez bilo kakve asistencije uspavljivanja.


Moraju naučiti

Potrebno je spomenuti da je većinu beba potrebno naučiti samo uspavljivanju, dok manji broj to ima urođeno. Samostalno uspavljivanje beba uključuje najpre motoričke funkcije same bebe, koje većina roditelja vrlo lako može prepoznati. To uključuje: sisanje palca, sisanje cucle varalice, držanje za obe ručice, diranje nosa ili uha, trljanje očiju, sisanje mekanog ćebenceta, tkanine ili gumene igračke, maženje čebenceta ili mekane igračke.

Zbog toga je važno da dete ima slobodne ruke kako bi moglo dirati svoje lice i telo. Čak možete pomoći bebi na način da joj stavite ručice na lice ili na predmet koji voli.

U počecima učenja možete pomoći s milovanjem po kosi, laganim tapšanjem, na primer po području guze ili stomaka, pevušenjem lagane uspavanke. Dopustite bebi da se istražuje i da se samoinicijativnim pokretima polako uspavljuje. Nemojte je sputavati. Na primer, većina ljudi miče bebine prste istog trenutka kada dotakne usta, što je pogrešno, jer upravo je to jedan od načina uspavljivanja.

Kada naučiti dete da se samostalno uspavljuje?

Kao što smo već istaknuli, najbolje je početi kada beba ima četiri do pet meseci. Ako započnete prerano, biće više problema. Bebe mlađe od četiri meseca još ne mogu kontrolisati vlastite pokrete, pa bi zbog toga uspavljivanje bilo mnogo teže. Osim toga, još uvek se navikavaju na svet oko sebe i previše su zavisne o mirisu majke, otkucajima srca, toplini i tako dalje…

Ne brinite se, bebe do trećeg – četvrtog meseca ne stiču navike, barem ne koje su dublje ukorenjene i koje bi mogle stvarati probleme u spavanju, pa je slobodno uljuljajte u san.

Kako početi?

Prvi način


Postoji nekoliko načina učenja beba da se same uspavaju. Vrlo je važno da se naoružate strpljenjem, da ne požurujete i da idete korak po korak kako bi se bebino telo i um naviknuli na nove veštine i obrasce vašeg ponašanja. Polako napredujte od držanja, grljenja, ljuljanja i zajedničkog uspavljivanja prema tome da se beba sama uspava. Ključ je u polaganim koracima s kojim ćete doći do željenog cilja.

1. korak
Trenutna vam je tehnika uspavljivanje držanjem u rukama i ljuljanje, pevanje i slično, tako dugo dok ne zaspe, te je tek tada premeštate u krevetić.
Ono što je vrlo važno vama kao roditelju jeste da se pripremite da spustite bebu u krevetić minut – dve pre nego što u potpunosti utone u san. To za neke roditelje nije lako.

2. korak

Nemojte odmah očekivati veliki uspeh. Treba će vremena dok beba ne prihvati da je spuštate u krevetić pre nego što zaspe. Nekim bebama će trebati nekoliko večeri, nekima duže. No, budite uporni tako dugo dok beba ne dosegne stadijum da ne plače dok je spustite u krevetić. Verovatno će u početku beba plakati, no nemojte je odmah dizati iz krevetića, nego je pokušajte utešiti dok je u krevetiću. Ponavljamo, nemojte očekivati trenutni uspeh. Kada savladate prvi korak, vreme je za sledeći.

3. korak
Nakon toga pomičite granicu stavljanja u krevetić, odnosno stavljajte je sve ranije i ranije, na primer dok je napola uspavana i na kraju, kada je u potpunosti budna.

 

Drugi način

Osmodnevni trening

Prvi do četvrti dan
Izaberite igračku ili ćebence koju vaša beba posebno voli i koja je svaki puta nasmeje. Dajte je bebi svaki put kada je uspavljujete.

Peti do sedmi dan
Kako se beba navikava na predmet ili igračku, počeće će je povezivati s utehom pre spavanja i samim spavanjem. Na primer, dok beba zaplače tokom noći, u ruke joj stavite tu igračku ili predmet, umesto dojenja. Neće uspeti odmah, treba će vremena da se beba navikne.

Osmi dan
Beba bi trebala polako već imati usvojenu naviku da zaspe s tim predmetom. Ako se probudi u noći, nemojte odmah juriti k njoj, nego joj dajte do pet minuta vremena da nađe taj predmet u krevetiću i ponovno sama zaspe.
Ako i ne uspe u tako kratkom vremenu, budite uporni. Napravite naznačeni obrazac. Ako, primetite, odlučite da je vašem detetu i dalje potrebno dojenje u noćnim satima, tu tehniku nemojte primenjivati za taj period.

 

Prevod: zena.rtl.hr 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...
10
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
8
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...
7
Gde grešimo kada stavljamo u krevet bebu k...
Da li se i vama dešava da kada poželite da spustite bebu koja je zaspala na rukama, odmah se probudi? Onda verovatno i v...
6





NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here