|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Trudnice NE treba da jedu za dvoje

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.12.2017
Trudnice često kažu da "jedu za dvoje", ali stručnjaci upozoravaju da prejedanje u trudnoći može nerođenu bebu da izloži zdravstvenim rizicima.

image
/11


Bebe čije su majke u trudnoći previše jele sklonije su razvoju astme, alergijskim reakcijama na hranu i razvoju dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci ističu da trudnice ne bi trebalo da jedu preterano, kao i da je važno da svakodnevno unose voće i povrće zbog zdravlja bebe.

Jedenje za dvoje je mnogim trudnicama izgovor da pojedu sve što im se nađe pod rukom, kaže neonatolog dr Edrijen Gordon.

"Važno je da znate da treba da unosite više kalorija nego inače, ali ne mnogo više. Ne treba da jedete za dvoje", kaže on.


Lekari upozoravaju da je važno da žene u trudnoći usvoje zdrave navike ishrane jer je sve više onih koji boluju od dijabetesa tipa 2, astme ili alergijskih reakcija.

Prema njihovim preporukama, trudnice bi trebalo da pojedu barem dve voćke svakog dana, kao i da jedu zeleno i narandžasto povrće.

Sa druge strane, preporučuje se da izbegavaju beli hleb, slatkiše i zaslađene napitke.

"Ako postoji vreme kada je najvažnije da osoba hrani zdravo, onda je to kada želi da ostane u drugom stanju i kada zatrudni. To je toliko važno da bi zaista trebalo da vam bude prioritet", kaže dr Gordon.

Sve ove preporuke dolaze nakon istraživanja koje je dr Gordon sproveo, a koja se tiče uticaja ishrane, stresa, kilaže i cigareta na dete 1.000 dana nakon začeća.

"Gojaznost je jedna od najvećih globalnih zdravstvenih kriza 21. veka, a najveći porast je kod žena koje su u reproduktivnom dobu", kaže neonatolog.

Sve je veći broj dokaza da loša ishrana trudnice kasnije dovodi do dugoročnih zdravstvenih problema kod deteta.

Istraživanje je pokazalo da na razvoj deteta u prvih 1.000 dana od začeća značajno utiču biološki i fizički faktori.

"Prvih 1.000 dana je period maksimalne razvojne plastičnosti, što znači da je to period kada smo kao organizam najpodložniji promenama usled uticaja okruženja. Te promene mogu da imaju doživotne posledice", upozorava dr Tim Mur.


Izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
7
Rh negativna krvna grupa - rizik za majku ...
Ukoliko u krvi imate Rezus protein onda ste Rh pozitivni (+), kao i većina ljudi, a ako ga nema onda ste Rh negativni (-...
6
Da li je sigurno uzimati aspirin tokom tru...
Da li je uzimanje lekova u trudnoći sigurno jedno je od najčešćih postavljanih pitanja među trudnicama, a danas vam odgo...
5
Proširene vene u trudnoći
Šta su proširene vene?
4





Šta je dijastaza i zašto se javlja u trudn...
Šta je dijastaza? Zašto se javlja u trudnoći? Kako, na koji način i kojim vežbama ojačati trbušne mišiće?
Krvarenje u drugom i trećem tromesečju tru...
Pročitajte koji su najčešći razlozi zbog kojih u drugom i trećem tromesečju dolazi do krvarenja u trudnoći.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here